Оформлення посилань у курсовій роботі

Курсова робота ґрунтується на джерелах. Це не секрет. Не самі ж ви пишете з голови всі 40 тисяч символів. Вимоги зобов’язують оформлювати посилання на використовуваний матеріал. І тут виникають труднощі. Давайте розберемося, у чому різниця між посиланнями і виносками, де вони доречні і як оформляються.

Виноски і посилання: визначення понять

Посилання – це короткий бібліографічний запис, що вказує на запозичення або цитату для спрощення ідентифікації джерела. Простіше кажучи: де взяв – ось тут. Цей елемент складається з назви першоджерела зазначення його авторського складу, року і місця публікації.

Посилання

Всупереч поширеній помилковій думці виноска й посилання – не тотожні поняття. Виноска по своїй суті є приміткою, що розміщуються внизу сторінки і виділена горизонтальною лінією, або розміщується відразу в кінці речення.

Друга назва цього поняття – підрядкове посилання. Виноска може містити не тільки інформацію про джерело, але і коментар або трактування автора. Ви напевно звертали увагу в книгах на слова із зірочками і розшифровки внизу із зазначенням «прим. авт.».

 

виноска

Головне питання – скільки? Тут важливий баланс. Дуже маленька кількість посилань, по-перше, не дозволить сформувати потрібну кількість позицій у списку літератури, а по-друге, може розцінюватися як недостатньо глибоке вивчення теми.

Перебір – теж погано. Так у викладача будуть всі підстави вважати, що курсова робота повністю дублює інші джерела і не містить власних, унікальних висновків автора. Оптимальна кількість – до 5 посилань на сторінку.

Чи варто говорити, що ця цифра залежить ще й від теми, дисципліни, змісту? Очевидно ж, що курсові роботи з юриспруденції апріорі будуть містити більше посилань з-за необхідності вказувати на всі згадувані норми в законодавстві. Це один з прикладів.

Зверніть увагу! Посилання на джерела в бібліографічному списку. Не можна вказувати у списку літератури до курсової роботі матеріал, на які немає посилань у тексті.

Види посилань у курсовій роботі

Правила оформлення посилань безпосередньо залежать від їх виду. Основна класифікація дозволяє виділити три групи:

  1. Посилання, які поміщені в круглі дужки і проставляються відразу після матеріалу, який доповнюється або уточнюється. Вони називаються внутрішньо текстовими і являють собою складову частину основного блоку курсової роботи. Прикладом такої посилання є вказівка на Конституцію України, яка обов’язково завжди формулюється в самому тексті.
  2. Посилання, що виносяться за межі основного матеріалу. Вони називаються внутрішньо-строковими і підлягають обов’язковій нумерації. Відсилання йде в тексті відразу за реченням і оформляється квадратними дужками. Натиснувши на дужку у читача з’являється можливість ознайомитися з додатковою інформацією.
  3. Затекстовані посилання – актуальні, якщо має місце множинна згадка ідентичних джерел або за текстом застосовується велика кількість посилань.
  4. Крім того такі посилання передбачають вказівку не тільки джерела, але і сторінки.
  5. Посилання на статтю або додатки до курсової роботи. Вони виносяться вниз сторінки і називаються підстроковими. Тобто це і є виноски.

Корисно! Якщо автор змушений цитувати матеріал не з першоджерела, а орієнтуючись на інше видання, посилання в курсовій роботі оформлюється наступним чином. Вказується фраза «Наводиться за» або «Цит. по (цитується по) і далі безпосередньо вказується джерело.

Як оформити підрядкові посилання в Microsoft Word?

Опції програми Microsoft Word служать справжньою паличкою-виручалочкою для грамотної і швидкої вставки посилань. Для цього потрібно перейти на сторінку «Посилання», а саме на верхню стрічку цієї сторінки. Далі алгоритм дій наступний:

  • виділяється необхідний абзац, фраза або слово;
  • через підрозділ «вставити виноску», який розташований у вікні з посиланнями мишкою натискається віконце, після чого автоматично курсив переноситься на кінець сторінки, де пишеться необхідна інформація;
  • у підстрокові посилання вводиться пояснення, яке повинно відповідати правилам оформлення бібліографічного списку.

сноска

Цього достатньо для правильного і грамотного оформлення посилань. Інформація змінюється, доповнюється і видаляється таким же способом. Відповідна функція доступна у будь-яких версіях Microsoft Word.

Зверніть увагу! Правильно оформлені посилання та виноски не шкодять загальній унікальності і дозволяють підготувати курсову роботу на належному рівні.

Залишилися питання? Компанія «Диплом-Центр» швидко і якісно виконує курсові роботи на замовлення й інші студентські завдання. Ми знаємо, що писати, як оформлювати і яким чином робити матеріал бездоганним.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon