Як написати звіт з навчальної практики

Для студентів звіти з практики можуть стати справжнім викликом. Насправді не так все страшно. Є нюанси, але це далеко не найскладніше завдання. Важливо знати структуру, вимоги оформлення і специфіку теми. В основу береться досвід і методичні рекомендації. Діє схема: побачив – записав.

 

Навчальна практика: оформлення звітів

Звіт – це документ, в якому відображається зібрана інформація в прив’язці теорії з практичною діяльністю. Основним його призначенням є демонстрація знань студента, його навичок і розуміння теми.

Загальні норми:

  • обсяг – 30-40 стандартних аркушів формату А4, 14 кегль, полуторний інтервал Times New Roman;
  • поля – 3 / 1,5 / 2/2 см праве / ліве / верх / низ; абзац – класичний відступ;
  • заголовки – наскрізна нумерація, вирівнювання вгорі по центру; кожен підзаголовок і заголовок з нової сторінки;
  • таблиці і малюнки – нумеруються, дається назва;
  • виноски – розміщуються в квадратних дужках або виносяться вниз під риску.

Важливо оформити титульну сторінку і відобразити всі ідентифікаційні дані, які вказані в методичці. Документ повинен повністю відповідати критеріям наукового стилю: лаконічність, точність фактичних даних, всебічна грамотність, унікальність, реальність.

У викладі тексту звітів є деякі табу: 1) не можна вказувати без супроводу цифрами символи математики <,>, =;  2) негативна температура позначається словом «мінус», а не знаком «-»;  3) заборонені індекси стандартів, якщо відсутній реєстраційний номер; 4) не можна використовувати значок діаметра як альтернативу повного слова

 

Структура звіту з практики

Документ являє собою упорядкований текст, в якому є такі частини:

  1. Титульний лист. Оформляється відповідно до стандартів ВНЗ. Завжди містить повну назву навчального закладу та ПІБ автора.
  2. Зміст. Відображає пункти і сторінки звітного документа із зазначенням сторінок. Служить навігатором по тексту.
  3. Індивідуальне завдання. Розміщується на третій сторінці і містить опис суті, дату видачі.
  4. Введення. Складається з поставлених перед студентом цілей і завдань, відображення питань, які можна вивчити в період практики.
  5. Основна частина. Розділяється на кілька сегментів: 1) характеризується підприємство; 2) відображаються реальний стан речей, включаючи загальну роботу підприємства; 3) складаються графіки, аналітичні таблиці; 4) формулюються власні висновки.
  6. Висновок. Робиться наголос на раніше поставлені завдання. Описуються труднощі, робиться наголос на отриманий досвід.

 

Як заповнюється щоденник звіту з практики?

Досвід практичної діяльності, з якою стикається студент, записується в щоденнику. Будь-яка практика супроводжується складанням цього документа. Він дає уявлення про ясність і самодостатність практиканта при виконанні завдань. Це індикатор рівня теоретичної підготовки.

У щоденнику кожного дня відбивається інформація про виконану роботу. Наприклад, студенти-правознавці описують цікаві юридичні випадки і процеси. Якщо це суд – завантаженість, статистику категорій позовів, швидкість розгляду, особливості цивільних процесів. Відображається навчально-дослідницька робота.

Щоденник повинен бути завірений підписом керівника та печаткою установи. Він додається до звіту, прошивається і подається на кафедру. Головний критерій – унікальність і правдивість. Найпоширеніша помилка – писати щоденник навмання, без проходження процесу.

 

Повірте, досвідченому погляду дуже легко розпізнати в записах, чи мав студент відношення до описаних подій, або написав «зі слів»

 

Пояснювальна записка до звіту

Правильно укомплектувати пакет документів по навчальним практикам неможливо без пояснювальної записки.  Це своєрідне резюме пройденої і виконаної роботи.  Обсяг займає приблизно одну сторінку А4.

Що важливо?

  1. Писати записку науковою мовою, в офіційному діловому стилі.
  2. Внести в документ все, що робив студент на цьому етапі.
  3. Вказати факти, що підтверджують реальність досвіду.
  4. Не забувати про грамотність і унікальність, точність фактичних даних.
  5. Описати, які пропозиції внесені, що зроблено, що входило до функціональних обов’язків.
  6. Вказати свої ідентифікаційні дані: ПІБ, курс, факультет тощо.

Рекомендація – виконати опис перед складанням введення. Ця частина звіту читається в першу чергу. Пояснювальна записка зберігається на кафедрі.

 

Характеристика з місця проходження практики

В рамках навчальної програми практика має на меті, що студенту дається характеристика. Документ складається в довільній формі і відображає, наскільки практикант впорався із завданням. Такий обов’язок керівника, звичайно ж, найчастіше перепоручается. Хто вами курирував, у того і варто просити характеристику.

Оцінці підлягають ділові та особистісні якості. У першому блоці формулюється, наскільки сильна теоретична підготовка, якою вона була порівняно з практичною діяльністю. У другому блоці описується, наскільки студент відповідальний, виконавчий, зацікавлений в процесі.

Практиканти, що приносять реальну користь (наприклад, заповнюють архів в суді майбутні юристи або сортувальні картки майбутні медики) мають набагато більший шанс на позитивну характеристику. При захисті потрібна буде саме така.

 

Приклад звіту можна попросити у керівника. Ви нічим не ризикуєте, зате можна отримати необхідний зразок, заощадите свій час і зусилля. При цьому пам’ятайте – звіт, щоденник і характеристика повинні бути унікальними

 

Як написати та укомплектувати весь пакет «без сучка і задирки»? Відповідально підійти до процесу. Або довіритися професіоналам. З компанією «Диплом-Центр» навчальна практика для вас буде черговим етапом, а не іспитом. Ми робимо все якісно, ​​швидко і напевно. Надаємо гарантії і забезпечуємо повний супровід.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon