Як проаналізувати та описати результати практичного дослідження в дипломній?

 

Написання дипломної роботи – це те, що є неминучим для кожного студента на останньому році його навчання у ВНЗ. Після – її захист та отримання багатостраждального диплома. Якщо поцікавитись у студента, який розділ диплома написати складніше, то більшість зійдеться на думці, що саме практична складова дипломної роботи є найскладнішою.

 

Тому що практичне дослідження передбачає:

  1. Початковий збір потрібного матеріалу, проведення експериментів або дослідження, і потім закріплення на практиці (у деяких роботах студенти використовують дані, які вже хтось зібрав та обробив – офіційні статистичні джерела);
  2. Порівняння, аналіз, проведення необхідних розрахунків з урахуванням отриманих результатів. У більшості саме розрахунки, аналіз, складання необхідних таблиць викликають великі складності у студента. Мало того, що треба продумати всі деталі таблиць, то ще й отримати потрібні дані для заповнення. Навіть якщо вони вже є в якихось офіційних джерелах, їх треба обробити.

Під час написання деяких дипломних робіт можуть виникнути додаткові труднощі. Йдеться про ситуацію, коли замість аналізу даних та графічного їх зображення, потрібно ще й удосконалення будь-якого пристрою, або є необхідність подання самостійної розробки.

 

Щоб не припуститися помилки при виборі даних, які потрібні для формулювання висновків та досягнення мети дослідження, необхідно:

  • дати чіткий та повний опис обраного об’єкта та предмета дослідження;
  • грамотно та логічно обґрунтувати методи, які застосовуватимуться для практичної роботи з матеріалом;
  • зібрати весь необхідний матеріал та провести аналіз отриманих даних;
  • внести свої пропозиції для вдосконалення практичних напрацювань;
  • зробити обґрунтовані та логічні висновки.

 

Результати практичного дослідження – це не те саме, що висновок у дипломній роботі. У першому випадку ми використовуємо об’єктивні дані, проводимо аналіз, систематизацію тощо. У другому – ми формулюємо суб’єктивну думку з того чи іншого питання.

 

Говорячи про структуру практичного поділу роботи, слід зазначити, що він, як і теоретичний, ділиться на параграфи і пункти (підрозділи). Це насамперед необхідно для систематизації, оскільки обсяг великий і займає третину, або навіть половину всієї роботи.

 

Що таке аналіз результатів дослідження?

 

Аналізуючи практичні результати дослідження, студент має порівняти їх із тими, які були отримані раніше. Тут важливо враховувати як отримані підсумкові результати, так і отримані раніше проміжні відомості. Тут не має значення, порівнює він їх з результатами своїх проміжних досліджень, або ж використовуються інші джерела (монографії з авторськими таблицями, дисертації, статті інших вчених або зведені таблиці статичної служби, які представлені на офіційних сайтах міністерств і самої служби). Головне, щоб підстави аналізу сходилися.

 

У ході правильного та скрупульозного аналізу можуть бути виявлені помилки або отримані результати, що суперечать один одному. Таке часто трапляється, коли використовуються різні методи дослідження. “Розбір польотів” буде вже у висновках диплома. Вибір методів безпосередньо залежить від теми роботи та дисципліни. Наприклад, статистичний метод передбачає збір та узагальнення статистичних даних. Часто використовується під час написання робіт з економіки, фінансового права. Може застосовуватись у політології.

 

Щоб оформити результати проведеного дослідження, слід використовувати таблиці, діаграми, графіки тощо. Графічні зображення дозволяють “прикрасити” роботу і при цьому викласти отримані результати більш доступною і легкою для сприйняття формі.

Існують спеціальні програми, такі як SPSS, Vortex і т.д., які призначені для обробки великих масивів в результаті дослідження. Хоча часто досить і Excel.

У чому практична значимість результатів дослідження?

 

Практична значущість має на увазі визначення того, як отримані результати дослідження можна застосовувати на практиці і яка їхня цінність для науки в цілому. Чим об’ємніша і вища значимість, тим цінніший результат дослідження. Опис має бути лаконічним. Не варто намагатися штучно збільшити обсяг тексту. Чим більше буде тексту, тим складніше буде вловити суть пропозиції про модернізацію чогось (залежно від теми роботи), і є ризик заплутатися у своїх пропозиціях. Тут варто викласти, де і з якою метою можна його використовувати. Також необхідно навести конкретні аргументи, факти та докази.

 

Тут краще провести порівняльний аналіз де вказати що було “до” та “після”. Тоді ні у наукового керівника, ні у членів комісії не залишиться сумнівів у тому, що робота справді є вагомим вкладом у науку, а не є “наукою заради науки”. Тут, звичайно, багато залежить від того, наскільки актуальна тема була обрана для дослідження. Однак, якщо грамотно підійти до питання та добре тренуватися перед виступом на самому захисті, то завжди можна виглядати гідно та переконати будь-кого у значущості виконаної роботи та важливості сформульованих висновків.

 

Значимість проведеного наукового дослідження виходить з принципів доказовості, адресованості, застосовності. Вона зазвичай формулюється у вигляді практичних рекомендацій щодо вдосконалення методики, внесення змін до законодавства, покращення планування ресурсів тощо (залежно від цього в рамках якої спеціальності проводиться дослідження). Вона підтверджує прикладний характер отриманих під час написання дипломної роботи результатів.

 

Якщо в процесі написання практичної частини виникли труднощі або просто немає часу на виконання дипломної роботи, звертайтесь до компанії «Диплом Центр». Наші автори із задоволенням підготують роботу, яка відрізнятиметься унікальністю, нестиме практичну та теоретичну цінність та буде оформлена відповідно до всіх вимог. Ми гарантуємо не лише професійний підхід до роботи, а й дотримання термінів написання та доступні ціни на послуги. Щоб оцінити переваги роботи з нами, залишайте заявку на сайті або телефонуйте, щоб замовити дипломну роботу і не переживати за результат.

 

 

Практична частина дипломної роботи має бути великою?

  • За правилами, теорії та практиці в роботі має приділятися однакова увага. Проте, що більше переважатиме практичний елемент, то вище цінність проведеного дослідження.

 

Аналіз практичних результатів та висновки – це одне й те саме?

  • Ні, аналіз практичних результатів дослідження та висновки роботи – це різні речі. Результати, отримані на основі різних джерел, є об’єктивними, а висновки більшою мірою суб’єктивні і мають на увазі не просто аналіз, а й внесення різних пропозицій з обраної теми дослідження з метою надання роботі практичної та теоретичної значущості.

 

Діаграма чи таблиця – що краще?

  • У дипломній роботі немає такого поняття як найкращий варіант для надання роботі наочності. Вибирати між діаграмами, малюнками, таблицями та іншими елементами не потрібно. Потрібно просто використовувати той варіант оформлення інформації, який обумовлений об’єктивною необхідністю.

 

Чи потрібно виносити таблиці в додатки?

  • Ні, однак є виняток із цього правила – якщо таблиця надто громіздка, можна її винести в кінець роботи.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon