Де навчатися на медика в Україні (2024)?

Вибір ЗВО одне з найважливіших рішень, які людині доведеться прийняти протягом свого життя. Звісно, завжди можна перекваліфікуватися на іншу спеціальність, забрати документи з ЗВО тощо, але ж такі “дії” не минають безслідно і тягнуть за собою як мінімум втрачений час, як максимум ще й пристойний “мінус” у плані фінансів. Саме тому варто дуже добре зважити всі “за” і “проти”, обираючи майбутню професію. Тут важливо враховувати її престижність, наявність навичок до її освоєння, а також перспективи (сьогодні комп’ютерні технології розвиваються дуже стрімко, і чимало професій з плином часу просто втратять свою актуальність). Одним із найбільш “привабливих” варіантів сьогодні є професія медика.

Медик – це професія не на всі часи, адже тут роботи ще довго не зможуть “перетягнути ковдру на себе”. До того ж ця професія передбачає наявність можливості обрати ту спеціальність, яка найближче до душі – варіантів багато, починаючи від фармації, закінчуючи хірургами та не тільки. Щоправда, слід розуміти, що навчання майбутнього лікаря – це величезний шлях. Щоб реалізувати себе в обраній професії та стати справді першокласним фахівцем, який готовий допомагати людям, необхідно вкрай відповідально підійти до вибору навчального закладу та самого процесу навчання. У цій статті розглянемо найактуальніші моменти, пов’язані зі вступом на медичну спеціальність.

 

Як вступити до медичного університету?

Вступ на медичні спеціальності – доволі відповідальний крок, до якого необхідно підходити з усією відповідальністю і готуватися заздалегідь. Кожен ЗВО має свої певні вимоги й тому слід обов’язково уточнювати всі моменти в приймальній комісії перед початком приймальної кампанії (а краще взагалі заздалегідь за рік-два). Бажано сформувати максимально презентабельну “картину” – мати сертифікати про проходження різних курсів, підготувати мотиваційний лист за всіма правилами, а також добре підготуватися до складання ЗНО, адже кожен бал важливий під час вступу та може стати вирішальним.

Слід зазначити, що особливості приймальної кампанії та вимоги можуть змінюватися не тільки від ЗВО до ЗВО, а й щороку. Так, наприклад, у зв’язку з військовою агресією РФ, у 2023 році в усі університети та академії абітурієнт міг вступити за результатами складання НМТ. Такий підхід виступив аналогом ЗНО.

У 2024 році вступні кампанії найімовірніше відбуватимуться на кшталт 2023 року, і тому слід уважно вивчити моменти, що стосуються реєстрації на НМТ і його проходження.

Медичні спеціальності: перспективи працевлаштування

З працевлаштуванням проблем не буде практично ніяких, адже лікарі потрібні завжди і скрізь – у кожному населеному пункті обов’язково є лікарні, поліклініки тощо. (тим, хто проживає за межами великих міст, це дає змогу після навчання повернутися в рідні стіни та в будь-якому разі працювати за фахом). Що стосується великих міст, то тут все ще краще і привабливіше, адже випускник може знайти роботу не тільки в державних лікарнях, науково-дослідних центрах, а й пов’язати своє життя з наукою і викладанням або ж піти працювати в приватну клініку – сьогодні є величезна кількість приватних стоматологічних клінік, а також медичних центрів повного спектра послуг.

 

ЗНО для вступу до медичного університету 2023-2024

Особливості допуску до складання внутрішніх іспитів і взагалі необхідність їх проходження кожен ЗВО визначає індивідуально. Так, наприклад Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця визначає, що згідно з п. 3 розділу VII Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році: “Результати ЗНО 2020-2021 років з української мови та літератури/української мови, математики, історії України, іноземної мови, біології, фізики, хімії, за бажанням вступника, можуть бути зараховані замість результатів з відповідних навчальних предметів НМТ 2023 року або НМТ 2022 року, якщо різниця балів НМТ і ЗНО з відповідного предмета не перевищує 15 балів (без урахування різниці в балах для вступу для здобуття ступеня молодшого бакалавра). І вступ на бакалаврат на спеціальності 222 “Медицина”, 224 “Технології медичної діагностики та лікування”, 225 “Медична психологія”, 226 “Фармація, промислова фармація”, 227 “Терапія та реабілітація”, 229 “Громадське здоров’я” передбачає також складання – Єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та Фахового іспиту.

 

Як вступити на медичні спеціальності після 9 класу?

Навчання за медичною спеціальністю може мати місце не лише після 11 класу, почати опановувати премудрості професії можна раніше – після 9 класу. Щодо умов вступної кампанії до кожного з коледжів, якими може похизуватися Україна, усе неоднозначно – щоб нічого не переплутати й не пропустити треба як слід вивчати всі нюанси на офіційних сайтах. Так, наприклад, Чернівецький медичний профільний коледж надає абітурієнтам можливість навчання за такими спеціальностями, як “Лікувальна справа”, “Сестринська справа” після 9 класу. На офіційному сайті навчального закладу зазначено такий алгоритм дій:

  • необхідно зареєструвати електронний кабінет абітурієнта;
  • потрібно подати до приймальної комісії коледжу заяву, мотиваційний лист (для тих, хто планує навчатися на контракті), інші документи, передбачені ЗВО;
  • пройти співбесіду з біології та української мови (вступникам, які вступають на основі співбесіди);
  • підтвердити вибір місця навчання в електронному кабінеті вступника з накладенням кваліфікованого електронного підпису (наприклад, “Дія підпису”) або особисто в Коледжі;
  • врегулювати всі нюанси, що стосуються фінансової сторони питання. Якщо за результатами конкурсного відбору ви вступаєте на бюджет – укладаєте тільки договір, а якщо на контракт – укладаєте договір і платите за навчання. Після цього починаються правовідносини між студентом і ЗВО.

Вступити до коледжу після 9-го класу здебільшого виявляється більш “цікавим” рішенням, адже дає змогу в молодшому віці розпочати свою кар’єру – є змога після коледжу вже почати працювати за фахом і подивитись наскільки обрана професія (реальність) відповідає очікуванням від неї. Медицина – цікава сфера, а лікар – людина, яку завжди поважають у суспільстві, але ж це лише “поверхня” – не варто забувати про нічні чергування, певні ризики спілкування з тими чи іншими хворими тощо. Не завжди всі здатні це витримати й усвідомлюють одразу, які ризики є в тій чи іншій ситуації. До того ж після коледжу можна вступити одразу на 2 або 3 курс ЗВО і “зекономити” трохи часу.

 

Найкращі медичні виші України

Щоб відбутися в обраній професії, необхідно здобувати освіту у ЗВО, який має бездоганну репутацію на ринку освітніх послуг і може похвалитися продуманими програмами тощо. Щоб визначитися з ЗВО радимо переглянути рейтинг навчальних закладів медичного спрямування за 2023 рік.

Місце в рейтингу медичних ЗВО

ЗВО

Місце в загальному рейтингу

1 Національний медичний університет імені О.О. Богомольця 12
2 Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького 14-15
3 Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського 22
4 Вінницький Національний медичний університет ім. М.І. Пирогова. М.І. Пирогова 26
5 Буковинський державний медичний університет 27
6 Харківський національний медичний університет 31
7 Івано-Франківський національний медичний університет 41
8 Дніпровський державний медичний університет 48
9 Національний фармацевтичний університет 49
10 Запорізький державний медико-фармацевтичний університет 58

Орієнтуючись на цей рейтинг, абітурієнт напевно прийме правильне рішення. Варто зазначити, що навчання за даною спеціальністю – це досить складно, і тому на якомусь етапі досягнення мети може здатися і зовсім неможливим. Якщо медик-початківець рано чи пізно зрозуміє, що перспективи його дуже тішать, але в процесі навчання виникли певні складнощі, то найкраще йому буде звернутися до нас. Наші фахівці прекрасно знають всі нюанси написання робіт будь-якої складності і з радістю візьмуть на себе величезний пласт письмових робіт, залишивши студенту тільки певні аспекти навчання. Наша компанія “Диплом Центр” співпрацює з фахівцями з різних сфер знань і тому в ній можна замовити написання абсолютно будь-якої роботи – тут можна замовити курсову роботу, дипломну роботу, магістерську і не тільки.

 

  • Якщо навчання буде занадто складним, чи можна піти з ЗВО?

Так, є можливість подачі ректору заяви відрахування за власним бажанням, однак перш ніж робити це слід добре все обдумати. До того ж є можливість узяти академвідпустку і в разі чого повернутися назад.

 

  • Чи дорого коштує навчання у ЗВО медичного спрямування?

Цінова політика досить різноманітна, до того ж є ЗВО як приватні, так і державні. У середньому вартість становить від 30 до 60 тисяч на рік.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon