Що таке есе і для чого його писати?

EssayWriting

Есе не часто зустрічається серед студентських завдань, але, як то кажуть, рідко та влучно. У чому головна складність?  У нерозумінні, що саме являє собою такий формат. Якщо є чітке завдання, його можна вирішити чи ні, а коли потрібно щось таке, зі своєю думкою і позицією, тут головне – не переборщити.

У цій статті ми опишемо головне і важливе про есе й охарактеризуємо основні види.

 

Есе – що це таке?

Заглянувши в словник, ми побачимо опис про твір у прозі й вільної композиції невеликого обсягу, в якому передаються індивідуальні враження і думки, пов’язані з темою. Цей жанр можна описати як філософський, критичний, публіцистичний.

Головне, що потрібно знати: есе – це не твори і не реферати. Щось середнє. Відмінна можливість проявити свої творчі здібності та особисті судження, і не бути розкритикованим за відсебеньки.  Загалом есе сміливо потрібно сприймати на ура, і не варто боятися таких завдань.

 

Орієнтовний обсяг есе – 8-10 друкованих сторінок, що є 15-18 тисяч символів

 

Якими бувають есе?

Есе можуть бути найрізноманітнішими, наприклад:

  • У стилі есе-розповідь. Такі роботи можна назвати міні-розповідями, які супроводжуються власною яскравою емоційною оцінкою. Так оповідаються різні випадки, короткі біографії та інші «цікавинки».
  • Аргументуючим способом – есе-аргументація, в яких поєднується доказ і міркування. Тобто не просто важливо описати що-небудь, але і пояснити, чому.
  • У стилі опису – есе-опису. У таких роботах автор може відобразити власне сприйняття предмету або явища, охарактеризувати риси, критерії, і при цьому не заглиблюватися в оцінку.
  • Способом класифікації – есе-класифікація. При написанні такого завдання виділяються певні види, критерії, типи. Наприклад, це можуть бути усіма нами відомі і популярні рейтинги будь-яких предметів.
  • У стилі порівняння – есе-порівняння. Вони зіставляють предмети, оцінюють їх на предмет подібностей і відмінностей. При цьому важлива особистісна оцінка і власна думка.
  • Способом ілюстрацій – есе-ілюстрації. Такий формат має на увазі, що використовується аргументація, але логічні доводи і слова замінюються наочними прикладами, наприклад, реальними ситуаціями з життя, загальновідомими фактами.
  • У стилі причинного аналізу – мається на увазі, що буде збудований логічний ланцюжок з міркувань автора і обґрунтувань, чому міркування саме такі.

 

В есе ніхто не зобов’язує висловлювати тільки позитивні переконання. Зміст цілком може включати негативну складову. Однак важливо використовувати обґрунтування, а не просто сказати – не подобається

 

Як правильно написати есе?

Відправною точкою має стати розуміння, що такий жанр спочатку літературний, просто стосовно до науки він переймає відповідні елементи. Тобто потрібно уникнути викладу ботана, але і не зробити з роботи твір на вільну тему з Інстаграм.

В основі написання повинні бути теоретичні знання. Тому вибираючи проблематику, оцінюйте, наскільки ви в ній компетентні. Одними епітетами і особистими судженнями не обійтися. Хоча без них теж неможливо.

Головні правила написання універсальні – грамотність, точність, унікальність. У цих роботах плагіат, як і у всіх студентських роботах, жорстко присікається. «Тирити» думки та ідеї інших авторів недобре, але якщо вже зважилися, як мінімум робіть глибокий рерайт.

 

В есе важлива простота викладу. Можна використовувати емоційні прикметники, яскраві метафори, барвисті порівняння і слова емоційного забарвлення – чудовий, божевільний, неймовірний тощо. При цьому жаргонізми і лайливий сленг не припустимі

 

Які помилки в есе зустрічаються найчастіше?

Есе викликає багато труднощів, що не дивно. Незважаючи на те, що такі завдання пропонуються в основному з гуманітарних напрямків, ідеальне володіння словоформами доступно не всім. Та й висловлювати власні думки, як виявляється, не так уже й просто.

Поширена помилка – поєднання декількох проблемних тем. Потрібно вибирати один напрямок і розкривати його. Крім того, часто ігнорується структура. Незважаючи на деяку літературну «фривольність» есе, тут також є вступ, основна частина, висновок, титульний лист і список джерел. Але, до речі, останнього може і не бути.

Студенти часто губляться, коли їм дають творчі завдання. І це теж помилка. Золоте правило – не можеш сам, знайди того, хто зможе. У вашому випадку це простіше простого, адже завжди можна звернутися в компанію «Диплом-Центр». Ми – надійні та відповідальні помічники студентів, тому якісний і своєчасний результат гарантовано!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon