Гуртожиток або наймана квартира – що обрати студенту?

Obshhezhitie

 

Конституційне право на житло є у всіх, навіть у студентів. У теорії завжди все звучить чудово, а що на практиці? Тим, хто живе з батьками, або, що зовсім обурливо в настільки юні роки, має свою квартиру, ця стаття буде нецікава. Решта – не турбуйтеся: де ще, як не в форматі комуналки гуртожитку можна скуштувати всю красу життя?

 

Заселення в гуртожиток

 

Перш ніж крутити носом і згадувати розповіді батька, як в його роки проходили школу життя, пам’ятайте – гуртожиток від гуртожитку відрізняється. Прислухайтеся до своїх колег-студентів.  Багато з них не проміняли б цей період ні на що інше. Чому? Атмосфера. Побут – поточний, а емоції – вічні. Хвилинка психоаналізу пройшла, перейдемо до фактів.

 

Гуртожитками повинні бути забезпечені 70% студентів. З них в першу чергу гарантовано отримують місце:

  • Інваліди 1-3 групи;
  • Сироти і напівсироти;
  • Переселенці із зони АТО;
  • Діти учасників бойових дій;
  • Діти шахтарів, якщо батько працював за цією спеціальністю понад 15 років, отримав виробничу травму або загинув.

Далі в черзі іногородні та іноземні студенти, що цілком логічно. Адже саме їм доводиться освоювати нове місто, навчальний заклад. Звичайно ж в пріоритеті очники, оскільки виділяти і без того дефіцитних місць заочникам недоцільно. Ну принаймні так прийнято вважати.

 

Питання вартості або де і скільки?

Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Однак не платити за студентський гуртожиток можуть вимушені переселенці з окупованих територій, сироти, інваліди, що цілком логічно. Решта пільгові категорії отримують знижку, яка може становити 50% або вище / нижче в залежності від політики ВНЗ.

Що стосується стандартної оплати, її розмір встановлений законодавством: не менше 40% академічної стипендії студента. Нижня межа суми дорівнює 520 гривень. Верхній, як ви розумієте, обмежується тільки фантазією можновладців, а також облаштуванням, престижністю гуртожитку, рівнем комфорту.

 

До слова сказати, деякі кімнати в гуртожитку нічим не гірше кімнати в орендованій квартирі, а іноді навіть краще. Студенти, наприклад, позитивно відгукуються про КПІ, де можна орендувати комфортну кімнату на двох за 1000-1200 гривень, або зовсім на одного за 2000 гривень на місяць.

 

Звичайно, ціна залежить від міста. Якщо в Києві однокімнатна обходиться в 6-9 тисяч гривень, ціни на гуртожиток навряд чи будуть найнижчими, а, наприклад, для учнів в Сумському державному університеті, середня вартість набагато нижче і на гуртожитки, і на квартири.

 

Один з Європейських міст-еталонів для студентства – Відень. Тут облаштовано кілька десятків тисяч гуртожитків для учнів, і всі вони відповідають найвищим стандартам якості. Ось на кого треба рівнятися. Однак, і вартість відповідна – 600-800 євро на місяць, що навіть в перерахунку на їх заробітні плати в порівнянні з нашими, досить недешево.

 

Оформлення проживання або куди бігти?

 

Головний ваш помічник і трамплін до завоювання місця під сонцем (у нашому випадку – студентського гуртожитку) – керівництво факультету Саме воно приймає рішення, після чого стверджує його з ректоратом.

 

Важливо знати:

  1. Зі студентом завжди укладається договір на проживання. Якщо такої не пропонується – значить, швидше за все, ви зіткнулися з підставними шахраями, і побачите в своїй кімнаті сюрприз у вигляді інших законних мешканців.

 

  1. Право на заселення дає ордер. У ньому завжди вказується номер і адреса гуртожитку, номер кімнати. Крім того, цей документ дає право на тимчасову прописку, проживання, користування майном та приміщенням. В рамках правил і закону, звичайно ж. Магазини та кубла облаштовувати не можна.

 

  1. Оплата здійснюється найчастіше раз на півроку. Є альтернатива домовитися про помісячну або поквартальну оплату, але перший сценарій найпоширеніший.

 

  1. У договорі важливо уточнити питання оплати комунальних послуг. Іноді такі витрати включаються в загальну суму, а іноді стають самостійною статтею розтрат. Потім бувають неприємні сюрпризи для тих, хто погнався за дешевизною.

 

  1. У гуртожиток зі своїм не можна. Мається на увазі не їжа – тут це дуже навіть вітається, а ліжка, столи, шафи, печі та інша великогабаритна меблі і техніка. А «пронести» такі речі і законно ними користуватися можна, якщо подарувати майно гуртожитку або передати його на зберігання. І в першому, і в другому випадку складається офіційний договір.

 

Іногороднім студентам складно самостійно підібрати житло. Можна звернутися в спеціальну компанію, де допоможуть підібрати кімнату в гуртожитку. Однак переконайтеся в справжності документів і уточнюйте інформацію у ВНЗ.

 

Вибір між квартирою і гуртожитком

 

Аргументи для багатьох очевидно переважують на користь квартири, навіть якщо це варіант двушки на чотирьох студентів. Мінусами такого вибору є вартість. Фактично в будь-якому місті (а тим більше в великих студентських центрах, таких як Київ, Харків, Львів, Одеса), квартири в рази дорожче місця в гуртожитку.

 

А ще важливо – підібрати благонадійних сусідів. Є ризик залишитися без даху над головою в сезон навчання, адже орендодавці теж мають свої права. В цілому ж, в орендованій квартирі більше комфорту і можливості повноцінно вчитися, відпочивати. Але смаку студентського життя тут не відчути.

 

Чи то справа гуртожиток. Ця особлива атмосфера не забувається ніколи усіма, хто хоч кілька місяців прожив в таких умовах. Плюси – доступна вартість, постійне спілкування, можливість бути в курсі подій, допомога під боком (хтось підгодує, хтось дасть списати), надійність – виселити можуть тільки грубе порушення.

 

Який би вибір не пішов, навчання ніхто не відміняв. З нескінченною низкою завдань допоможе впоратися компанія «Диплом-Центр». Ми багато років виконуємо на замовлення всі види студентських робіт за різними профілями і тематиками. Якість і дотримання термінів гарантовані.  Вам залишається тільки дати завдання і насолоджуватися студентським життям.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon