Презентація до дипломної та курсової – структура та вимоги🎥

Презентація до дипломної роботи – недооцінена фішка на захисті. Вона може витягнути навіть самий посередній матеріал. Усі ми сприймаємо очима, проти природи не попреш. Саме тому доречні слайди посилять враження та доповідь загалом.

 

Презентація до диплому: що це таке і навіщо вона потрібна

 

Презентація – це мультимедійний відеоряд, який супроводжує доповідача і співпадає за змістом. Тобто просто вивести на екран набір зображень, як ви знаєте, недостатньо. Потрібно, щоб вони відповідали тому, що говорить студент на захисті.

Презентації включають зображення, таблиці, графіки, діаграми, схеми, інфографіку, статистику та інші елементи візуалізації. Це все те, на що дивишся – і легко запам’ятати. Наприклад, розповідаючи про інструменти планування, можна підкріпити цей матеріал слайдом, де замість тисячі слів перерахування цих інструментів.

 

Презентації можуть бути обов’язковою умовою захисту, якщо це вимагає ВНЗ або кафедра. Методичка з вимогами прийде на допомогу. Навіть якщо ні, готова презентація завжди справляє враження – ви постаралися, «заморочилися», тобто виявили відповідальність. Однозначно бонус.

 

Яка структура презентації?

 

Структура умовно повторює схему диплома, але має деякі особливості. Рекомендується до неї включити:

  1. Слайд-знайомство (титульний лист). Вступні дані студента, назва навчального закладу, тема роботи, ПІБ студента та наукового керівника.
  2. Слайд-введення. Чому дослідження актуальне? Який у нього предмет, об’єкт, ціль, завдання? Яка методологія використана і яка гіпотеза висунута.
  3. Слайд-теорія. Дані з першого, теоретичного розділу роботи.
  4. Слайд-аналітика. Елементи візуалізації даних у вигляді схем, графіків, діаграм тощо.
  5. Слайд-практика. Висновки з практичної частини, за другим та наступними розділами.
  6. Слайд-висновок. Загальні висновки, розроблені рекомендації, підтвердження гіпотези, опис подальших розробок.
  7. Слайд-знайомство (повторно). З чого розпочали – тим і завершуємо. Так прийнято.

 

Обсяг презентації – від 10 до 15 слайдів. Вони розтягуються на 5-7 хвилин, тобто рівно стільки, скільки триває промова захисту. Головний лайфхак – репетируйте доповідь у паралель прогону презентації, підлаштовуйте її та підлаштовуйтесь самі.

 

Які вимоги до презентацій для дипломних та курсових робіт?

 

Основне призначення презентації – посилити позитивний ефект та згладити складні моменти теорії. Тому одна з основних вимог – бути «у темі». У членів комісії має збігтися почуте та побачене. Якщо доповідач перейшов до опису теорії, але в проекторі лише титульна сторінка – це порушення вимог. Лайфхаки-правила:

  • шрифт – 28 і більше, для заголовків – 36 та більше;
  • перевірка грамотності – друкарські помилки, а тим більше грубі «АшиПки» з великого екрану просто жахають;
  • однакова техніка для презентації;
  • лаконічний, чіткий, прямий текст;
  • висока роздільна здатність та контрастність зображень;
  • стримані колірні ефекти: колір – так; кислотні спалахи, ефекти ВАУ появи, а-ля блискітки та зірки – ні.

 

Нижче наведемо три приклади оформлення:

Чудовий варіант. Все в міру, симпатично, акуратно, цікаво та відповідає науковому стилю.

 

Нудне оформлення. Наче найменша творча фантазія покинула чат. Такий контент комісія бачить у себе столі, коли читає роздрукований диплом.

 

Перебір. На любителя, звичайно, але надто яскраві, помітні, кричущі акценти здебільшого псують враження.

 

Використовуйте прості та зрозумілі програми для презентацій. Нехай це буде стандартний PowerPoint, але якісно зроблений. Заздалегідь перевірте сумісність комп’ютера в аудиторії та презентації.

 

Які помилки у презентаціях зустрічаються найчастіше?

 

Помилка – прагнення “впхнути” багато всього, та ще й в одному слайді. Це не працює. Краще менше, але якісніше. Інакше картинка та її посил змивається. У ТОПі помилок – розбіжність між змістом диплому та змістом слайдів. Так буває, коли ілюстрації запозичуються, вибираються навмання і не відповідають роботі автора. Тобто в цих питаннях плагіат теж може зіграти злий жарт.

 

Третя помилка – самостійно стежити за презентацією на захисті та при цьому промовляти доповідь. Не соромтеся звернутися за допомогою до однокурсника і доручіть йому стежити за презентацією.

Насамкінець хочеться сказати – не бійтеся презентацій. Це відмінний спосіб «викерувати» навіть із найскладнішого захисту. Але є одне “але” – треба добре підготуватися.

Якщо це завдання вам не під силу – завжди можете замовити презентацію та всю дипломну або курсову роботу в компанії «Диплом-Центр». Наші автори швидко та з гарантією якості зроблять диплом, презентацію, доповідь. Вам залишиться лише останній крок – виступити. З чудовим матеріалом на руках буде нескладно!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon