Як перевестися з платного на бюджет у ВНЗ?

Kak-perevestis-s-platnogo-na-byudzhet-v-VUZe

Державне замовлення для бакалаврів України в 2020 році збільшилося майже на 6% і склало 84,5 тисячі місць. Дані радують і вселяють надію. Підвищуються шанси не тільки поступити, але і перевестися на безкоштовну форму навчання. Як це зробити? Розберемося в цій статті.

 

Умови переведення з контрактної форми навчання на бюджетну

Положення МОН та Закон України «Про вищу освіту» чітко говорять: особи, які навчаються у вищому навчальному закладі на договірній основі за рахунок коштів інших осіб, відомств і так далі (тобто контрактники) можуть переводитися на вакантні місця державного замовлення за своєю спеціальністю в цей або інший ВУЗ.

 

Це хороша новина. Але як її втілити на практиці? Обов’язкові умови:

  • Наявність або поява вакантного бюджетного місця. Тут потрібно бути насторожі і стежити за оновленнями. Охочих буде багато, тому важлива швидка реакція.
  • Пройти конкурс. Яка буде процедура переходу – вирішує керівництво навчального закладу. Але традиційно шанси на перемогу в конкурсі вище у тих, у кого краще середній бал по заліковій книжці і хто бере активну участь в освітньому та дослідницькому процесі. Тобто напрацьована репутація студента може допомогти.
  • Наявність згоди замовників. Держзамовлення є відображенням реальних запитів підприємств, установ на кадри. Добре б заручитися підтримкою одного з таких і пред’явити доказ.

 

Цікаво! Лідируюча сфера за держзамовленням і бюджетних місць у ВНЗ нашої країни – інформаційні технології – майже 40%. На другому місці з великим відривом спеціальності механічної та електричної інженерії – 13% і 11% відповідно.

 

Як перевестися на бюджет?

В межах одного університету з технічного боку зробити це нескладно. На офіційному сайті, як правило, якщо інструкція, з чого почати і які документи готувати. Наприклад, на сайті Київського політехнічного інституту все розкладено буквально по поличках.

Законодавець не встановлює будь-яких обмежень, але фактично перемагає найсильніший – по ціні (за семестр або за рік), соціальної і громадської позиції, науковим і студентським роботам. Якщо плануєте перехід, постарайтеся отримати схвалення і рекомендації від деканату.

 

За часом теж немає ніяких вказівок. Але існують негласні правила:

  • Чим раніше – тим краще. Перехід на останньому курсі за іншою спеціальністю загрожує занадто великою академічної різницею, тобто, надолужити не вийде. Але і відразу після першого семестру першого курсу перевестися складно. Це інша крайність.
  • Для зміни форми навчання ідеально підходить зимовий або літній час між сесіями. В середині семестру ніхто не погодиться переривати освітній процес.
  • Як правило, разом з керівником ВНЗ у вирішенні питання бере участь орган студентського самоврядування – студентська рада тощо. Непогано б «пробити ґрунт» в цьому напрямку.

 

Готується заява на ім’я ректора, до якої додається довідка про відсутність академічних боргів (без цієї умови перехід неможливий), все підтвердження заслуг в університеті, паспорт, копія залікової книжки і підтвердження пільгової категорії, якщо таке є.

Перехід в інший ВУЗ набагато складніше. Крім інших умов потрібне узгодження рішення між ректорами. Самі розумієте, повинна бути зацікавленість приймаючої сторони, наприклад «гонитва» за світлими головами для підняття рейтингу ВНЗ.

 

Цікаво! У 2020 році, незважаючи на загальну позитивну тенденцію, на деякі місця держзамовлення скорочено. Шанси на перехід істотно зменшилися за спеціальностями сфери обслуговування (на 47%), журналістики (на 30%), права (на 17%), управління і адміністрування (на 24%).

 

Пільгові категорії при переводі

Освітня система передбачає пільги і привілеї окремим категоріям студентів. У їх числі діти-сироти, діти учасників бойових дій, інваліди, учні з малозабезпечених сімей і деякі інші.

Їм надається першорядне право переходу за умови, що дотримані інші параметри. Зокрема, злісно не порушується студентська дисципліна, і немає академічної заборгованості, хороша успішність.

Для переводу до заяви обов’язково додається підтвердження пільгового статусу (посвідчення, довідка, свідоцтво), і в окремих випадках оновлений медичний висновок.

 

Важливо! У студента є право звернутися за переводом, якщо виникли суттєві матеріальні труднощі, які унеможливили подальшу оплату навчання. При наявності достатніх аргументів керівництво зобов’язане розглянути звернення.

 

Де б ви не вчилися, пам’ятайте, – з компанією «Диплом Центр» освітній процес буде в радість. Ми виконуємо всі види студентських робіт на замовлення швидко і якісно!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon