Як правильно вибрати ВНЗ абітурієнту?

70% випускників ВНЗ в Україні не працюють за фахом. Погодьтеся, щось пішло не так. І хоч вища освіта ще нікому в житті не завадила, як показує практика, допомагає вона також не завжди. Ну, чи є якийсь сенс у роботі, наприклад помічника оператора з фармацевтичним дипломом. Ні? Тоді давайте розберемо критерії вибору ВНЗ, щоб не стати в майбутньому цим сенсом.

 

Вивчіть вартість навчання

 

Деякі ВНЗ пропонують посеместрову оплату або одразу блоком за весь період навчання. Магістратура завжди оплачується окремо від бакалаврату. Відразу уточніть можливість збільшення вартості з урахуванням інфляції або переконайтеся, що зазначена сума вже фіксована.

 

Державні ВНЗ пропонують бюджетні місця. Чим менш популярна професія, тим більше шансів на успішний вступ. При цьому саме такі непопулярні професії мають усі шанси бути затребуваними на ринку. Наприклад, нам не вистачає конструкторів, інженерів, архітекторів – освіта за цими спеціальностями обійдеться дешевше, ніж на юридичному чи економічному факультеті.

Нема грошей на навчання? Розгляньте варіант пільгового кредитування за програмою державної підтримки. Уточніть, як до цього ставиться ваш майбутній ВНЗ. Умови кредитування для студентів є дуже лояльними – до 50 тисяч гривень, до 15 років під 3% річних.

Перевірте статус та акредитацію ВНЗ

 

Вам потрібний диплом державного зразка. Для цього в першу чергу потрібно перевірити, чи є акредитація у всього навчального закладу та безпосередньо у напрямку, який ви обрали. Якщо ні – потрібно розвертатися та йти. Такі дипломи не мають жодної цінності на ринку. А ще навчання у такому ВНЗ не дозволяє взяти відстрочку від армії. Крім того, звертайте увагу на рівень акредитації.

 

Вищі навчальні заклади можуть бути державними та недержавними. У першому випадку є шанси на бюджетні місця, бо їх більше. Надається соціальна підтримка. Статус приватного навчального закладу часто асоціюється із підвищеною вартістю. Розраховувати на допомогу держави не доведеться.

 

Визначьтеся з професією

 

Це головний крок. Мрії, бажання та нахили, звичайно, на першому місці. Може ви природжений медик, а поступити вирішили за компанію на бух облік. Або в душі мрієте стати організатором свят, але на вимогу батьків отримуватимете серйозну освіту умовного юриста.

Вибір професії – доленосне рішення. Якщо його прийнято, вивчайте, в якому навчальному закладі вам буде комфортніше. Наприклад, у юристів університетів внутрішніх справ та у юристів, що випускаються у цивільних ВНЗ, різні профільні акценти. Якщо ви плануєте стати поліцейським – вибір очевидний, якщо юристом-господарником – у ВНЗ МВС на це робиться мінімальний ухил.

А ще вибір професії важливо зіставляти із запитами ринку праці. У нашій країні такий дисбаланс, що хоч за голову хапайся. І якщо вам не важливо, в чому реалізовуватися, або є кілька варіантів, просто враховуйте розміщення сил. Філологи та менеджери в надлишку. Ось прямо від слова зовсім. Лише цього року надійшло майже 100 тисяч абітурієнтів на ці дві позиції. А ніша фармацевтики, інженерії, робітничих спеціальностей порожня.

 

Правильно розставляйте пріоритети

 

Кожен абітурієнт може подати до 5 заяв одночасно до різних навчальних закладів на бюджет та до 30 – на контракт. З другим варіантом легше, а ось із першим конкуренція – величезна. І за рівних балів з іншими кандидатами саме зазначений вами пріоритет може стати вирішальним. Так приймальна комісія бачить, що ви не просто можете, а й дуже хочете. Отже, мотивація вища і це додатковий бонус. Тож не ставте цифри на абум, зважте об’єктивно шанси. Пам’ятайте, виставивши пріоритетність, змінити її вже не можна.

 

Оцініть свої можливості

 

Зараз ми говоримо у комплексі про те, чи «потягнете» ви навчання в конкретному ВНЗ. Це стосується не лише освітньої програми та балів (хоча і тут важливо реально оцінити сили), а проживання, віддаленості від дому, засобів для існування. Потрібно вирішити питання із житлом, тобто перевірити, чи надає ВНЗ гуртожиток. Якщо ні, скільки коштує оренда квартири, скільки коштуватиме транспорт.

 

Важливо, чи буде можливість поєднувати роботу із навчанням. А ще абітурієнтам особливе значення має моральний аспект. І хоч від батьків та сім’ї важливо вчасно сепаруватися, подумайте, чи готові ви поїхати за тисячу кілометрів, чи варто розглянути варіанти ближче до дому.

 

Який би університет та факультет ви не обрали – ми бажаємо удачі. І нагадуємо, що у компанії «Диплом-Центр» завжди можна замовити будь-який вид студентських робіт. Ми допоможемо подолати складності у навчанні та отримати заповітний диплом!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon