Куди піти навчатись на юриста в Україні?

Професія юриста в сучасному світі є однією з найбільш затребуваних, адже вона передбачає величезний спектр можливостей для реалізації людини. Здобувши юридичну освіту, перед нею відкриваються двері прокуратури, суду, правоохоронних органів, адвокатура і не тільки. І це, не кажучи вже про те, що люди, які мають юридичну освіту, найчастіше займаються паралельно науковою та викладацькою діяльністю, і тому, зазвичай, у принципі не мають складнощів із працевлаштуванням і самореалізацією. При цьому варто зазначити, що юридична освіта в принципі корисна кожному, адже навіть якщо вона не стане в пригоді для отримання в майбутньому будь-якої посади, вона стане в пригоді в повсякденному житті для захисту своїх прав. Наприклад, у випадку, коли магазин відмовляється прийняти товар на повернення, коли начальник приватної компанії змушує вагітну дівчину написати заяву про звільнення за власним бажанням і не тільки.

Так чи інакше юриспруденція є привабливою для молодих людей і тому охочих вступити на цю спеціальність з кожним роком менше не стає.  Відтак, щоб стати затребуваним фахівцем на ринку праці, потрібно не просто отримати скоринку про освіту, а мати дійсно пристойний багаж знань. Для цього необхідно вступити до ВНЗ, який може похвалитися продуманими програмами навчання, викладацьким складом з “гарною базою” (нині ВНЗ максимально скрупульозно підходять до кадрового складу та відповідності викладачів Ліцензійним умовам провадження викладацької діяльності, які передбачають публікацію наукових статей у профільних журналах, виданнях Скопус і не тільки)  та ін. У цій статті ми зібрали для вас актуальну інформацію щодо вступу на бакалаврат і магістратуру у сфері юриспруденції.

 

Які предмети потрібно складати на юриста?

Людина, пов’язана з цією галуззю знань, повинна володіти вмінням аналітично і логічно мислити, обробляти великі масиви інформації, повинна вміти будувати причинно-наслідкові зв’язки, залагоджувати конфлікти і згладжувати кути. Такі навички будуть корисними в різних сферах і саме над їхнім розвитком (крім знання законодавства) необхідно працювати протягом усього періоду навчання. А щоб абітурієнт отримав шанс реалізувати себе саме в цьому напрямі необхідно для початку “пережити” вступну кампанію. Щоб вступити до юридичних ВНЗ України на спеціальність “Право”, абітурієнтам необхідно надати сертифікати ЗНО з 2 обов’язкових предметів (українська мова та література, математика), а також із третього предмета на вибір. Однак, у 2023 році правила були дещо інші. Це пов’язано з введенням воєнного стану на території України. Для вступу до ВНЗ необхідно було скласти НМТ.

 

Чи можна вступити на юриста після 9 класу?

Навчання “всемудрості” юриспруденції можна розпочати не тільки після здобуття повної середньої освіти. Розпочати навчання можна раніше – після 9-го класу, вступивши до коледжу. Такий крок дасть змогу раніше зануритися в професію, зрозуміти, чи правильний вибір зроблено, і на старших курсах ВНЗ уже розпочати трудову діяльність. Такий момент надзвичайно важливий, адже насправді підлітки далеко не завжди можуть дійсно зрозуміти, чого вони хочуть і чому готові присвятити своє життя. Вступивши до ВНЗ у віці 17018 і відучившись за тією чи іншою спеціальністю рік-два багатьом здається, що змінювати щось пізно, та й робота вже не за горами. А так, до цього віку можна отримати хоча б молодшого спеціаліста і потім уже думати куди і як краще далі рухатися. Загальні знання в галузі права зайвими точно не будуть, навіть якщо далі людина обраною стежкою не піде.

Також навчання в коледжі дає змогу заощадити час, адже після 3-4 курсу можна буде вступити одразу на 3-4 курс університету або ж академії.

В Україні є безліч коледжів, до яких можна вступити після 9-го класу, серед них:

  • “Профільний коледж управління, економіки і права” Полтавського державного аграрного університету;
  • Юридичний коледж національного університету “Одеська юридична академія”;
  • Львівський техніко-економічний коледж;
  • Коледж економіки і права Вінницького кооперативного інституту і не тільки.

Перелік вступних іспитів, а також особливості підрахунку балів під час вступу до коледжу необхідно дізнаватися в кожному навчальному закладі окремо. Вони можуть відрізнятися.

Який ВНЗ краще обрати?

За результатами Консолідованого рейтингу 2023 року, який опубліковано на порталі osvita.ua, найкращим вишем в Україні є Київський Національний університет ім. Шевченка. У його структурі функціонує Навчально-науковий інститут права. У ньому є як бакалаврат, так і магістратура.

Друге місце рейтингу посідає Львівський національний університет ім. Франка. У ньому є юридичний факультет. Навчання на ньому є ідеальним рішенням для кожного, хто хоче перейняти знання та досвід у справжніх професіоналів своєї справи.

Третє місце Консолідованого рейтингу у 2023 році посів Національний університет “Львівська політехніка” (у ньому функціонує Інститут права, психології та інноваційної освіти). Інститут права, психології та інноваційної освіти забезпечує підготовку фахівців першого (бакалаврського), другого (магістерського) та третього (освітньо-наукового/освітньо-творчого) рівнів вищої освіти за денною та заочною формами. Нині в інституті функціонує 7 кафедр:

  • Адміністративного та інформаційного права;
  • Теорії права та конституціоналізму;
  • Кримінальне право і процес;
  • Цивільного права та процесу;
  • Журналістики та засоби масової комунікації;
  • Педагогіка та інноваційна освіта;
  • Теоретична та практична психологія.

Високий рівень викладання забезпечує професорсько-викладацький склад інституту, який об’єднує досвідчених професорів і доцентів з молодими та креативними викладачами. Навчання забезпечують 44 доктори наук і понад 150 кандидатів наук. Також в інституті функціонує центр інноваційних освітніх технологій та центр безоплатної правової допомоги населенню. Це дає змогу студентам відшліфовувати свої навички в практичній сфері ще під час перебування в стінах ВНЗ.

Четверте місце “відвоював” Національний технічний університет “Київський політехнічний інститут ім. Сікорського”. Ці заклади також визнані найкращими технічними університетами країни. Факультет соціології та права – це чудовий вибір для того, хто прагне побудувати успішну кар’єру та провести роки свого студентського життя так, щоб потім із задоволенням про них згадувати як про найкращі у своєму житті.

П’яте місце серед найкращих закладів вищої освіти 2023 року належить Харківському національному університету ім. Каразіна. Підготовка фахівців на юридичному факультеті проводиться за освітніми програмами “Право” та “Міжнародне право”. Під час навчання здобувачі вищої освіти послідовно вивчають базові юридичні дисципліни, а також дисципліни гуманітарної та соціально-економічної підготовки. Для здобувачів вищої освіти освітніх ступенів Бакалавр і Магістр передбачено вибір спеціалізації за одним із трьох профілів підготовки: державно-правовий, цивільно-правовий, кримінально-правовий. Підготовку студентів здійснюють понад 70 висококваліфікованих фахівців, зокрема 21 доктор наук, з них 15 мають вчене звання професора, 45 кандидатів наук, з них 36 мають вчене звання доцента, 4 заслужених юристів України. Нині до складу факультету входить 5 кафедр: кафедра державно-правових дисциплін, кафедра цивільно-правових дисциплін, кафедра кримінально-правових дисциплін, кафедра конституційного та муніципального права, кафедра міжнародного та європейського права. Студенти факультету денної та заочної форм навчання здобувають освітній ступінь бакалавра (4 роки навчання) та магістра (1,5 року навчання). Але це поки що. Зараз активно обговорюється законопроєкт, який стосується реформи у сфері освіти і, можливо, щось змінюватиметься. Але знову-таки ці зміни тоді торкнуться всіх ВНЗ.

Рейтинг змінюється щороку і тому необхідно періодично моніторити інформацію про можливі зміни. Однак, ми запропонували вашій увазі “найсвіжіші” дані.

Юрист – людина, яка має бути “підкована” у сфері права загалом і мати хоча б базові поняття про різні напрями юриспруденції. Без “бази” стати фахівцем не вийде точно. Водночас навчання по-справжньому висококласного фахівця передбачає більш вузьку спрямованість, тому більшість ВНЗ пропонує варіативність факультетів у рамках одного ВНЗ. У цьому плані дуже добре показав себе Національний університет “Одеська юридична академія”. У ньому функціонує: Факультет цивільної та господарської юстиції, Факультет судового та міжнародного права, Факультет прокуратури та слідства, Факультет адвокатури та антикорупційної діяльності і не тільки. Кожен з них передбачає навчання за вужчою спрямованістю і тому в кожному окремому випадку переважають певні предмети.

Професія “юрист” – це престижно, цікаво, це про великі можливості та перспективи. Але важливо розуміти, що навчання буде складним. Деякі на 2-3 курсі і зовсім замислюються, а чи витягнуть вони, а чи зможуть вони отримати бажану “корочку” і реалізуватися в професії. Адже навчання передбачає вивчення величезної кількості теоретичних питань і великий пласт практики.

Якщо раптом у процесі навчання виникнуть складнощі, то завжди можна звернутися до авторів компанії “Диплом Центр”. Вони – справжнісінька паличка-виручалочка для студентів усіх курсів, адже у них можна замовити письмові роботи з будь-якого предмета і звільнити собі час для вирішення інших завдань – підготовки до семінарів, вивчення лекційного матеріалу і т.д. У авторів компанії можна замовити курсову роботу, замовити дипломну і не тільки, при цьому можна бути впевненими в тому, що робота буде відповідати всім вимогам, які пред’являються до робіт такого плану. Адже написанням займаються викладачі провідних ВНЗ країни (при цьому можна бути абсолютно спокійними щодо конфіденційності – спілкування здійснюється виключно через менеджера).  Щодо предметів для них теж немає обмежень. Автори готові виконати роботи з кримінального права, адміністративного права, права соціального забезпечення, цивільного процесу, міжнародного права тощо.

 

  • Скільки коштує контракт у юридичному виші?

Вартість навчання не є чітко фіксованою і в кожному навчальному закладі встановлюється індивідуально. У середньому ціна контракту становить від 25 до 50 тисяч на рік.

  • А чи можна вступити на бюджет?

Усі державні ВНЗ пропонують навчання за бюджетною формою. Однак потрібно розуміти, що потрапити на бюджетне навчання дуже непросто – кількість місць обмежена, а тому претендувати на нього можуть тільки кращі з кращих. Для цього необхідно скласти ЗНО або ж НМТ на максимальний бал. А краще дізнатися вимоги заздалегідь – можливо, у ВНЗ є особливі умови нарахування балів – за наукові роботи, участь у міжнародних грантах тощо. У такому разі необхідно подбати про відповідність таким вимогам заздалегідь.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon