Працевлаштування під час навчання

Trudoustrojstvo-vo-vremya-ucheby

Працевлаштування студентів – актуальне питання в усі часи. Хтось хоче отримати приємний і, будемо відверті, часто життєво необхідний бонус до стипендії, хтось – скоріше випробувати свої сили на практиці. Є й ті, кому нудно і хочеться завжди пробувати щось нове. Яка б причина не була, давайте розберемося, чи можна за законом працювати і вчитися одночасно.

 

Студенти денного відділення і робота

Хто б що не говорив, а в Законі «Про освіту» чітко прописано, що студенти очної форми навчання можуть працювати в позаурочний час. Сам факт працевлаштування ніяк не може стати причиною відрахування з університету, і часто навіть не заважає освітньому процесу, якщо підійти до питання з розумом.

 

Що значить з розумом?

  1. Знайте свої права.

По-перше, ви, як і будь-який інший громадянин маєте право на працю – це стаття 43 Конституції України. Праця оплачується. Ми ж не раби. І це коротка суть статті 2 Кодексу законів про працю та статті 1 Закону «Про оплату праці».

По-друге, ви можете займатися будь-яким видом законодавчо незабороненої діяльності, яка пов’язана із задоволенням суспільних або особистих потреб з метою отримання додаткового доходу. Це, між іншим, прописано в Законі «Про зайнятість населення».

У статті 4 сказано, що учні денної форми у вищих навчальних закладах, які поєднують освітній процес і роботу, теж є зайнятими. Сміливо парируйте цим аргументом перед батьками, друзями, педагогами. Офіціант – так офіціант, волонтер так волонтер – ваше право, власне кажучи.

 

  1. Знайте свої обов’язки.

Вступ до вищого навчального закладу зобов’язує. Як мінімум, є статут, правила внутрішнього розпорядку, підстави відрахування. Численні пропуски пар і лекцій – одна з головних підстав покинути ряди студентів.

Не те, щоб ми зараз цитували заповіти Леніна «вчитися, вчитися і вчитися». Але є регламент, певні умови допуску до сесії, критерій відвідуваності – тобто ваші обов’язки як студента. Добре б їх знати ще перед працевлаштуванням.

Інша сторона медалі – обов’язки на роботі. Робота від роботи різниться, але, як правило, далеко не кожен роботодавець готовий йти назустріч і терпіти численні «відволікання» і «відсутності».  Висновок – зіставте свої дві групи обов’язків і тверезо оцініть власні сили.

 

Зверніть увагу! При вступі до університету ви не укладаєте договір про працевлаштування. Отже, коли оформляєтеся на роботу, ви повинні розуміти, що це ваше основне місце працевлаштування, і ні про яке сумісництво мова не йде.

 

  1. Оцініть свої можливості і розставте пріоритети.

Праця облагороджує і приносить дохід, освіта – відкриває перспективи і дозволяє отримати знання і навички. Порівняйте значення. Якщо ви працюєте за фахом, наприклад, вчитеся на юридичному факультеті і працевлаштувалися помічником-секретарем адвоката – відмінна практика. Якщо ви змушені пропускати лекції, наприклад, судді з 30-річним стажем і в цей час миєте підлоги – задумайтеся.

 

Чи можуть відрахувати за працевлаштування?

Ні. Формально така підстава бути не може, адже право на працю, як і право на освіту, непорушні. Але відрахування поширені за прогули або за недостатньо засвоєний матеріал. Це може бути прямим наслідком роботи. Домовляйтеся, шукайте золоту середину і пам’ятайте, вас можуть дорікнути за неуспішність, але ніяк не за суміщення роботи та навчання.

 

У чому значення трудового договору?

Законодавство не передбачає обмежень для роботи студентів крім загальних норм закону. Підставою офіційного працевлаштування є трудовий договір. Це оптимальний варіант для тих, хто хоче захистити свої права. У студентському віці ризик бути обманутим і не отримати зарплату особливо великий.

Трудовий договір може і повинен включати всі пункти, в тому числі графік роботи. Так, наприклад, студенти від 16 до 18 років за законодавством не можуть працювати понад 36 годин на тиждень. Якщо в угоді зазначено умови, які порушують або погіршують права студентів, трудовий договір вважається недійсним.

Ні про яке сумісництво мови йти не може. З навчальним закладом студенти не вступають в трудові правовідносини. Тому робота буде основним місцем працевлаштування.

 

Біржа праці для студентів

Студенти денної форми навчання не є офіційно безробітними. Будь-які домисли на цю тему – не більше ніж міф. Значить, встати на облік в центрі зайнятості ні на першому, ні на останньому курсі неможна.

Ця заборона не поширюється на студентів заочної форми навчання. Тут законодавство більш лояльно. Встати на облік і отримувати допомогу по безробіттю і паралельно пропозиції щодо працевлаштування можуть всі заочники, якщо вони відповідають таким критеріям:

  • працездатний вік;
  • повнолітній вік;
  • відсутність статусу пенсіонера;
  • відсутність інвалідності та інших важких захворювань;
  • відсутність офіційних джерел заробітку і відсутність офіційного місця працевлаштування;
  • намір знайти реальне місце роботи.

 

Для постановки на облік необхідно надати паспорт і ксерокопію, трудову книжку та ксерокопію, довідку про доходи за останні три місяці, власноруч підписану заяву встановленого зразка. Залежно від ситуації співробітники можуть попросити інші документи. Якщо немає можливості надати що-небудь зі списку, про біржу праці студенту варто тимчасово забути.

 

Зверніть увагу! Незважаючи на те, що в країні немає єдиної бази студентів, і в центрі зайнятості така інформація може бути не доступна, не варто хитрувати і розповідати, що не навчаєтеся. Це адміністративне правопорушення, яке спричинить юридичну відповідальність.

 

Роботу і навчання поєднувати реально, якщо є надійні помічники. Компанія «Диплом-Центр» в будь-який момент на найвигідніших умовах підготує для вас курсову, дипломну, лабораторну роботу і всі інші види студентських завдань. З нами – легше!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon