Як написати дипломну роботу з нуля?

Усі, хто вперше стикається з необхідністю написання дипломної роботи, можуть сміливо керуватися правилом: очі бояться, руки роблять. Тут головне – почати. І не згадувати про інші «невідкладні» справи. Згадуємо основу тайм менеджменту, розставляємо пріоритети, представляємо світле майбутнє і величезну зарплати.

Головні аспекти написання дипломної роботи

Кращий порадник – це досвід. Якщо такого немає, потрібно хоча б підтягнути теорію. Отже, що таке дипломна робота? Це наукове дослідження, покликане продемонструвати рівень знань студента та їх відповідність практичним вмінням.

В залежності від спеціальності та напряму навчання всі дипломи поділяються на дві групи:

  1. Дипломні проекти. Це формулювання актуальне для «технарів» і представників прикладних спеціальностей. Такі дипломи містять розрахунки, формули, містять інструкції, методики, моделі та інші елементи проектування.
  2. Дипломні роботи. Це формат гуманітарних спеціальностей, студентів, які вивчають природничі науки або є представниками творчих професій. Такі дипломи покликані систематизувати отримані теоретичні знання і відобразити певні практичні навички самостійної діяльності.

Таким чином, написання диплому починається з вибору його різновиду. Однак це зовсім не означає, що всі студенти технічних вузів пишуть виключно проекти і навпаки. Якщо дослідження фізика характеризується фундаментальним, академічним характером, більш доречним буде перший варіант. Так само і з гуманітаріями, які, наприклад, займаються розробкою повноцінного інноваційного проекту.

Єдині представники студентства, яких не цікавить питання дипломів, – це студенти-медики. Для них передбачені державні іспити і первинна професійна акредитація. Виняток – факультети фундаментальної медицини.

Особливості написання дипломної роботи

Підготовка диплому – це послідовний алгоритм дій. Навіть для тих, хто любить виконувати все по своєму і є прихильником «творчого хаосу» буде нелогічно написати висновок, а потім перейти до першого розділу. Отже етапи:

  1. Вибір наукового керівника, який стане куратором і помічником.
  2. Визначення з темою. На цьому етапі важливо враховувати чотири складові успіху:
  • особисті уподобання студента;
  • потреби конкретної організації;
  • основні напрямки кафедри;
  • рекомендації, які дає керівник.
  1. Затвердження теми. Самовільні дії не допускаються, обраний напрям має бути затверджено на кафедрі та з науковим керівником.
  2. Отримання завдання і ознайомлення з його положеннями (також видається куратором та кафедрою).
  3. Планування, складання графіка виконання. План, звичайно, на цьому етапі не можна назвати остаточним, але він дозволить задати вектор роботи і стати стартовим майданчиком.
  4. Підбір літератури. Це повинні бути різноманітні і, що найважливіше, актуальні джерела, переважно, не старше 5 років. Обсяг матеріалу повинен бути достатнім для всебічного висвітлення питання.
  5. Написання дипломної роботи. Це ключовий і найбільш трудомісткий етап, який включає наступні дії:
  • глибоке опрацювання теоретичної бази;
  • всебічну аналітику;
  • проведення консультацій із співробітниками кафедри та профільними фахівцями;
  • розробку практичних рекомендацій, їх повномасштабне обґрунтування.
  1. Оформлення дипломної роботи.
  2. Підготовка доповіді та інших обов’язкових супровідних документів.
  3. Здійснення нормоконтролю, тобто всебічна перевірка готового матеріалу.
  4. Захист дипломної роботи.

Критичний поріг унікальності для дипломної роботи – 70%. Якщо перевірка на захист покаже діапазон від 55% до 65%, матеріал буде повернутий на доопрацювання. Якщо унікальність нижче зазначених цифр – тема знімається кафедрою, а студент буде зобов’язаний пройти процедуру написання заново і отримає допуск до захисту лише через рік.

Структура та оформлення дипломної роботи

Для дипломної роботи передбачені обов’язкові структурні елементи. В першу чергу мова йде про розділи як основну частину. Їх має бути три, і кожен підрозділяється на три параграфи. Важливо, щоб обсяг розділів приблизно збігався.

Робота не буде вважатися повною без вступу і висновку. Ці частини в чомусь визначають якість матеріалу і також умовно поділяються на вступ, опис і підсумкові думки. Не обійтися без плану, списку використаної літератури. Рідко яка дипломна робота можлива без додатків. І, звичайно ж, інформаційним «обличчям» диплому є титульний аркуш.

Що стосується оформлення, ДСТУ встановлює стандартні вимоги:

  • обмеження за обсягом – від 50 до 70 сторінок друкованого тексту з правильним форматуванням. У цю кількість не входять додатки, список літератури;
  • шрифт – Times New Roman, полуторний інтервал, чорний колір, 14 розмір;
  • межі сторінки: 3*2*2*1 см зліва, вгорі, внизу справа відповідно;
  • односторонній друк.

Головною підмогою і орієнтиром служать методичні рекомендації ВНЗ. Якщо потурбуватися заздалегідь, їх без проблем можна взяти на кафедрі. Тут же буде детально описаний технічний регламент.

Ні для кого не секрет, що вся дипломна робота на захисті прочитана не буде. У цьому зв’язку важливо особливу увагу приділити доповіді. Ємність, лаконічність, грамотність – це складові успіху. Недостатньо написати, важливо ефектно піднести свою працю.

На сайті referat.kiev.ua досвідчені фахівці готують дипломні роботи на замовлення з будь-яких тем і вікоригують наявний матеріал. Ми працюємо швидко і злагоджено, оскільки знаємо ціну питання. Досвід і кваліфікація наших авторів дозволять вам блищати на захист і безперешкодно досягти своєї мети. Дипломований спеціаліст – звучить гордо!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon