Рейтинг найкращих ВНЗ для вивчення маркетингу

За кожною захоплюючою та яскравою рекламою, цікавою упаковкою продукції, смішною та веселою презентацією послуг стоїть маркетолог. Це двигун товару на ринки. Спеціальність набирає обертів і навряд чи перестане бути актуальною – продаватимуть завжди. А ось як залежить від маркетолога.

 

Хто такий маркетолог?

 

Маркетолог – це спеціаліст у бізнес-середовищі з просування послуг та товарів. В ідеальному варіанті він починає працювати, коли ми з вами ще в очі не бачили продукцію, а може, навіть не чули про неї. Є три напрямки, за які відповідає маркетолог:

  • введення на ринок – встановлення часу, місця, формату, коли і як краще подати новинку;
  • просування – розробка стратегії, як популяризувати продукцію серед покупців та як викликати бажання купити;
  • позиціонування – піднести товар недостатньо, потрібно показати його у вигідному, привабливому світлі.

Всесвітньо відома формула роботи маркетолога: 4P=price+place+product+promotion. Тобто поєднання ціни, місця, продукту та просування.

Скільки заробляє маркетолог?

 

Середня заробітна плата маркетолога в Україні становить 20 000 гривень. Це статистика з вакансій та пропозицій на ринку. Примітно, що регіони не мають великого розриву в ціні на послуги цих фахівців. Тобто теоретично маркетологи можуть знайти “хлібне місце” у кожному місті. У рейтингу заробітних плат все ж таки лідирує, як завжди, Київська область – її середній показник із зарплат маркетологів дорівнює 24 000 гривень. На цифри впливає сегмент продажу. Наприклад, маркетологи з інноваційних та IT-продуктів заробляють у середньому набагато більше, аж до шестизначних цифр.

Для порівняння середня заробітна плата звичайного менеджера з маркетингу в США – 55-60 тисяч доларів на рік. Буквально за два роки успішної роботи на посаді його ставка може зрости до 75 тисяч доларів на рік.

А ось у сусідній Білорусі ціна на послуги таких фахівців набагато скромніша. У Мінську маркетологи загалом отримують 28 000 рублів. Приблизно такий самий розмір заробітної плати маркетологів у Казахстані.

 

Де отримати освіту маркетолога?

 

Рейтинг найкращих ВНЗ України для здобуття освіти за спеціальністю «Маркетинг»:

  1. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Кафедра міжнародної економіки та маркетингу. Вартість навчання 42 000 гривень на рік на очному відділенні.
  2. Одеський національний економічний університет. Кафедра маркетингу. Вартість 4 років навчання на бакалавра 130400 гривень + 42000 гривень магістратура. Це очне навчання. Є бюджетні місця.
  3. Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. Факультет маркетингу. Вартість всього терміну навчання на бакалавраті становить 131400 гривень = 47130 гривень у магістратурі. Є бюджетні місця.
  4. Харківський інститут економіки, ринкових відносин та менеджменту ХІЕРВіМ. Вартість 1 семестру навчання дорівнює 9900 гривень. Це приватний навчальний заклад, тож бюджету немає.
  5. Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця. Факультет менеджменту та маркетингу. Вартість навчання на рік: для бакалавра за денною формою – 26500 гривень, на заочній – 18400 гривень. Навчання в магістратурі коштуватиме 29950 гривень на рік на очній та 19480 гривень на рік на заочній формі.

 

Навіщо потрібна додаткова освіта у сфері маркетингу?

 

Тенденції у світі маркетингу постійно змінюються. Попит та пропозиція коливається. З’являються нові товари та послуги. Конкуренція зростає. Ось мала частина причин, чому маркетолог повинен постійно прокачуватися.

 

Скіли маркетолога – його хліб. Причому важливі і soft-skills, і hard-skills. Тобто професійні та особисті якості. Їхнє вдосконалення відбувається в ході роботи. Але ще маркетолог – це економіст, психолог, менеджер, дизайнер, продюсер одночасно. Тому курси, а може, і додаткова освіта в цій частині не завадить. Враховуючи активну експортно-імпортну діяльність, для маркетолога цінне розуміння міжнародного ринку просування товарів. Тому міжнародні конференції, форуми, зустрічі – також частина освіти.

 

Маркетолог пов’язаний з рекламою, просуванням у мережі, таргетом та SMM. Він досконально вивчає цільову аудиторію і при цьому орієнтується на конкурентоспроможність своєї компанії, паралельно оцінюючи макро та мікро економічні показники конкурентів. Тому без додаткової освіти у сфері маркетингу не обійтись.

 

Якщо ви вирішили вчитися на маркетолога або отримуєте додаткову освіту очно чи заочно – то стикаєтесь зі складнощами написання студентських робіт та завдань. Компанія «Диплом-Центр» пропонує виконати на замовлення дипломні, курсові, контрольні та інші роботи. Наші автори – профільні спеціалісти з досвідом, тому еталонний результат гарантовано. А ви в цей час набирайтеся сил або прокачуйтесь на практиці.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon