Де вчитися на програміста в Україні?

code

Програміст – універсальна спеціальність.  Мається на увазі, що вона актуальна в будь-якому куточку світу, на всіх мовах і в різних форматах. Ви можете працювати штатним співробітником в компанії, маючи розкішний офіс, або створювати розробки віддалено, лежачи на дивані.

Існує думка, що програмістами і IT-фахівцями не стають, а народжуються. Спірне твердження. Як би там не було, базові знання потрібні, і диплом теж. У статті описана добірка кращих ВНЗ України, які готував програмістів.

 

КНУ імені Тараса Шевченка

Цей столичний університет без перебільшення є гордістю країни і заслужено входить в сотню кращих вищих навчальних закладів Європи. Для майбутніх програмістів і фахівців суміжних професій тут величезна кількість пропозицій.

Функціонує факультет інформаційних технологій, в рамках якого пропонується цілий спектр освітніх програм: інженерія програмного забезпечення, прикладне програмування, комп’ютерні науки, аналітика даних; кібербезпека; мережеві та Інтернет технології, інформаційні технології і системи. Це пропозиції для бакалаврів на денному навчанні, заочка тут не передбачена.

Магістри можуть освоїти такі професії (переважно також тільки в денному форматі навчання): інженерія програмного забезпечення, інформаційні системи і технології, кібербезпека, комп’ютерні науки. Є також аналогічні за спеціальностями пропозиції за програмами підготовки докторів філософії.

Ще одним факультетом в цьому ж навчальному закладі є факультет комп’ютерних наук і кібернетики. На бакалавраті проводиться навчання за такими освітнім профілями: інженерія програмного забезпечення, науки, пов’язані з комп’ютерною системою, а саме такий їх прояв, як інформатика, системний аналіз.

Майбутні магістри можуть пройти навчання за такими ж спеціальностями, але більш розширеної версії. Наприклад, в рамках комп’ютерних наук пропонуються наступні напрямки: бізнес-інформатика, інформатика, штучний інтелект, математичні методи штучного інтелекту. Форма навчання – очна та заочна. Мова викладання – українська.

 

ХНУ імені В. Н. Каразіна

На базі видатного університету функціонує факультет математики та інформатики, а також факультет комп’ютерних наук. На їх основі можна за 4 роки можна отримати диплом бакалавра за спеціальністю «Комп’ютерні науки та інформаційні технології», «Комп’ютерна інженерія», «Кібербезпека», «Безпека інформаційних і комунікаційних систем».

За 1,5 роки навчання на базі диплому бакалавра є отримання спеціальності магістра за такими позиціями: «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», «Комп’ютерні науки та інформаційні технології», «Інформаційні управляючі системи та технології». За таким напрямком як IT здійснюється всебічна «прокачування» аспірантів.

 

ХНУР (Харківський національний університет радіоелектроніки)

На бакалавраті і магістратурі пропонуються наступні спеціальності і освітні програми: інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки, комп’ютерна інженерія, системний аналіз. Тут також є навчання за такими затребуваними у всьому світі профілями, як інформаційні системи і технології, автоматизація та інтегровані технології, кібербезпека.

В рамках спеціальності освоюються такі навички, як облаштування, налагодження, тестування, модифікація програмного забезпечення, реалізація всіх етапів створення програмного забезпечення, проектування архітектури програмного забезпечення, інсталяція, тестування, підтримка, супровід, своєчасна заміна, виведення програмних засобів експлуатації та багато іншого.

Крім того, в університеті пропонується програма для претендентів на статус доктора філософії: комп’ютерні науки, інженерія програмного забезпечення, комп’ютерна інженерія, системний аналіз. Вибір є, і в цьому вищому навчальному закладі він величезний. Тут сильний викладацький склад і вагома освітня база.

 

 

Державний університет телекомунікацій (ДУТ)

Це джерело пропозицій для початківців айтішників, сисадмінів та інших мега творчих технарів. В рамках вищого навчального закладу діє три освітньо-наукові інститути: захисту інформації, інформаційні технології, телекомунікації.

Кількість кафедр та спеціалізацій вражають. У їх числі кафедра інженерного програмного забезпечення, інформаційних систем і технологій, комп’ютерних наук, інженерії, інформаційної та кібернетичної безпеки.

Тут ви можете отримати спеціальність техніка-програміста, аналітика даних, фахівця з проектування й підтримки інформаційних систем і технологій та освоїти багато інших напрямків.  Передбачена очна і заочна форма навчання на бакалавра і магістра.

 

Наостанок

Ми навели лише ТОП рейтингу на переконання студентів (нинішніх і тих, хто вже закінчив університети). Однак ви не повинні гнатися за тим, що можна або престижно. Як не крути, а програмування є точною і складною наукою, яка вимагає знань і міцної теоретичної бази. І в цьому питанні головне – навчання.

В кінці хотілося б привести анонімну статистику щодо корупції в зазначених ВНЗ. Погодьтеся, це важливий аспект для навчання.

Так, опитані студенти в анкетах вказали, що:

в КНУ ім.  Т. Шевченко не стикалися з корупцією 74% опитаних, а часто вдавалися до такого методу 1,23%.

У ДУТ співвідношення таке: ні – 84%; так, часто – 1,4%.

ХНУР: ні – 14,2; так, часто – 20%; так, іноді – 36%.

ХНУ ім.  Каразіна: ні – 21,2%; так, часто – 6,6%; так, іноді, 26%.

Решта не вказані відсотки по всім ВНЗ припали на відповідь – так, тільки з непрофільних предметів.

 

Ось така от історія. А щоб вчитися було легко, замовляйте студентські роботи з будь-якої тематики в компанії «Диплом-Центр».

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon