Антирейтинг університетів: де найбільше здирників та несумлінних

З корупцією триває жорстка боротьба. Але, мабуть, не туди йде, бо в університетах України вона була. Змінюються лише ставки (інфляція ж, не інакше). І варіанти назв «радують» – допомога кафедри, грошовий допінг, «ой, чогось мені не вистачило у вашій відповіді». А ще ці злочини є максимально латентними. Тобто їх не те що довести складно, а й непросто анонімно отримати інформацію від студентів. Ще б пак – викладача 99,99% випадків не покарають, а ось біді загрожує … невідповідність великої професії.

 

Ми вирішили оцінити найкращі ВНЗ країни за рівнем корупції та використали для цього відгуки студентів, матеріали преси та гучні скандали останніх років.

 

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

 

Лідер усіх рейтингів ТОП українських ВНЗ і навіть входить до ТОП 100 університетів Європи. Але й корупція, як подейкують «злі язики» та підтверджують факти, тут теж зашкалює. Наприклад, нещодавно, влітку 2020 року пролунав гучний скандал, і були обшуки. Привід – заява про хабар розміром 10 000 доларів за вступ на бюджет юридичного факультету. Непогано, правда?

 

Такса за іспити та заліки – 200-300 $. Але не з усіма можна домовитися. Саме на юрфаку викладає багато відомих юристів, яким просто немає сенсу бруднитися на хабарі. Може, звичайно, відіграє ціну питання. Але не спійманий – не злодій. Новачки, звичайно, самі не йдуть з конвертами. Завжди знайдуться добрі товариші-старшокурсники чи методист, і вирішать це питання.

 

Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

 

Внутрішня кухня цього навчального закладу кишить протиріччями. Сценарій, коли абітурієнт ніби успішно йде на бюджет, а потім різко «розвертається» на контракт або взагалі в інший ВНЗ – поширений. Знаходяться інші гідніші кандидати. Інсайдерська інформація говорить про суму 5000 – 7000 $.

У відгуках студенти пишуть про споживчі відносини, «впарювання» якихось нескінченних і при цьому марних матеріалів, підручників, посібників авторства місцевих викладачів.

 

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

 

Один із найкращих університетів Харкова приємно дивує. У порівнянні з іншими ВНЗ, звісно. За анонімним опитуванням 2019 року лише 31% студентів заявили, що платили хабарі. Якщо міркувати глобально, відсоток теж величезний. Але порівняно з, наприклад, Харківським авіаційним інститутом (де цей показник дорівнює 70%), тут ще є надія.

 

Національний університет “Києво-Могилянська академія”

 

Відгуки в мережі приємно вражають. Саме щодо корупції, а точніше відсутності хабарів. Преса не кишить гучними заголовками. Схоже один із найвідоміших ВНЗ країни з прекрасною історією дійсно НЕ в ТОПі антирейтингу з хабарів. Звичайно, напевно, прецеденти є, але вони не вибиваються в головні проблеми. З відгуків можна зрозуміти, що складно вчитися (а комусь навпаки дуже легко), неправильна організація пар та інші претензії.

 

Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова

 

До кращого педагогічного вузу країни у студентів явно є претензії. І ключова з них – корупція. Розцінки за залік розпочинаються від 250 гривень. Іспити вже передбачають чотиризначні цифри.

Існує думка, що масове відрахування студентів за неуспішність, нескінченні перездачі та жорсткі приниження – це спосіб викачування грошей. Так – ставлення лояльніше, ні – он поріг, до побачення. До речі, у відгуках студенти часто пишуть, що не можуть бути всі настільки дурні, щоб завалити навчання на контракті. У цьому є логіка.

 

Київський національний університет будівництва та архітектури

 

Натяки на платні консультації, скарги на відсутність канцелярії та паперу, складності з фінансами – чого тільки студентам не доводиться вислуховувати, заходячи на кафедри ВНЗ. Але якщо прийти з тим самим папером (бажано, не в пачці формату А4, а з купюрою) тон змінюється.

Заради справедливості, претензії до хабарів – далеко не найпоширеніші і трапляються нечасто. Тому головний університет будівництва країни не входить до списку найкорумпованіших ВНЗ.

 

Львівський національний університет імені І. Франка

 

У рейтингу корупції найкращий університет Західної України не лідирує. Факти хабарництва є, і скарги студентів також. Але їх небагато. І простежується закономірність, що корупція починає виявлятися з етапу магістратури. Прогулюючи профільні предмети, доведеться сплатити від 100 до 200 $, і питання вирішено.

 

Якщо ви вступили до університету і не бажаєте платити хабарі – якісна підготовка до навчання та виконання завдань у цьому допоможуть. Принаймні викладачеві буде складніше причепитися. Професійну допомогу можна отримати у компанії «Диплом-Центр». Ми пишемо всі види студентських робіт на замовлення та надаємо гарантії якості.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon