Оформлення діаграм і графіків в дипломній роботі

 

Діаграми і графіки створюють чимало проблем при написанні курсових і дипломних робіт. З одного боку, можна піти по простому шляху і проігнорувати ці елементи, тобто обійтися без них. З іншого боку – чим краще і цікавіше робота, тим менше питань виникне на захисті. В Україні діють ДСТУ, загальнодержавні стандарти і локальні вказівки ВНЗ, які детально прописують правила оформлення. Поговоримо про них.

 

Особливості оформлення діаграм

 

Якщо і можна в дипломній роботі «гратися» з кольором, то тільки з діаграмами. Лінійні, кругові, пелюсткові, точкові – варіантів безліч. Але всіх їх поєднує ряд вимог. Якою б не була діаграма, вона повинна бути:

  • змістовною;
  • ємною;
  • інформативною;
  • достовірною;
  • грамотною.

 

Тобто, аби що написати не можна. Важлива прив’язка до тексту, смислова обґрунтованість. Текст вводиться і заповнюється досить легко, потім автоматично групується в блоки і відображається на діаграмі. При цьому іноді доводиться контролювати правильність перенесення, і оцінювати, наскільки зрозуміло і доступно виглядає матеріал.

 

Кожна діаграма нумерується і підписується. Над зображенням проставляється порядковий номер арабськими цифрами і через тире без коми вказується назва. Саме місце розташування має бути там, де вперше в тексті згадані дані і сама діаграма.

 

Якщо обсяг не поміщається на одній сторінці з текстом, потрібно після абзацу залишити вільне місце відобразити діаграму з чистого аркуша. У тих випадках, коли масштаб занадто великий (наприклад, об’ємний графік), дозволено діаграму виносити в додатки.

 

На малюнку наведені основні, найпоширеніші типи діаграм.

Типы диаграмм

 

Правила для графіків

 

Графік за своєю суттю є лінійною діаграмою. І загальні вимоги до оформлення та змісту аналогічні. Однак є ряд тонкощів, які потрібно враховувати:

  • орієнтиром для оцінки позитивних величин служить точка відліку – рухатися можна вгору або вліво;
  • словесний опис використовується тільки в тексті під малюнком;
  • незалежна змінна розташовується на осі абсцис, оскільки в двомірній системі координат домінує горизонтальне розташування;
  • лінії і вектори на графіку можуть бути різної товщини і кольору, в тому числі у вигляді пунктирних і суцільних ліній – так легше проглядається динаміка й інформація;
  • не рекомендується використовувати колірний фон.

 

Графіки – це завжди про аналітику. Надмірна інформативність за рахунок слів перевантажує сприйняття і робить текст незручним, складним, незрозумілим. Тим часом, графіки, як і інші елементи візуалізації, покликані спростити, а не ускладнити завдання.

 

Графіків буває величезна кількість. Вони оформляються за рахунок спеціальної опції на верхній панелі управління програми Word. Обов’язково проставляється номер арабськими цифрами і вказується назва графіка.

 

На малюнку наведені найпоширеніші варіації.

виды графиков

 

Рекомендації для оформлення схем

 

Схематичне зображення, при правильному підході, може стати найдоступнішим поясненням. За допомогою схем матеріал буквально розкладається по поличках. Word дозволяє експериментувати з такими елементами. Можна створювати схеми тієї складності, яка буде достатня для розкриття того чи іншого матеріалу, в тому числі розміщувати в них картинки.

 

Стилістика оформлення схем повинна повністю збігатися із загальною концепцією, інакше легко можуть «залетіти пред’яви», що вона просто скопійована з іншої роботи. Нумерація і назва обов’язкові складові. Достовірність інформації теж.

 

На зображенні наведена лише мала частина всього розмаїття можливих варіантів.

виды схем

 

Важливі висновки

 

Без діаграм , схем і графіків дипломна робота виглядає «нудно» проте надягати все краще відразу на власну роботу теж безглуздо. Важливий баланс і доречність. Якщо за умовною темою «Опис метеликів» нікуди вставити графік через те, що він просто не потрібен, не старайтеся.

 

Важливий нюанс. Діаграми і графіки можуть бути не тільки складені власноруч, а й належати авторству інших осіб. Наприклад, доречно посилатися в дипломній роботі на статистику, аналітику вчених. Тоді такі діаграми супроводжуються виноскою на першоджерело і оформляються за всіма правилами, аж до вказівки в бібліографічному списку.

 

Пам’ятайте, елементи візуалізації не повинні захопити весь обсяг. Це допоміжні, але ніяк не основні частини змісту. Ми розуміємо, що в одній статті всього не розповісти. Більш того, скажімо на своєму досвіді: краще один раз зробити власноруч, ніж десять разів прочитати алгоритм. На сайті компанії «Диплом Центр» є вичерпна інформація, як і де замовити готову дипломну роботу, щоб не витрачати час на написання і не переживати за якість.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon