Куди піти навчатись на психолога в Україні?

Чули твердження: що рідше ми ходимо до психолога, то частіше до нього ходитимуть наші діти? Так ось. Випускники-психологи мають величезні перспективи бути затребуваними. Адже в нашій країні ця практика лише набирає обертів. У вас усі шанси стати хорошим і високооплачуваним психологом – є де вчитися, і є попит.

Хто такий психолог?

 

Психолог – лікар душі. Так пафосно, але дуже ємно можна охарактеризувати професію. Говорячи офіційною мовою, це фахівець із закономірностей, форм, проявів психічних станів та явищ особистості, специфіки розвитку психіки людини.

 

Вже ні в кого не викликає сумніву, що психічне здоров’я та благополуччя не менш важливе, ніж фізичне. Більше того, між ними існує дуже тісний та прямий зв’язок. Психолог не просто вислуховує проблеми, як за образами у фільмах із затишними диванами кабінету та інфантильними клієнтами. Ця спеціальність охоплює безліч напрямків:

  • Психологічні дослідження та експерименти – щоб отримувати нові знання. Не всі психологи – практики. Деякі займаються наукою або поєднують обидва профілі.
  • Співпраця з медиками, правоохоронними органами та соціальними службами для допомоги у роботі з важкими підлітками, жертвами насильства, учасниками трагедій, людьми із залежностями та аномальними відхиленнями.
  • Профорієнтаційні заходи. Такі психологи допомагають визначитися із покликанням і, наприклад, разом із відділом кадрів розподіляють співробітників, тестують на благонадійність. Така практика поширена у банках.
  • Аналізують психічний стан особистості, ставлять діагнози, надають психологічну допомогу та підтримку людям, у яких внутрішньоособистісні проблеми чи міжособистісні конфлікти.
  • Коригують відхилення поведінки, допомагають адаптуватися до нового середовища. Така робота найчастіше проводиться із дітьми.

Як бачите, напрямів величезна кількість. Без роботи точно не залишитеся.

 

Скільки заробляє психолог?

 

Work.ua показує середню заробітну плату вакансій 9 000 гривень. Це дані щодо спеціалістів, які працюють у державних установах та приватних компаніях. Шкільний психолог заробляє від 6000 гривень. Медичний психолог у муніципальному закладі – від 7500 гривень.

Фахівці з психології, які займаються приватною практикою, можуть похвалитися набагато привабливішими розцінками. Їхня оплата залежить від кількості сеансів та вартості однієї години прийому. Діапазон розцінок за консультацію варіюється від 250 до 1200 гривень за прийом. Але заради справедливості, треба сказати, що це рідкісні випадки. Середній показник – 600-700 гривень.

 

Вартість залежить від професійних навичок, затребуваності конкретного психолога. Якщо поєднувати приватну практику з тренінгами, коучингом, семінарами тощо, то за такий організований захід психолог може отримати від 10000 тисяч гривень. Монетизований блог в Інстаграм може принести ще більше.

 

Де здобути освіту психолога?

 

Рейтинг профільних ВНЗ:

  1. Київський інститут сучасної психології та психотерапії.

Тут можна отримати ступінь магістра, сплативши 39 000 гривень на рік за навчання у очній формі. Навчальний заклад готує докторів філософії. Вартість річного навчання становить 68 000 гривень. Спеціальність та профіль – клінічна психологія. Бакалаврату, бюджету та заочної форми навчання немає. Натомість є курси підвищення кваліфікації, вартість від 14 000 до 110 000 гривень.

 

  1. Інститут психології та підприємництва.

Молодий, але перспективний приватний український ВНЗ, у якому готують бакалаврів за спеціальністю «психологія». Вартість навчання – 36 000 гривень на рік. Надається можливість поступати за державним замовленням.

 

  1. Міжнародний інститут глибинної психології.

Інститут входить до європейської асоціації та пропонує лише 2 напрямки – магістратура та підвищення кваліфікації. Вступити можна лише за наявності диплома бакалавра. Вартість навчання – 36 000 гривень на семестр.

 

  1. Міжрегіональна академія управління персоналом (МАУП).

У цьому навчальному закладі є хороша кафедра соціальних та поведінкових наук зі спеціальності 053 Психологія. Але немає можливості вступити на бюджет. Вартість навчання: бакалавр, очне навчання 29 850 гривень на рік, заочне – 13 500 гривень на рік. Магістр: очний – 29500 гривень, заочний – 18000 гривень.

Висновок. Попит на психологів зростає. Заробіток такого фахівця починається від розміру мінімальної заробітної плати та, як кажуть, не має межі досконалості. Ліміт встановлювати ціни – особисте право психолога. Тому є сенс розвиватись у професії.

Якщо вирішили вступати, компанія «Диплом-Центр» стане вашим надійним партнером – виконуємо всі види студентських робіт на замовлення, магістерські та бакалаврські дипломні роботи «під ключ».

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon