Що потрібно зробити, щоб отримати грант на навчання?

Студенти та молоді вчені мріють отримати матеріальну допомогу. Вона точно зайвої ніколи не буває. Зробити це можна за допомогою грантів і стипендій. Однак бажаючих набагато більше, ніж ресурсів. За фінанси потрібно поборотися. Як? Як мінімум, проявити ініціативу і заявити про себе як про гідного претендента.

 

Різниця між грантом і стипендією

 

Стипендія і грант – це різновиди фінансової допомоги студентам. Обидва варіанти служать відмінним бонусом і зайвими не бувають. Але якщо стипендії як категорія нам більш зрозумілі, то про гранти не всі знають достатньо інформації.

 

Різняться підстави:

  • Стипендіати стають такими за досягнення в навчанні, високу успішність, активну соціальну позицію та участь у житті навчального закладу.
  • Грантоотримувачі стають такими виходячи з матеріальних і фінансових потреб, підкріплених певними напрацюваннями. Тобто їх підставою є необхідність.

 

Ще одна відмінність – суб’єкти видачі. У першому випадку інвестування здійснює університет, коледж. Походження гратів, як правило, виходить від будь-яких третіх осіб, фондів і навіть уряду, в тому числі іноземного. Обидва варіанти забезпечуються грошовим виразом. Але в разі зі стипендіями практикується така форма, як знижки на навчання.

Переможці по грантам завжди повинні представити звіт про витрачання грошових коштів, що є істотною відмінністю від стипендій.

Хто проводить стипендіальні та грантові програми

 

Фінансування та ініціювання програм найчастіше виходить від:

  • університетів та інших установ наукового профілю, які спеціалізуються на дослідженнях в певних галузях;
  • профільних міністерств – освіти, закордонних справ, молоді та спорту;
  • приватних фірм і компаній, які проявляють інтерес до пошуку нових розробок і фахівців, готові супроводжувати фінансовою підтримкою;
  • благодійних фондів, функціонування яких охоплює освітню сферу;
  • правлячих владних органів і регіональних представництв.

Це основний, але не вичерпний список. Часто джерелами грантової підтримки виступають іноземні партнери, уряд і міністерства інших країн, які зацікавлені в притоці грамотних фахівців і цікавих ідей.

 

Претенденти на стипендії та гранти

 

Практика показує, що освіта за кордоном, матеріальна дотація студентам, підтримка проектів – реальність, яка доступніше, ніж може здатися на перший погляд. Найчастіше стипендіатами стають ті, хто входить в список кращих студентів навчального закладу (їх, як правило, приблизно 5-10%), проявляють активність, беруть участь в конференціях і форумах.

 

Додатковий бонус, який підвищує шанс на допомогу – наявність досвіду роботи за фахом. Цей критерій перегукується з діяльністю і активною позицією студента. Перевагою буде володіння іноземною мовою, якою проводиться конкурс.

 

Незаперечний плюс – публікації наукових статей, бажано в авторитетних виданнях. Активність публікації характеризує претендента з кращого боку і підтверджує його зацікавленість у розвитку, самовіддачу. Головна рекомендація – шукати варіанти і стукати в усі двері.

 

Послідовність дій для отримання фінансування

 

Випадковості в цьому питанні не відбуваються. Щоб отримати грант або стипендію, потрібно:

  1. Визначитися, в якій країні буде проходити навчання. Ближнє зарубіжжя і не тільки часом пропонує більш вигідні умови, ніж вітчизняний сегмент.
  2. Ознайомитися з пропозиціями конкретних ВНЗ та інших ініціаторів фінансування по стипендіях, виплат.
  3. Об’єктивно оцінити свої шанси і можливості. Безглуздо думати, що дістанеться дуже вигідна сума за грантом в рамках програми програмування, якщо останній раз з цією дисципліною студент стикався ще в школі.
  4. Ретельно підготуватися до участі в обраній програмі, дізнатися вимоги, укомплектувати документи і дотримати терміни їх подачі і прийому заявок.

Відмова та програш – не привід впадати у відчай. Це досвід. Тому варто пробувати знову, паралельно вдосконалюючи свої характеристики як перспективного фахівця.

Якщо ви плануєте переїзд в іншу країну, зверніть увагу на суму порогового мінімуму для проживання в ній. Виплати по стипендіях і грантах в більшості випадків тільки частково можуть покрити такі витрати.

Чому студентам відмовляють в отриманні грантів і стипендій?

 

Найбільш поширена причина – невідповідність критеріям і вимогам. Наприклад, важливою є участь в науковому житті навчального закладу, активність публікації, ініціативність. Комісії відмовляють, якщо:

 

  • інші претенденти подали найбільш цікаві заявки;
  • не вбачається достатня мотивація студента;
  • комплектація і зміст документів не відповідають вимогам;
  • в процесі подачі заявки на конкурс допущені грубі помилки;
  • порушені терміни подання звернення.

 

Стипендіальна і грантова підтримка не гумова. Грошей на всіх не вистачить. Комусь все одно доведеться відмовити. Це своєрідний природний відбір, кастинг, в якому може бути враховано багато додаткових чинників, включаючи характеристику, участь в олімпіадах і конкурсах, курс навчання.

Термін, на який може бути розрахована стипендія або гранти, варіюється від двох тижнів (час найменшого перебування) до трьох років. Враховуйте, що отримання таких сум не можна відстрочити. Їх видача обмежена певним часовим проміжком.

 

Якщо є плани взяти участь у конкурсах і поборотися за шанси на фінансування, в компанії «Диплом-Центр» нададуть вичерпні консультації. Протягом багатьох років ми залишаємося надійними партнерами студентів. Команда авторів-професіоналів пише наукові роботи на замовлення, і їх результат більш ніж виправдовує ваші очікування. Завжди раді співпраці!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon