Що таке бізнес план і як його створити?

Успішний бізнес і грамотне планування нерозривно пов’язані. Добре, що вже зараз на рівні університетів і навіть деяких шкіл учням прищеплюють навички складання бізнес-планів. Ну як прищеплюють – ставлять перед фактом, що він потрібен. І це чудова тенденція. Тому що навчання пройде, а розуміння залишиться. Давайте розбиратися, що таке бізнес-план і як він складається.

 

Що таке бізнес-план?

Поняття має безліч трактувань, але всі вони зводяться до такої основної думки. Бізнес-план – це документ, що містить ідею і концепцію реалізації комерційного проєкту. Він потрібен власникам і інвесторам. Й ті, й інші роблять на основі плану розрахунки, оцінюють ризики, зважують всі за і проти.

В основу складання документа беруться три знання ідеї:

  1. Відправний пункт. Важливо розуміти рівень і місце, на якому знаходиться суб’єкт на даний момент, тобто об’єктивно оцінити стартовий майданчик.
  2. Бажаний підсумковий результат. Мається на увазі не просто «хочу віллу, яхту, власний острів», а конкретні розрахунки прибутку, обороту, місця на ринку, охоплення споживчої аудиторії та інші факти.
  3. Алгоритм дій. Мається на увазі чітке розуміння, які кроки, і в якій послідовності будуть робитися.

Зміст бізнес-плану залежить від мети. Якщо для інвесторів – потрібно більше «прикрашений» варіант. Розгорнутий, описовий, що розкриває перспективи і конкурентні переваги. У разі, коли план орієнтований тільки на себе і керівництво, він може бути більш лаконічним, але при цьому ємним і чітким. Тобто привабливість йде на другий план після фактів і конкретики.

 «Успішність реалізації бізнес-плану багато в чому визначається увагою до деталей». Річард Бренсон.

Як складати бізнес-плани?

У бізнес-планів є універсальна загальна структура, яка не дозволить збитися зі шляху. Перше – титульний лист. У ньому вказується, як називається розроблений бізнес-проект, для кого він пропонується, коли створений. Також сюди включається інша ідентифікуюча інформація, наприклад, контактні номери зв’язку.

Другий блок – резюме. Це перша інформативна частина плану. По ній формується перше враження, оскільки саме тут в стислій формі відбивається вся суть роботи. У наступному блоці конкретизуються цілі та завдання. У плані потрібні чіткі і лаконічні формулювання, конкретика. Плюс, вказується, чому вони унікальні і мають шанси на успіх реалізації серед сотень інших варіантів.

 «Поганий той план, який не можна змінити». Публій Сір.

Четвертий блок будь-якого бізнес-плану присвячується оцінці перспектив і можливостей конкретної компанії або фірми в тих умовах, в яких перебуває галузь на сьогоднішній день. Далі слідує вичерпна інформація про те, які товари будуть продаватися або які послуги надаватимуться.

Шостий блок присвячується маркетинговому плану. Як ми всі розуміємо, саме маркетингова складова вважається головною в успіху просування бізнесу і завоювання цільової аудиторії. Цьому аспекту потрібно приділити особливу увагу.

Наступні три блоки присвячуються організаційному, виробничому і фінансовому плану. І, нарешті, в завершальній частині проводиться аналіз ризиків, в тому числі в непередбачуваних умовах.

 «Будь-який план – це вибір напрямку непередбачуваних зловживань». Тадеуш Котарбінський.

Бізнес-план – це складно і цікаво. Будь-які, навіть самі геніальні ідеї повинні бути упорядковані. Тільки так їх можна з успіхом реалізувати. За найточнішими, цікавими, грамотними і перспективними бізнес-планами звертайтеся в компанію «Диплом Центр».

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon