Написання, оформлення та структура реферату

Реферати багато років не поступаються своєю значимістю і актуальністю в освітньому процесі. Цьому є цілком зрозуміле пояснення. Такої простої, доступної, зручної і не витратної форми перевірки знань складно підібрати. Спрацьовує проста істина: студент, як мінімум засвоїть матеріал, коли буде його писати. Значить, мета досягнута.

 

Що таке реферат?

Реферат – це перша ланка в ланцюжку наукових досліджень або, іншими словами, початковий левел гри під назвою – як здобути освіту. Реферат являє собою коротку презентацію або доповідь на певну тему. Це може бути лаконічний виклад наукової статті або наукової роботи.

Формат знайомий кожному ще зі школи. Однак в умовах вищого навчального закладу завдання ускладнюється. Сам термін має латинське походження і буквально перекладається як повідомляти що-небудь, доповідати. На практиці реферати не завжди прийнято «захищати». Іноді досить просто підготувати і здати.

виды рефератов

У написанні важливо орієнтуватися на основну функцію реферату – інформативну. Автору потрібно донести правдиву, точну, грамотну, достовірну, цікаву інформацію. Тема задається викладачем або вибирається на розсуд студента. Саме в ній криється головна запорука успіху: якщо тема актуальна і чіпляє, значить 80% зроблено.

 

Якою має бути структура реферату?

Структурні елементи цього міні дослідження досить банальні і універсальні, як і в будь-якої наукової роботи. Повинні бути:

 

  • План – найменування кожного розділу і відображення сторінки розміщення.
  • Вступ – текст з цілями, завданнями, актуальністю, описом проблематики. Іншими словами, студент коротко описує, чому саме така тема.
  • Основна частина з розділів і підрозділів. Їх кількість варіюється в залежності від напрямку і задумки автора. Орієнтир – на одну задачу, поставлену у вступі, приблизно один розділ.
  • Висновок. Без висновків нікуди. І в рефераті вони теж присутня. Підсумовується основна думка. Обов’язково важливо, щоб висновок чітко перегукувався зі вступом.
  • Список літератури. Це ключовий аспект таких робіт. Приблизно має бути 10-15 пунктів. Однак допускаються варіанти одного джерела, якщо, наприклад, реферат пишеться за статтею.
  • Додатки у вигляді схем, таблиць.

 

Реферати стають справжніми рятувальними кругами, якщо студент не встигає або не дотягує до бажаного рівня балів. Крім того, так можна тренувати свою майстерність виступу перед аудиторією, якщо презентувати реферат не тільки письмово, але і усно

 

Вимоги до написання рефератів

Науковий стиль як і раніше залишається обов’язковим, але його можна порівняти зі спрощеною версією. Уміння розповісти просто про складне в цій роботі домінує. Серед інших вимог:

 

  • Грамотність у всіх сенсах – орфографія, стилістика, пунктуація.
  • Унікальність – в залежності від конкретних вимог може бути не сильно високою, від 50% до 70%
  • Правильно підібрана література. Незалежно від кількості пунктів, кожне з джерел повинно використовуватися в рефераті, і в його тексті обов’язково потрібні посилання на джерела. Крім того, важливим є «вік» літератури – останній рік-два-три. За рідкісним винятком, коли потрібно звернутися до архівів, фундаментальної теорії.
  • Правильне оформлення. Є методичні рекомендації, які є обов’язковими для виконання. Також орієнтиром служать загальноукраїнські стандарти, наприклад, ДСТУ 8302: 15.

 

Як правильно оформити реферат?

Головним орієнтиром є методичні рекомендації. Їх слід читати ще й тому, що писати і оформляти роботи такого формату можна менш суворо, з певними «фривольностями». Але, звичайно ж, все повинно бути в міру.

 

  1. Роздруківка на стандартному аркуші А4, одностороння.
  2. Шрифт – традиційний для наукових робіт TimesNewRoman, 12-14, полуторний інтервал. Але допускаються деякі експерименти, без виходу з параметрів наукового стилю.
  3. Виноски та посилання – як внутрішньо текстові, так і підтекстові, оформлені за допомогою спеціальної опції Word.
  4. Наскрізна нумерація.
  5. Витримка традиційних полів 3/2/1/1 зліва, справа, вгорі, внизу.
  6. Винесення в додаток великих елементів візуалізації, таких як розгорнуті таблиці, які виходять за межі.
  7. Нумерація таблиць і схем по тексту, написання їх назв.
  8. Інформативна титульна сторінка з даними про автора, назвою навчального закладу, роком, місцем.

 

Обсяг реферату – приблизно 20-30 тисяч символів. Основна частина займає приблизно 12-16 аркушів. При цьому обсяг може змінюватися в залежності від теми і виду студентського праці

 

Як вибирається тема реферату?

У цьому питанні кілька шляхів: чітко виконати вказівку викладача, прислухатися до рекомендацій і слідувати останнім тенденціям або орієнтуватися на власні переваги. При цьому тема повинна відповідати таким критеріям:

 

  • Актуальність. Мабуть, немає більш чіткого і одночасно абстрактного критерію. Тема повинна «заходити», зачіпати сучасні, гострі, насущні аспекти.
  • Своєчасність. Важливо розглядати аспекти, які доречні в цей момент, перспективні з точки зору подальшого розвитку науки, і, найголовніше, відповідають освітній програмі і плану. Погодьтеся, дивно повертатися в матеріал, пройдений декількома курсами раніше.
  • Лаконічність і ємність. Одне-два речення – це максимум. Є певні умовні обмеження, за рамки яких виходити не бажано. Важливо зробити так, щоб декількома словами передати зміст і зацікавити.

 

Завжди виграшно виглядають теми, які пов’язані з цікавими фактами, дивовижними закономірностями, недослідженими питаннями. Тобто елемент інтриги привертає увагу. Однак важливо не перейти межу реальності і науковості

 

Помилки при написанні рефератів

До цієї студентської праці часто ставляться легковажно, а даремно. Репутація формується з маленьких кроків. Тому головною помилкою є ігнорування рефератів як формату. Це не просто сліпе переписування тексту, а міні дослідження, хоча воно і не передбачає авторської позиції.

Головна помилка – плагіат. Деякі думають, що достатньо просто скопіювати абзаци з книги або знайденого на швидку руку диплому в інтернеті. Ні. Вимоги до унікальності, хоч і ослаблені, але є. І досягти показника в 60-70% можна, якщо писати роботу самостійно, орієнтуючись на теорію і запозичуючи факти, цифри, тези.

Не можна допускати фактичних і смислових помилок. Для цього достатньо просто перевіряти джерела, користуватися офіційними версіями, перевіряти актуальність і дату поновлення даних. Завжди ріже погляд неграмотна орфографія, пунктуація. Роботу потрібно вичитувати на предмет елементарних помилок.

Компанія «Диплом-Центр» протягом багатьох років є надійним помічником і партнером студентів. Пропонуємо довірити завдання написати реферат професіоналам і насолоджуватися успішним результатом.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon