Актуальні та затребувані професії сьогодні. На кого вчитися?

Молодь відірвана від реалій ринку праці. Найзатребуваніші спеціальності серед абітурієнтів ніяк не збігаються з найпотрібнішими та найдефіцитнішими професіями в нашій країні. Ми майже втратили конструкторів, інженерів, фармацевтів. Є гостра нестача медиків. Але, судячи з запитів абітурієнтів, ринок знову поповниться філологами та менеджерами. Давайте розберемося, в чому причина і чи вибір залежить від перспектив зарплати.

 

Куди хочуть вступати абітурієнти?

 

2021 показав, що найбільше абітурієнтів поступило на такі напрямки:

  • філологія – майже 60 000 осіб;
  • право – приблизно стільки ж;
  • менеджмент – 50 000 нових студентів;
  • комп’ютерні технології – 47 000 чоловік;
  • середня освіта – 35 000 учнів;
  • журналістика – близько 35 000 новачків;
  • програмна інженерія – 34 000 студентів;
  • психологія – 31 000 студентів;
  • маркетинг – 29 000 абітурієнтів;
  • економіка – 28 000 чоловік.

 

На секундочку, у цьому переліку майже половина всіх, що надійшли цього року. А тепер увага – жоден із пунктів не співпадає зі списком найпотрібніших професій в Україні (!!!). Це говорить про провал у профорієнтації. Потім ми дивуватимемося, чому ж 70% випускників не працюють за спеціальністю (це офіційна цифра минулих випусків).

 

Які професії в Україні та світі високооплачувані?

 

Ситуація на ринку праці змінилася докорінно. Може для вас стане подивом, але дефіцит слюсарів, токарів та інших представників робітничих спеціальностей, тобто людей «з руками» призвів до того, що розмір заробітної плати сягає 45 000 гривень. Не скрізь, але все ж таки.

Тепер перейдемо до офіційного рейтингу найвищих професій:

  • IT-програмісти та представники IT-індустрії. Діапазон їх зарплат від 50 000 гривень та до гарних шестизначних цифр, не завжди навіть із першою одиницею.
  • Фінансові консультанти (найчастіше в інвестиційних компаніях, банках). Середня заробітна плата – 31 000 гривень.
  • Архітектори. Можуть отримувати від 21 000 до 29 000 гривень. І, звичайно, більше.
  • Маркетологи. У середньому вони одержують 21 000 гривень.
  • Водії-таксисти, перевізники. Крутити бублик у представників цієї професії успішно виходить у середньому за 20 000 гривень на місяць.
  • Журналісти. Діапазон зарплат величезний. Але якщо ми говоримо про таких фахівців, як журналісти-аналітики – 30 000 гривень, а випускники редактора в середньому одержують 13 000 гривень.
  • Інженера-енергетики. Вони отримують приблизно 24 000 у національній валюті.
  • Продавці-консультанти. Можуть отримувати від 13 000 до 17 000 гривень на місяць.
  • Робітники будь-якої галузі. Діапазон зарплат від 12 000 до півсотні тисяч гривень – все залежить від навичок та напряму.
  • Касири (продавці-касири). Ці фахівці одержують від 10 000 до 15 000 тисяч гривень.

 

Картина у світі в цьому питанні райдужна. На першому місці все ті ж SEO-фахівці та IT-шники. Минулого року у США цій професії віддали перевагу 300 000 людей. Їх можна зрозуміти – середня річна зарплата керівника невеликої сео компанії дорівнює 181 000 доларів.

 

На другому місці за високооплачуваністю технічні керівники проектів – близько $140 000. На третьому місці трейдери та аналітики. Ринок бірж та віртуальної валюти активно розвивається, і у багатьох країнах уже легалізується. Звідси й високі заробітні плати красивою середньою цифрою 111 000 доларів.

 

На почесному четверному місці представники шляхетної спеціальності – пілоти цивільної авіації. Вони отримують від $100 000 до $134 000. І замикають почесну п’ятірку лідерів юристи. Попит на них величезний у всіх видах правовідносин. Тому річний зміст оцінюється понад $100 000.

 

Чи є зв’язок між вибором спеціальності та рівнем заробітної плати?

 

Якщо проаналізувати логіку наших абітурієнтів – ні. Де майбутній філолог (яких, нагадаємо, поступило найбільше за останні три роки) і де айтішник та фінансовий консультант. Розбіжності очевидні. Чому так відбувається? Насамперед – дороге навчання на престижних професіях. З урахуванням рівня заробітних плат батьків очне навчання на бакалавра, та ще й на супер-пупер спеціальностях – нереальна місія.

 

Друга причина – пошук легкого шляху. Є різниця – вивчитися на менеджера або інженера-архітектора, де потрібна маса креслень, знань, доводиться напружуватися та вчитися. А гарантій немає. Про моніторинг світових трендів краще промовчати.

 

Частковим збігом «очікування-реальність» можна назвати лише спеціальності, пов’язані з комп’ютерними технологіями та інженерними комп’ютерними програмами. Сюди наші абітурієнти надходять. І то: сисадмінів багато, але на відмінних IT-шників попит величезний. І цю нішу найчастіше займають самоучки, перебіжчики з інших професій.

 

Висновок. Не бійтеся бути сміливими, дивіться на перспективу. Вступайте на потрібні спеціальності. А всі складнощі навчання допоможе подолати колектив авторів компанії «Диплом-Центр». У нас ви можете отримати курсову, дипломну на замовлення та будь-який інший вид студентської роботи.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon