Як написати тези

Tezis

Зізнайтеся, ви теж з дитинства чули заїжджену фразу «стислість – сестра таланту»? Ось коли справа доходить до тез, це формулювання дуже навіть доречне. І в принципі відмінно і ємно відображає суть поняття. У цій статті ми предметно поговоримо про тези стосовно до наукових і студентських робіт, та розберемо ключові «аспекти, секрети, фішечки».

Що таке теза?

Почнемо з походження терміну. У давньогрецькій мові слово буквально перекладається як правило, місце, твердження. Є трактування в широкому і вузькому сенсі слова.

  • Якщо говорити глобально, це лаконічні, коротко викладені основні думки наукового дослідження.
  • Якщо більш предметно трактувати – тези є скороченим, стисненим варіантом наукової статті, дисертації, дослідження.

Без цього жанру неможливо уявити наукові конференції, доповіді на захисті, публічні наукові виступи. Саме так висвітлюються ключові положення дослідження, наукового проекту, експериментальної праці, розробок і навіть перспектив дослідження.

Для тез важлива грамотність (орфографічна, фактична, стилістична тощо), унікальність ( «поцупити» дослівні чужі формулювання не можна), доречність (важливо резюмувати основне дослідження і мати безпосередню прив’язку до нього).

 

Тези – це завжди аргументи. Якої би теми вони не торкалися, такий формат виключає текстову воду, абстрактність, розмитість, нечіткість, фантазійність

 

Характеристика та оформлення тез

Добре оформлені і складені тези – один з ефектних інструментів для отримання шикарних бонусів і переваг:

  • розкривається потенціал наукової роботи, і що вже виявляти зайву скромність, самого автора;
  • залучити джерела спонсорства – не секрет, що фінансування продовжує залишатися значною складовою частиною досліджень (якщо, звичайно, говорити про серйозний науковий рівень);
  • звернути увагу на свою роботу, заявити про себе (голосно або скромно, на рівні університету або міжнародної конференції);
  • полегшення захисту дослідження;
  • один з доказів рівня грамотності, підготовленості і рівня автора.

 

В цілому правила оформлення тез ідентичні нормам для доповідей, студентських та наукових робіт. Мається на увазі шрифт, форматування, науковий стиль. Що виділяє саме тези, так це «компактність». Головні ідеї основної наукової роботи повинні вміститися в 2-3 аркуша формату А4.

Звичайно ж, тези повинні викладатися послідовно, логічно і не упустити головного. Можна провести аналогію з ситом – все, що просівається – за борт, а що залишилося – це головне, що варте уваги.

 

Різновиди тез

Класифікуючих ознак велика кількість. Це і зрозуміло, адже, скільки різновидів робіт, стільки і тез на них можна скласти. До речі, тези на тези теж зустрічаються. Основні критерії:

  1. Авторство наукової праці. Тут питання одне – хто написав статтю. Можна робити тези на власні наукові роботи або на дослідження і праці інших авторів. У другому випадку відповідальність за якість підвищена, адже потрібно дуже глибоко вивчити і «перейнятися» питанням. Все залежить від формату і цілі.
  2. Порядок складання. Виявляється, писати тези можна по-різному. Не завжди вони пишуться після готовності основної роботи. Цілком допускається варіант, щоб тези виступали одночасно розгорнутим планом майбутньої готової праці.
  3. Місце представлення. Зміст тез і сама подача залежить від того, де презентуватиметься такий інтелектуальний «продукт». Наприклад, це можуть бути очні виступу на семінарах, міжнародних конференціях, в журналах тощо.
  4. Складність. Банальний критерій, але один з найважливіших. Тези бувають простими, складними і середніми. Це впливає на обсяг, змістовність, форму. Звичайно, чим складніше і більш значуща основна робота, тим складніше тези. І навпаки – все логічно.
  5. Основний зміст. Теза від тези відрізняється. В такому матеріалі можуть фігурувати результати досліджень або проблема, відображатися нова методика. Це, звичайно ж, впливає на внутрішнє наповнення і подачу.

 

Допомогу у написанні тез на конференції можуть стати шаблони і зразки оформлення, що розробляються організаторами спеціально під захід. Але для таких робіт обов’язково потрібна унікальність – це теж авторський твір

 

Як написати тези на конференцію?

Алгоритм диктується форматом. Закручено? Загалом, тези, грубо кажучи, пишуться під конференцію – повинні відповідати її формату, таймінгу. Щоб не помилитися, краще ознайомитися з правилами «на березі». Але умовно алгоритм виглядає однаково.

 

В основному тези пишуться під готову наукову або студентську роботу. Алгоритм написання тез наступний:

  • Перше, що робиться – вивчається основне дослідження. Адже неможливо написати головне, якщо не зрозуміла суть.
  • Друге – розділити текст на смислові блоки. Як правило, це вже наявні підзаголовки, підрозділи, розділи.
  • Третє – коротко описується зміст кожного блоку.
  • Четверте – прибрати з написаного ті речення, зникнення яких не вплине на суть і не спотворить основну думку.
  • П’яте – вичитати текст «на свіжу голову», і перевірити його на грамотність, унікальність, лаконічність.

 

Якщо має місце складання тез до готовності основної роботи, алгоритм трохи інший. Спочатку пишуться ключові ідеї, а вже потім стаття або дослідження допрацьовується повністю під таку лаконічну міні-версію.

І ще головне правило – тези важливо написати заздалегідь, а не за 5 хвилин до години Х, і – без поспіху. Адже вже є основна робота, і вона зроблена добре. Тепер залишилася завдання – зробити якісну вижимку.

 

Безпрограшний варіант – писати тези, орієнтуючись на правила складання доповіді. Це стосується і базисів написання, і оформлення, і подачі

 

Які основні помилки в написанні тез?

У цьому питанні особливих дивовижних пунктів немає. Перша група типових помилок – цілком собі універсальні проступки. Безграмотність, хаотичність, не унікальність, безглуздість, невідповідність науковому стилю. Основна їх причина – відсутність досвіду, неуважність.

Друга група помилок вже вважається більш предметною щодо тез. Вони не мають включати:

  • надмірної текстової води і заспамленності;
  • нелогічності;
  • незв’язності тез одна з одною;
  • невідповідності змісту основного тексту;
  • плагіату.

Важливо пам’ятати, що тези – це не реферати і не твори. Такий особливий жанр зобов’язує «грати за правилами». Важливо розуміти, що це не тягар і додатковий вантаж, а можливість автора донести свою ідею та головну думку.

Будемо відверті – ніхто не обіцяє уважно слухати всю наукову статтю або іншу наукову працю від кірки до кірки. Тези дозволяють зацікавити аудиторію, довести свою позицію, виступити. Та й часом просто неможливо перейти на інший рівень. Ну як без тез захиститися?

Що стосується написання і підготовки тез, відповідна послуга доступна в компанії «Диплом Центр». Ми надійні і добродушні помічники. Звертайтеся – і ваші тези стануть еталонними.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon