Вступ до ВНЗ в Україні в умовах війни у 2023 році: вимоги та рекомендації

Збройна агресія Російської Федерації вплинула на життя всіх українців. Комусь довелося виїхати жити за кордон, хтось тимчасово залишив рідну домівку, сподіваючись повернутися в неї незабаром, хтось пристосовується до сучасних реалій і намагається жити у звичному для себе ритмі. Не оминула війна та сферу освіти. У 2023 році умови вступу до університету зазнали суттєвих змін і замість звичного ЗНО з різних предметів абітурієнтів чекає єдиний мультипредметний тест. НМТ 2023 – це щось нове, незнайоме для майбутніх студентів, тож спочатку зупинимося детальніше на його нюансах. Після  розглянемо особливості соціальної взаємодії студентів із друзями та родичами, ускладнення до доступу освіти тощо.

 

Що таке НМТ?

У цей тест включені питання щодо складання відповідності, а також закриті питання з таких предметів шкільної програми, як математика та українська мова. Щодо третього предмета, який може бути обраний для НМТ, то ним може бути історія України, хімія, біологія чи іноземна мова. На те, щоб пройти тест, дається 3 години.

Тестування проходитиме у кілька етапів:

  • основну сесію заплановано на червень;
  • додаткова – на липень.

Для проходження тестування потрібно пройти реєстрацію на testportal.gov.ua. Без цього розпочати проходження тесту не вийде, адже процес максимально автоматизований і тест здається онлайн.

У всьому іншому схема, за якою абітурієнт взаємодіє з ВНЗ та сама.

 

Як підготуватись до здачі НМТ?

Що ЗНО раніше, що НМТ сьогодні вимагають від майбутніх студентів уважності, ерудованості, гостроти мислення. Однак, бувають ситуації, коли відмінники не можуть згадати нічого зі шкільної програми, починають панікувати та впадати у ступор. Ситуації насправді різні, тому передусім просто подбайте про ментальну стабільність. Паніка, що при підготовці до тесту, що при його проходженні до хорошого не доведе. Слід максимально заспокоїтись. Тут постає питання: а як це зробити, якщо від результатів залежить майбутнє? Легко і просто – це, на жаль, не про цю ситуацію. Проте вихід із ситуації є. Щоб переживати менше, треба вселити у себе впевненість у тому, що буде добре, що весь обсяг знань у людини є тощо. Зробити це можна таким чином:

  • приділяти багато часу навчанню та тренуватись виконувати аналогічні завдання (в інтернеті і не тільки є приклади ЗНО попередніх років);
  • використати перевірені методи запам’ятовування;
  • працювати з репетиторами, поглиблюючи знання з того чи іншого предмета.

 

З якими складнощами можна зіткнутися під час вступу до ВНЗ сьогодні?

Реєстрація та здавання НМТ – це лише “вишенька на торті”. Насправді, при вступі до ВНЗ людина стикається з великою кількістю проблем, враховуючи той факт, що на території України триває війна. Розглянемо деякі, найважливіші, аспекти:

  • Труднощі у доступі до освіти в зонах конфлікту

Передбачається, що незабаром студенти, що учні шкіл повернуться за парти і навчатимуться в очному форматі. При цьому навчальні заклади мають бути обладнані бомбосховищами. Однак, далеко не всі школи та ВНЗ можуть це все організувати з об’єктивних причин, і тому багато хто залишається на дистанційному навчанні. Особливо це стосується зон конфлікту, де ведуться бойові дії та тимчасово окуповані території. За період пандемії та більше року війни учасники освітнього процесу вже до цього звикли, проте деякі досі скептично ставляться до такого виду навчання та ставлять під сумнів його якість;

  • Переміщення студентів та проблеми адаптації

У деяких випадках студенти в майбутньому можуть бути позбавлені права вибору місця перебування у разі бажання продовжити навчання у конкретному ВНЗ. Йдеться про ВНЗ зі специфічними умовами навчання (ті освітні установи, що належать до системи МВС). Не завжди люди у віці 17-19 років готові переїхати в іншу частину країни, залишивши рідних і близьких, що вже говорити про ситуацію, коли більшість населення перебуває у стані стресу 24/7;

  • Планування та організація вступу заздалегідь

Більшість університетів та академій створюють максимально комфортні умови для вступу та всіляко йдуть назустріч абітурієнтам. Однак, у будь-якому випадку, слід подбати про збір документів заздалегідь (особливо це стосується ВПО);

  • Підготовка до НМТ

Вище ми писали, що треба робити, щоб його здати. Однак, в умовах відключення світла, частих повітряних тривог, переживань за рідних та близьких зосередитись на навчанні вкрай складно. Війна не дозволяє приділити належний час освітньому аспекту життя і тому доводиться паралельно “працювати” над собою в плані стабілізації емоційного стану. Тут також важливий момент, що стосується соціальної взаємодії та комунікації із сім’єю та друзями.

 

У разі військового конфлікту проблеми у сфері освіти трапляються на кожному кроці. Абітурієнтам складно зрозуміти існуючі схеми вступу та підготуватися на високому рівні до вступних іспитів, студенти не мають доступу до освіти на належному рівні, викладачам складно організувати процес навчання для здобуття хорошого результату, а керівники навчальних закладів мають передбачити все, щоб організувати безпечні умови для претендентів на освіту та працівників установи (особливо під час сигналу повітряної тривоги).

Якщо в цей нелегкий час ви студент ВНЗ і на носі захист диплома, то тут ніхто не позаздрить. Адже, щоб підготувати хорошу роботу, треба зробити величезний пласт роботи, включаючи підбір літератури, її аналіз, вивчення методичних рекомендацій, написання самої роботи, перевірку її на відповідність великій кількості різних вимог тощо. Нерви, переживання за близьких, нерозуміння того, що чекає далі не дає зробити все, як треба (але й викладачі не можуть заплющити очі на все, адже освітній процес є і вимоги є, від них піти не можна, та й системи Антиплагіат працюють як і раніше). Щоб не поставити хрест на своєму майбутньому, краще довірити підготовку дипломним фахівцям. Купити дипломну роботу найкраще в нашій компанії Диплом-Центр. Ми пропонуємо найкращі умови для співпраці, а саме:

  • високу швидкість підготовки робіт будь-якої складності (орієнтовно на диплом співробітникам компанії потрібно 7-10 днів);
  • пунктуальність. Усі роботи надсилаються замовникам у чітко обумовлені терміни;
  • високий показник унікальності. Роботи відповідають тим показникам, які потрібні відповідно до методичних рекомендацій;
  • доступні ціни на письмові роботи.

 

 

  • Скільки коштує дипломна робота у «Диплом-Центрі»?

Ціна у кожному випадку визначається індивідуально. Все залежить від бажаних термінів підготовки роботи, спеціальності, індивідуальних вимог ВНЗ тощо. Стартує ціна від 3000 грн., що цілком виправдано.

 

  • Чи може НМТ включати відкриті питання?

Ні, тест здається онлайн та перевіряє його машина, тому він включається лише закриті питання та відповідності.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon