Магістратура: варто туди йти і для чого?

Випускники бакалаврату стикаються з дилемою: вступати на магістратуру чи ні. Лише одиниці дійсно знають, які перспективи вона відкриває і нащо вона їм дійсно потрібна. Багато хто ж плутає магістратуру з другою вищою освітою або вважає її обов’язковою в рамках здобуття вищої освіти. Насправді, магістратура є специфічним, аж ніяк не масовим типом освіти, який має бути у кожного, хто хоче знайти престижну роботу і реалізувати себе в кар’єрі. Спробуємо внести ясність в особливості системи освіти України, розглянемо плюси та мінуси вступу на магістратуру, а також визначимо роль диплома магістра при працевлаштуванні та побудові кар’єри.

 

Що таке магістратура?

 

Магістратура – початковий ступінь для наукової чи викладацької діяльності, а зовсім не останній ривок у рамках здобуття вищої освіти, як думає багато хто. Щоб розібратися детальніше, зазирнемо в історію. “Магістр” латинською означає “начальник, глава, вчитель”. За роки існування людства у цьому розумінні мало що змінилося. По суті, магістратура – той рівень освіти, який потрібний далеко не всім. Проте, пройшовши її, перед людиною відкривається більше можливостей. Крім того, маючи магістерський диплом на руках, можна з легкістю продовжити навчання в європейських ВНЗ з різних дослідницьких програм.

Магістр – це освітній ступінь, здобутий на другому рівні вищої освіти.

Чи обов’язкова магістратура?

 

Ні, якщо ви не вирішили пов’язати своє життя з:

  • викладанням;
  • науковими дослідженнями;
  • державним управлінням.

 

Однак, якщо студент бакалаврату планує в майбутньому здобути науковий ступінь доктора філософії або ж пов’язати своє життя з державними структурами (з перспективою займання високої посади), то без продовження навчання не обійтися. Але тут необхідно чітко розуміти для себе, що це ті сфери, які цікаві людині.

 

Після закінчення 11 класу далеко не кожна людина здатна зважити свої вміння, схильність і зрозуміти, чого їй справді хочеться у житті. Досить часто вступ до університету здійснюється під впливом однокласників, які прийняли таке рішення – “за компанію”, під впливом батьків, які розповідають про райдужні перспективи роботи юристом чи економістом тощо. Крім того, часто в дітях батьки хочуть реалізувати свої нездійснені бажання та надії на щасливе життя. Однак це зовсім не означає, що прийняте в 16-18 років рішення є правильним і все життя доведеться присвятити обраній справі.

 

Ви бажаєте працювати в державній структурі? Чи цікава для вас робота в університеті? Чи відповідають такі перспективи вашим мріям про щасливе майбутнє та успішну кар’єру? Відповіді на ці питання є ключем до ухвалення правильного рішення. Тільки відповівши на них можна вирішити для себе, чи потрібна саме вам магістратура і чи варто витрачати кілька дорогоцінних років свого життя на неї. Адже за ці кілька років можна побудувати блискучу кар’єру менеджера з продажу туристичних послуг, тестувальника програмного забезпечення і не лише.

 

Недоліки магістратури

 

Серед мінусів магістратури можна назвати:

  • висока вартість навчання. Вступ на бюджетну форму навчання вимагає високого рівня знань, та й місць у кожному ВНЗ не так вже й багато. Оплата ж контракту – далеко не дешеве задоволення, тому варто добре подумати над тим, чи треба вчитися далі. Звичайно, порівнюючи вартість навчання в Україні та Європі можна дійти висновку, що у нас не так вже й дорого. Однак у європейських ВНЗ більш потужна науково-технічна база, а також студентам надається можливість стажуватися в компаніях міжнародного рівня. Також у них упор робиться не так на теорію, скільки на практичне застосування та аналіз, що безумовно є найбільш цінним для майбутнього роботодавця;
  • тривалість навчання. Закінчення бакалавріату, по суті, є обов’язковим для тих, хто хоче влаштуватися на високооплачувану роботу. Водночас витратити 2 роки в досить зрілому віці – рішення серйозне. Адже ці роки можна працювати в компанії, досягати поставлених професійних цілей, а то взагалі зрозуміти для себе, що було б непогано круто змінити вектор життя і присвятити його чомусь іншому;
  • відсутність великої цінності для деяких роботодавців. Ті люди, яких цікавить робота у приватному секторі, можуть бути занадто розчаровані під час проведення співбесід. Для багатьох сфер набагато важливіший практичний досвід, ніж “наявність скоринки”;
  • магістратура дає специфічні знання, які не кожному можуть знадобитися.

 

Переваги магістратури

 

Однак не все так однозначно. Хоч реалії і показують, що багато людей успішно працюють і з дипломом бакалавра, магістратура – це аж ніяк не марна трата часу та грошей. Все індивідуально і залежить виключно від бажань самої людини та її планів на майбутнє. Ті студенти, які вирішили продовжити навчання в магістратурі, керуються такими доводами:

 

  • маючи диплом магістра можна здобути другу вищу освіту всього за 1,5 – 2 роки. Для тих людей, які постійно працюють над самовдосконаленням і прагнуть до отримання нових знань, такий варіант навчання зручний. Також можливість отримання суміжної спеціальності є актуальною для тих, хто планує в майбутньому вийти на європейський ринок праці. Вказівка ​​у резюме кількох вищих значно підвищує шанси на підписання контракту та дозволяє виділитися серед інших кандидатів на вакансію;
  • під час навчання на магістратурі студент поглиблює свої знання, відповідно, рівень його затребуваності на ринку праці зростає;
  • з дипломом магістра можна влаштуватися на керівну посаду у сфері державної служби. Тут цілком логічно буде вчинити так. Спочатку закінчити бакалаврат, скласти державний іспит, захистити диплом бакалавра та влаштуватися на роботу. І згодом, лише у разі повного розуміння того, що це саме те місце, де є бажання будувати свою кар’єру – вступити на магістратуру. Поєднуючи навчання з роботою, можна заощадити час і швидше досягти бажаного.

Практичний досвід і навички – набагато цінніші за диплом. Однак для викладання, кар’єри на державній службі та науці диплом магістра обов’язковий.

Особливості вступу до магістратури до ВНЗ України у 2022 році

 

В умовах військового стану було змінено умови вступу до магістратури до українських ВНЗ. Цього року абітурієнти складатимуть магістерський комплексний тест, для деяких спеціальностей будуть передбачені спеціальні тести, іспити (дистанційно). Також в Україні було вирішено використати практику мотиваційних листів. Для кожної спеціальності передбачено свої вимоги.

 

Висновки

 

Піддаватися загальному мейнстріму або відмовитися від здобуття освіти на цьому рівні вищої освіти – вирішувати вам. Багато студентів вступають на магістратуру, не маючи жодного уявлення, чи потрібна вона їм у майбутньому. Якщо ви не готові віддати своє серце науці та не плануєте пов’язати долю з державною службою та викладанням, то краще приділити увагу прокачування практичних навичок та умінь.

Яке рішення ви не прийняли б, компанія «Диплом Центр» буде вашим помічником на цьому шляху. У нас можна замовити магістерську роботу, студентську статтю та тези на конференцію. Ми працюємо для вас!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon