Стаття ВАК (фахова) – структура, вимоги, оформлення

Як визначити аспірантів нової та старої школи? Запитати, що таке ВАК статті. Ще буквально кілька років тому про цю категорію знали всі. Зараз же запити змістилися на формулювання «фахові» статті або статті категорії Б. Одне залишилося незмінним – високі вимоги до змісту і оформлення.

Базові вимоги до фахових статей ВАК

Чим авторитетніше журнал, тим жорсткіші вимоги і умови публікації. Це резонно, адже саме так гарантується якість. Всі вимоги можна розділити на дві групи: які належать до змісту і оформлення.

Конкретний перелік буде відрізнятися в залежності від журналу. Ми розберемо головні позиції:

  • Обсяг. 8-10 стандартних друкованих аркушів достатньо. При цьому додатки, якщо такі є, загальна кількість сторінок не зараховуються.
  • Унікальність. Порушення вимог плагіату карається максимально жорстко. Зустрічаються випадки, коли знімають навіть вже опубліковану статтю при виявленні такого факту. Воно вам треба?
  • Ключові слова і анотація. Вони повинні бути в двох варіантах – українською та англійською мовою.
  • Структура. Незалежно від теми, дисципліни, змісту та обраного видання наукова стаття повинна містити назву, анотацію, вступну, основну та заключну частину, бібліографічний список.
  • Грамотність. Вона повинна бути безумовною в частині граматики, орфографії, стилістики, фактичних даних – загалом усе.
  • Актуальність і новизна теми. Стаття категорії Б – це відображення значущих, цікавих для теорії й практики, важливих положень. Тому автор завжди прописує, в чому новаторство і чому саме його стаття розкриває питання з нового ракурсу.

Лайфхак. Вибираючи журнал для публікації, орієнтуйтеся на спеціалізацію видання, періодичність виходу, рейтинг, і перевірте актуальні вимоги. Така передбачливість дозволить побачити свою статтю саме там, де потрібно.

Призначення фахових публікацій ВАК

Коротко відповісти на питання, кому потрібні публікації, можна так – всім, хто займається науковою діяльністю і розвивається. Якщо більш детально, то:

  • претендентам – щоб отримати доступ до захисту дисертації;
  • вченим – щоб знайти співавторів, спонсорів, продемонструвати свою позицію науковому співтовариству;
  • учасникам на отримання грантів – щоб збільшити шанси на перемогу;
  • дослідникам – щоб закріпити своє авторське право на результат.

Важливо! Кожне видавництво самостійно конкретизує вимоги щодо технічного оформлення для того, щоб статті журналу були витримані в одному стилі і відповідали загальній концепції.

Рекомендації по написанню статей у ВАК

Універсальних правил і порад бути не може, оскільки наукова діяльність – це творчий процес. Принцип «я вчений, я так бачу» теж повинен працювати, адже тільки так досягається істина. Але рамки, формат та умовності роблять свою справу. Тому до наступних рекомендацій потрібно прислухатися.

  1. Вибирайте актуальну і реальну тему. Обґрунтовуйте, чому саме вона. Краще, якщо аргументація буде пов’язана зі світовими тенденціями, а не тільки з гострими локальними проблемами.
  2. Використовуйте в роботі тільки свіжі джерела. Якщо формат дозволяє, орієнтуйтеся на матеріали не старше 3-річної давності.
  3. Обов’язково складайте бібліографічний список, в якому повинно бути не менше 15 позицій. При цьому кожне з джерел має хоча б один раз бути згадане в основному тексті і оформлятися посиланням або виноскою. Інакше вставляти матеріал у джерела не можна.
  4. Одночасно перевіряйте роботи на предмет плагіату за кількома програмами. Це допоможе уникнути неточностей і конфузу.
  5. Вичитуйте готову наукову статтю «на свіжу голову» кілька разів. Дайте матеріалу відлежатися і не поспішайте відправляти заявку відразу після написання. Повірте, через пару днів написане буде читатися зовсім по-іншому.
  6. Не забудьте вказати всі свої ідентифікуючі й анкетні дані при направленні рукопису в редакцію. Інакше ви ризикуєте втратити авторство.
  7. Виявляйте коректність і дотримуйтесь норми професійної етики. Навіть якщо у вас є всі підстави рознести в пух і пах позицію колег, стримуйтесь і дійте в рамках доброчесності. Ваша стаття повинна бути аргументованою роботою, а не способом приниження інших.

Важливо! Приділіть особливу увагу заголовку. Це обличчя наукової статті, яке не має розчарувати після прочитання самого матеріалу. Пам’ятайте – назва має бути чіткою, ємною, лаконічною і повністю відображати суть статті.

Ці та інші питання по написанню і публікації наукових статей ВАК, категорії Б і фахових статей не стануть проблемою, якщо за справу беруться автори компанії «Диплом-Центр». Ми орієнтовані на успіх і тримаємо руку на пульсі.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon