Як написати магістерську самому?✍️

Рано чи пізно магістратура добігає кінця. Ось він – горизонт із неосяжними перспективами. Можна на свій розсуд вирушати у вільне плавання, але спочатку потрібно написати і захистити магістерську роботу. Ривок непростий, але фінальний. Тому збираємо всю волю в кулак і приступаємо.

 

Що потрібно знати про магістерську роботу?

 

Перше: магістерська робота – обов’язкова умова для закінчення освіти та отримання диплому. Друге – це наукове дослідження, з усіма обставинами. Відштовхуючись від цих двох складових, можна вже усвідомити всю значущість та масштабність.

 

Магістерська робота завжди присвячується вивченню певному об’єкту. Вибір величезний – процеси, системи, явища, закономірності і багато чого, що має наукову, прикладну і практичну значимість. Обов’язковою характеристикою є глибока аналітика питання. Вибрана тема чи проблематика досліджується вздовж і впоперек, щоб видати цікаві, корисні, практично значні висновки. А що ви хотіли, магістр – це серйозно. Не варто також забувати про авторське бачення.

 

У випускній кваліфікаційній роботі студент демонструє рівень самостійності, якість та обсяг набутих навичок, ступінь освоєності матеріалу, власні погляди та позицію. Іншими словами, доводить і показує, що все було недаремно.

 

Структура дослідження

 

Магістерська робота як наукова праця повинна бути системою послідовних, обов’язкових структурних елементів, а саме:

  • титульна сторінка із зазначенням ідентифікуючих даних студента та інформації про ВНЗ – «візитка»;
  • план, де відображаються всі структурні елементи зі сторінками – «путівник»;
  • список використаних скорочень та абревіатур (якщо потрібно) – «словник»;
  • вступна частина (вона ж – введення) з відображенням актуальності, ступеня дослідження питання, описом об’єкта та предмета, зазначенням цілей та завдань, перерахуванням методів та формулюванням гіпотези – «резюме»;
  • основна частина, що складається з теоретичного, практичного розділу, підрозділів, кожен з яких присвячується конкретному завданню – «біографія» або «послужний список»;
  • підсумкова частина (вона ж – висновок) з формулюванням висновків, власної позиції автора, практичних рекомендацій та описом підтвердження гіпотези – «хвалебна промова»;
  • бібліографічний список – «перелік партнерів та помічників»;
  • програми – «фотоальбоми, щоб пам’ятали та бачили».

Якщо магістерська заявлена ​​як дослідження, у вступі обов’язково має бути сформульована гіпотеза. Отже, у межах написання вона має підтверджуватись (повністю чи частково), про що обов’язково дається аргументація у висновку.

Вимоги до магістерських робіт

 

Є загальнодержавні стандарти щодо змісту та оформлення наукових праць, а також внутрішні рекомендації вищого навчального закладу чи кафедри, на які слід одночасно орієнтуватися. Універсальні правила для всіх робіт – грамотність, унікальність та науковий стиль. Це базові складові, без яких магістерська робота не сприйматиметься серйозно. Що стосується грамотності, йдеться не тільки про помилки та відсутність ком, а й точності розрахунків, достовірності фактичних даних. Важливо, щоб було так: куди не глянь – скрізь правильно.

 

Унікальність передбачає відсутність плагіату та дотримання авторських прав. Відсоток допустимої оригінальності тексту в залежності від виду дисципліни. До технічних матеріалів вимоги лояльніші – 70-75%, а роботи з гуманітарних профілів повинні готуватися з унікальністю 80-85%. Це нижча межа, краще – вище.

 

Готові роботи перевіряються на оригінальність за програмою Антиплагіат. Не всі студенти мають доступ до неї. Тому просіть куратора допомогти впевнитись. Самостійно перевіряти унікальність потрібно відразу за кількома сервісами, наприклад, Etxt, text.ru, Антиплагіат.ру. Бажано це робити одночасно та орієнтуватися на кожен результат.

 

Науковий стиль передбачає строгість викладу, відсутність ліричних відступів та художніх мовних зворотів. Чіткість, достовірність, академічність вітаються. При цьому у вимогах сучасності фігурує такий критерій, як доступність. Ідеальний варіант магістерської роботи виглядає як складний матеріал написаний простими словами.

Головним орієнтиром для оформлення магістерського дослідження є ДСТУ 3008-95. До цього типу роботи застосовуються всі вимоги, передбачені для кандидатської чи докторської дисертації. Використовуючи їх – не помилитеся.

Поради щодо написання магістерської роботи

 

Інтернет кишить лайфхаками та рекомендаціями. Їх стільки, що швидше написати дослідження, аніж вивчити поради. Ми хочемо зупинитися на головному – плані дій. Велика помилка розпочинати роботу в хаосі думок і серед нерозібраної «купи» літератури.

 

Впорядкувати дії допоможуть етапи.

  1. Вибір теми та її обґрунтування, чому саме цей спектр проблем важливий, актуальний, цікавий. Напевно, у вас є ідеї, про що писати. За п’ять років навчання щось та зачепило. Якщо ні, поцікавтеся у викладача чи на кафедрі. Як правило, там завжди заготовлено перелік тем, що рекомендуються.
  2. Вивчення, що «у світі говорять» про це питання. Студент повинен відповісти насамперед для себе, наскільки тема популярна і описана, хто присвятив їй свою працю, чи достатньо глибоко її опрацьовано. Це найзатратніший за часом етап. Перелопатити все – нелегке завдання. Тому:
  • використовуйте лише актуальну інформацію останніх 3-4 років;
  • проводьте пошук за ключовими словами, точно вбиваючи їхнє значення;
  • не обмежуйтеся лише книгами, шукайте у будь-яких джерелах, у тому числі зарубіжних;
  • ознайомтеся з дисертаціями та науковими статтями з подібних тем і підгляньте, на які джерела посилаються автори.
  1. Складіть план. Планування зараз у тренді, а у разі написання магістерської дипломної роботи – це головний орієнтир і «путівна зірка», щоб знати, що і як робити, не заходячи в нетрі. Ідеально, якщо буде встановлено ще й термін – щось на кшталт графіка.
  2. Починайте написання. Чим якісніше проведено попередні етапи, тим легше буде на цьому.
  3. Оформіть роботу. Мається на увазі все: форматування, цитування, структурування, список використаної літератури, додатки.
  4. Перевірте магістерську роботу на предмет унікальності та грамотності. Головне – дайте можливість матеріалу «відлежатися» і оцініть його на свіжу голову за кілька днів, тижнів.

 

Завершальний штрих – доповідь та промова на захист. З гарним та якісним матеріалом захищатися не соромно та не складно. Головне – впевненість та репетиції перед дзеркалом, друзями, колегами. Не варто забувати, що промова має звучати хвилин 10, не більше.

 

Якщо ви не хочете або не можете з яких-небудь причин написати магістерську роботу самостійно, не створюйте зайвих проблем та звертайтеся до компанії «Диплом Центр». Ми виконуємо на замовлення всі види студентських робіт та гарантуємо якість.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon