Що краще школа чи коледж?

школа или колледж

Школа чи коледж? Обидва варіанти мають свої переваги і недоліки. Є прихильники, які стверджують, що не потрібно забирати в дітей дитинство, але дев’ятикласники часто демонструють, що вміють і хочуть заробляти, знають, де будуть навчатися і як бачать себе в майбутньому.

Аргументи за коледж

Коледж – це новий щабель освіти. Найчастіше в нього вступають після 9 класу, але варіант стати студентом після 11 класів не виключається. Отже, чому варто звернути увагу на такий формат навчання?

  1. Коледж коледжу не рівня. У деяких освіта нічим не поступається рівню підготовки на перших курсах у ВУЗах.
  2. Ще вчорашній школяр проявляє самостійність, навчається нести відповідальність за свої вчинки.
  3. З’являється можливість поєднувати роботу і навчання.
  4. Розширюється коло друзів, нових і корисних знайомств.
  5. Збільшуються шанси з мінімальними труднощами поступити в університет.
  6. Набувається практика.
  7. Після закінчення навчання видається диплом молодшого бакалавра або бакалавра (другий варіант – рідше).
  8. Прохідний бал для вступу нижче, ніж в університетах.

Коледжі часто співпрацюють з вищими навчальними закладами. А це прямий шлях до зручного вступу на наступний етап освіти. Крім того, школяр отримує можливість підготуватися до ВНЗ за рахунок орієнтованості коледжу. Це вдала інвестиція в університетське майбутнє.

Коледжі зможуть дати таку необхідну практику і реальні навички. При працевлаштуванні молоді фахівці поголовно стикаються з проблемою, де взяти досвід. В школі такого точно не отримаєш, а хороший коледж створює умови для проходження заповітної практики. Хоча б у загальних рисах, але студент отримує уявлення, що його чекає, і що він має дати.

Як правило, для вступу в коледж потрібно здати вступні іспити, пройти співбесіду та виконати творче завдання. При невдачі абітурієнт безперешкодно повертається до навчання в школі.

Аргументи проти коледжу

Коледж – це не гарантія, а спроба або можливість. Вона може бути невдалою. Наведемо кілька причин:

  • низька якість освіти;
  • не престижність;
  • не готовність учня стикатися з реаліями дорослого життя;
  • дорога вартість навчання;
  • необхідність вирішення питання з житлом, незручність гуртожитків;
  • відсутність гарантій надходження далі;
  • складна адаптація в колі однолітків або в новому населеному пункті.

Перераховувати можна довго. Але всі ці причини досить індивідуальні та залежать, в першу чергу, від психотипу і сприйняття самого студента. Так, отримавши заповітну свободу, одні починають працювати і вчитися паралельно, а інші – йдуть в розгул і відкривають світ заборонених препаратів. Ситуація двояка.

А ще коледжі, всупереч поширеній думці, не звільняють від армії. У деяких випадках цей факт стає несподіваним сюрпризом для учня і його батьків. У коледжі збільшується навантаження, що цілком природно. Однак не кожен школяр підготовлений до нового ритму роботи і навчання, що стає причиною зниження успішності і поганого засвоєння знань.

Кількість бюджетних місць в коледжах обмежена. Середня вартість навчання на рік становить від 7 до 10 тисяч гривень.

В цілому, коледжі вважаються корисною і зручною формою освіти. Це так званий «пробник», що дозволяє визначитися, чи правильно була обрана спеціальність, і як студент відчуває себе в ній. Не сподобається – значить можна вступати до іншого ВУЗУ. А ще коледжу достатньо, щоб вважатися фахівцем і приступити до роботи.

Наша система освіти побудована таким чином, що вже у 9 класі бажано будувати плани на майбутнє, щоб знати, куди вступати. Це вам не знаменита Силіконова долина, в якій студенти Стенфорда перші два роки вчаться всьому і шукають себе. Тому з такого ракурсу коледж дозволяє і завершити шкільну програму, і зосередитися на профілі.

Чому варто залишитися в 10-11 класі?

Причин безліч. Ще раз повторимося – все індивідуально. Немає грошей, бажання, можливостей або хорошого коледжу в регіоні. А ще відмова від наступного кроку навчання – це часто спроба батьків убезпечити дитину від згубного впливу вулиці. Наскільки вона доцільна – вирішувати вам.

Залишитися в школі можна і навіть потрібно, якщо немає розуміння, куди рухатися далі. Не вступати ж навмання, треба хоч трохи спробувати розкрити свої схильності. Школа – це затишок, позитивні емоції, довгоочікуваний випускний, друзі і гарна атмосфера. Так? Якщо так, залишитися дійсно варто.

Де б ви не вчилися, з компанією «Диплом-Центр» освітній процес проходить набагато надійніше і легше. Ми виконуємо на замовлення всі види шкільних і студентських робіт. Приєднуйтесь до багатотисячної команди однодумців.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon