Як підготувати і оформити наукову статтю

научная статья оформление

Кожен, хто пов’язав своє життя з науковою діяльністю, пише наукові статті. Будемо відверті, це не найлегше завдання. Але хто бачить мету, той перестрибує через перешкоди. До речі, варто сказати, вам не обов’язково робити все самим. На сайті referat.kiev.ua можна замовити наукову статтю ВАК або статтю Scopus. Наші фахівці добре знають всі тонкощі написання відмінних наукових статей.

І поки ви осмислюєте цю можливість (шанс на порятунок, допомога – називайте, як хочете), ми розповімо деякі важливі нюанси написання та оформлення статей.

 

Як писати наукову статтю: секрети і правила

 

Уявіть, що ви будуєте будинок. З чого починається процес? Цеглинка на цеглинку, стінка на стінку, віконця, дверцята – а ось і ні. Точніше, можна і так, але будинок як у казці про трьох поросят розвалиться при першому вітрі. Якщо робити для себе – потрібен план і підготовка.

Так і з науковими статтями. Перш ніж оформити думку у зв’язний текст, важливо вибрати тему і зорієнтуватися, що писати. За аналогією з будівництвом потрібно розробити проект – тобто вибрати напрям дослідження, сформулювати цілі та завдання; завезти будматеріали – підготувати літературу, факти, дані.

Довго запрягаємо, швидко їдемо. Підготовчий етап займає 2\3 усього часу. Але від того, як грамотно підібраний матеріал, залежить швидкість написання. Ви відкриваєте документ Word і, ні на що не відволікаючись, створюєте шедевр наукової думки. Коли все під рукою і є цілісне уявлення про зміст, процес не викличе труднощів.

Потім слідує етап коригування. Він передбачає детальну вичитку і перевірку таких параметрів:

  • наявність помилок;
  • точність фактичних даних;
  • послідовність, логічність;
  • унікальність;
  • правильність структури;
  • дотримання вимог до оформлення.

 

Такі критерії, як грамотність і унікальність, універсальні для будь-якої наукової статті. Що стосується оформлення, тут важливо орієнтуватися на вимоги конкретного видання, де планується публікація. В цьому питанні універсальних стандартів немає: що підходить для одних журналів, буде відкинуто іншими.

Лайфхак! Завжди давайте час, щоб наукова стаття «відлежалася». Не поспішайте і перечитайте матеріал на свіжу голову через кілька днів, а якщо час дозволяє, і більше. Такий підхід допоможе уникнути багатьох помилок.

Класифікація наукових статей

Найпоширеніший тип наукових статей серед студентів і аспірантів – теоретичні. Такі роботи засновані на опрацюванні наукових питань, аналітиці, аналізі та відображенні власних напрацювань з урахуванням загальновизнаних досягнень науки.

Другий вид – емпіричні або практичні статті. У цьому випадку дослідження вибудовується на результатах дослідів, експериментів, або обґрунтовується якимись практичними напрацюваннями. Якщо оцінювати глобально, це більш складний рівень. Але раз на раз не доводиться.

Третій вид, який вважається прерогативою запеклих наукових діячів – оглядові статті. Такий матеріал випускається, як правило, досвідченими вченими, які бачили багато чого на своєму віку. Саме цей факт дозволяє аналізувати, узагальнювати і оцінювати чужі напрацювання, тобто робити огляд.

Все як в житті: серед людей теж є теоретики, практики та оглядачі. Який конкретно формат наукової статті потрібен вам – залежить від кінцевої мети. Для захисту дисертацій потрібна наявність кількох публікацій, тому можна експериментувати.

Звичайно, варто згадати класифікацію наукових статей з дисциплін та сфер науки (медицина, філософія, юриспруденція), по категорії публікації (ВАК, Scopus, WoS тощо). В силу очевидності не будемо загострювати на цьому увагу.

Лайфхак! Немає нічого соромного в тому, щоб писати наукову статтю в конкретний журнал, особливо якщо мова йде про публікації у міжнародних наукометричних базах, таких як Scopus. Актуальна інформація за вимогами міститься на офіційному сайті кожного видання.

Структура наукової статті

 

Будь-яка наукова стаття складається з: назви, анотації, вступної частини, основної частини, висновків, бібліографічного списку. Приблизний зміст кожного із зазначених структурних елементів зрозумілий, якщо ви хоча б раз писали дослідження. Хотілося б відзначити важливі, але не всім відомі деталі:

 

  1. Анотація потрібна не завжди. Про її обов’язкову наявність вказує конкретне видання.
  2. Максимальний обсяг анотації – 4-5 речень, що дорівнює 500 символів. Коротко – хто автор, в чому суть дослідження і який головний висновок.
  3. Анотації завжди краще писати в останню чергу.
  4. Заголовки не повинні бути загальними – розкрийте в одному реченні об’ємом до 12 слів суть дослідження.
  5. Заголовок і ключові слова повинні бути такими, щоб у кожного читача статті збіглися параметри «очікування – реальність».
  6. Для статей допустимо застосування тільки наукового стилю. При цьому важливо уникати надмірно складних словесних конструкцій, перевантаження великоваговими виразами, зарозумілими термінами.
  7. Матеріал основної частини повинен бути логічно організований. Для цього використовуйте метод дедукції, тобто дотримуйтесь від загального до приватного. Іншими словами розкривайте глобальну концепцію шляхом її поділу на маленькі питання.
  8. У списку літератури можна вказувати тільки ті джерела, які згадувалися або на які було посилання в основній частині.

Лайфхак! Яка б наукова стаття не була гарна, вона повинна відповідати умові унікальності. Уникнути звинувачення в плагіаті допоможе одночасна перевірка відразу за всіма ключовими програмами Антиплагіат. Так ймовірність помилки буде зведена до нуля.

Оформлення наукової статті

 

Перш ніж перераховувати універсальні поради, хотілося б ще раз відзначити, що вимоги окремих журналів можуть кардинально відрізнятися. Тому кожен раз уточнюйте дані.

 

Загальним орієнтиром для українського освітнього простору служать вимоги ВАК і стандарти ДСТУ 3008-95. І якщо повернутися в початок статті і порівняти наукову роботу з будівництвом, оформлення – це обробка збудованого будинку. А, як ми пам’ятаємо, перше враження забезпечує саме вигляд, поки справа не дійде до змісту.

 

Отже, рекомендації:

  • Обсяг наукової статті варіюється від 10 до 60 тисяч символів. Багато в чому на цифру впливає обрана тема і формат дослідження. Традиційно для точних наук допускається менший обсяг, ніж для статей з гуманітарних дисциплін.
  • Мінімальна кількість ключових слів і словосполучень – 10.
  • Нумерація бібліографічного списку арабськими цифрами і дотримання алфавітної послідовності.
  • Правильність посилань і виносок.
  • Шрифт – 14, Times New Roman, полуторний інтервал.
  • Порядкова нумерація кожної сторінки та ілюстрації.

 

Слід дотримуватися єдиного стилю оформлення і використовувати опції текстового редактора. Не допускається використання кольорового шрифту, поєднання кількох стилів. Важливо пам’ятати, що наукова робота несе певне смислове навантаження і не повинна нагадувати полотно з творчістю неординарного художника.

 

Є питання? Компанія «Диплом Центр» надає безкоштовні консультації. Наші фахівці виконують на замовлення всі види наукових робіт. Ми орієнтовані на ваш успіх!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon