Як перевестися на інший факультет або спеціальність

 

Ви точно знаєте, ким бачите себе в майбутньому, і ніколи не відчували жалю про вибір спеціальності? Щасливчик. Але так далеко не у всіх. У школі не вчать основам соціоніки, не допомагають розкрити внутрішній потенціал, соціотип, професійні нахили.

 

Ми обираємо університет за рекомендацією або наполяганням батьків. А далі? Дорослішаємо, дивимося, думаємо, хочемо змінити рішення. Добре, що установи вищої освіти дозволяють переводитися на інші факультети та спеціальності. Але не завжди, і не для всіх. Давайте розбиратися.

 

 

Як перевестися на інший факультет всередині ВНЗ?

 

Цьому питанню присвячені статті Закону «Про освіту» та спеціальне Положення Міністерства освіти. Також переклад регламентується внутрішньою документацією освітнього закладу. Наприклад, відповідні нормативні акти з детальним описом перекладу є в КНУ ім.  Т. Шевченка та багатьох інших ВНЗ. Дізнатися детальну процедуру можна на офіційному сайті конкретної установи вищої освіти.

 

Алгоритм дій при переході

 

Алгоритм досить зрозумілий і не складний, якщо вдумливо вивчити інформацію і не боятися звернутися за консультацією. Розглянемо етапи:

 

  1. Виберіть спеціалізацію, яка «ближче до тіла», тобто якій ви хотіли б далі навчатися. На цьому етапі важливо звірити навчальні плани своєї нинішньої та майбутньої освітньої програми – якщо вони відрізняються більш ніж на 50%, перейти на той же курс не вийде. Це пояснюється дуже великою академічною різницею.
  2. Вивчіть всі дані про новий факультет і зверніться в методичний відділ його деканату. За підсумком кожного року методисти формують переліки наявних вільних місць на курсі. Чому місця звільняються:
  • порушення умов договору контрактником;
  • не завершення учнем академічної відпустки;
  • відрахування студента з суб’єктивних причин або внаслідок незданих предметів.
  1. Складання заяви на ім’я ректора з проханням перевести на інший факультет (якщо вільні місця все ж є). Обов’язково додається копія залікової книжки.
  2. Розгляд звернення спеціальною комісією, члени якої в окремих випадках можуть проводити співбесіду з претендентами з метою з’ясувати їх мотивацію. Якщо бажаючих більше, ніж вільних місць, складається рейтинг за кількістю балів студентів.
  3. При позитивному вердикті комісії співробітниками деканату готується наказ, який набирає чинності після його підписання ректором.

 

У загальних рисах так виглядає порядок переведення, однак можливі варіації в залежності від нормативних актів конкретного ВНЗ.

 

Зверніть увагу! Внутрішня політика деяких університетів передбачає, що переклад на інший факультет можливий тільки для студентів з відмітками в заліковій книжці «відмінно», «добре».

 

Коли можна ініціювати переведення на іншу спеціальність?

 

Відповідно до нормативних положень заборонено зарахування учнів бакалаврату на перший курс.  У зв’язку з цим рішення першокурсника змінити спочатку вибране місце може бути реалізовано тільки після завершення стартового року навчання. Для студентів магістратури дозволений переклад тільки в рамках первісної спеціальності на іншу спеціалізацію.

 

Додаткові обмеження можуть встановлювати самі вищі навчальні заклади. Так, в Київському національному університеті ім. Т.Шевченка студенти магістратури та бакалаврату не можуть оформити переведення в завершальному випускному семестрі. У НУ «Львівська політехнік» заборонено переводитися студентам бакалаврату протягом усього випускного курсу.

 

Внутрішньо вузівський переклад між факультетами на інші спеціальності здійснюється в період після завершення літньої сесії і до початку наступного навчального року. Під час освітнього процесу на курсі перехід не допускається.

 

Практика показує, що оптимальний час для переходу – завершення 1-2 курсу, після закриття сесії. У перші роки навчання студенти проходять більш загальні предмети, що позбавляє від необхідності здавати предмети за новою спеціальністю і допомагає утримувати академічну різницю. Далі ця різниця може виявитися занадто великою, тому комісія відмовляє.

 

Які нюанси переводу потрібно враховувати?

 

Перехід здійснюється в період після літньої сесії (іноді допускається після зимової). Обов’язково складається заява, до якого додається академічна довідка. Це мінімальний перелік документів. Однак практика показує, що в кожному конкретному ВНЗ він доповнюється і уточнюється. Так, для переходу на іншу спеціальність знадобиться:

 

  • заява, підкріплена згодою ректора і засвідчена печаткою цього навчального закладу;
  • копія студентської навчальної карти, в якій обов’язково зазначаються назви дисциплін з сукупним числом годин (кредитів) на їх вивчення, а також формами контролю;
  • копія паспорту та ідентифікаційного коду;
  • договір на надання освітніх послуг (якщо такий складався).

 

Головним питанням і каменем спотикання при переході на іншу спеціальність є академічна різниця. Її потрібно усунути. Відповідно до методичних рекомендацій міністерства показник різниці в один рік не може бути вище, ніж 20 кредитів, що еквівалентно приблизно 7 дисциплін за 3 кредити.

 

Таким чином, якщо здійснюється переведення студента після 2 курсу навчання, цей показник не може перевищувати 40 кредитів (по 20 за кожен рік).  Однак цифра часто коригується самими вузами. Наприклад, в КНУ ім. Т.Шевченка допускається академічна різниця в 36 кредитів, а знаменитий КНУ підійшов до питання ще жорсткіше – тільки 30 кредитів.

 

Важливо! Академічна різниця розраховується на основі академічної довідки.

 

Залишилися питання? Компанія «Диплом-Центр» допоможе знайти відповіді з будь-якого напрямку студентства. Ми багато років ефективно працюємо на ваш успіх.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon