Монографія як спосіб апробації дисертації

Монографія – один із ефективних способів вираження апробації результатів дисертації. Її підготовка вимагає від вченого витрат часу та діяльної активності, проте результат того вартий. Особливо, якщо врахувати, що на кону – захист та здобуття наукового ступеня. Що таке монографія і як за її допомогою проходить апробація – поговоримо у цій статті.

 

Монографія: поняття та особливості

 

Поняття монографії розкривається через назву. Графо – пишу, моно – одне. Пишу про щось одне. Автор сфокусований на одній, вузькій темі та присвячує їй діяльність. У матеріалі розкривається проблематика, результати дослідження, обрана методика.

 

Як і будь-яка науково-дослідна праця, монографія має бути унікальною та грамотною роботою, зі своєю сформованою гіпотезою, обраною концепцією, узагальненою та проаналізованою актуальною літературою, описаним алгоритмом вирішення проблеми.

 

Ключовим завданням монографії є ​​відображення концепції автора, яка стимулює розвиток науки та оптимізує наукові цілі. Простими словами – це підсумкова праця. Найчастіше вона готується до апробації результатів дисертації. Так автор показує, що виконана робота має сенс і практичне значення, вона випробувана і перевірена.

Термін «апробація» має латинське походження та буквально перекладається – підтвердити, схвалити, довести. За допомогою апробації підтверджуються результати дослідження з теоретичного та практичного ракурсу.

Монографія = інструмент апробації

 

Апробування результатів з допомогою монографії має безліч переваг. Монографії – ідеальний формат для більшості тем та спеціалізацій. Вони сприяють:

  • придбанню нових теоретичних знань та навичок наукової діяльності;
  • здобуттю досвіду апробування різного рівня;
  • підвищенню власної кваліфікації та професіоналізму;
  • вивченню основ роботи з широкою та різноманітною цільовою аудиторією;
  • прискоренню процесу здобуття вченого звання;
  • адекватному сприйняттю конструктивної критики;
  • прискоренню та спрощенню успішного захисту дисертації.

 

За допомогою монографії максимально широко висвітлюється актуальність дослідження, що є однією з головних цілей апробації. Враховуючи, що результати дисертації мають бути продемонстровані широкому колу осіб, включаючи опонентів, експертну раду, наукового керівника та викладацький склад, монографія є зручною формою. Монографія не є обов’язковою умовою для претендентів. Проте її наявність є додатковим бонусом. Цінність та значимість дисертації суттєво зростає. Автор демонструє відповідальний підхід.

 

За допомогою публікації монографії доступ до результатів дослідження отримує широке коло осіб, що підвищує шанси на рецензію та позитивні відгуки – без них апробація не буде зарахована. Крім того, така наукова праця є повноцінним джерелом бібліографічних списків.

Монографія набуває юридичної чинності тільки з моменту публікації. Цьому передує рецензування, отримання позитивного відгуку. Рекомендований тираж – не менше 500 екземплярів. Інакше робота залишиться простими начерками автора і не буде розцінена як джерело та підтвердження апробації.

Поняття та переваги колективної монографії

 

Монографії часто пишуться кількома авторами. Як правило, застосовується формат діленого співавторства, тобто за кожним виконавцем закріплюється конкретний розділ або сегмент наукової праці. Але загалом ця робота вважається єдиною.

 

Кожен розділ є окремою публікацією, що розглядається у співавторстві. Так демонструється успішність та науковість підходу. Такі колаборації часто зустрічаються у молодих та досвідченіших учених. Це одна з головних переваг для претендентів на наукові ступені.

 

Серед інших переваг:

  1. Високий статус публікації у колективній монографії – у рази вищий, ніж у збірнику наукових статей;
  2. Цілісність, ємність, інформативність наукової роботи;
  3. Позитивна характеристика автора, бонус до статусу та авторитетності;
  4. Скорочення тимчасових витрат на підготовку, зниження фінансового навантаження;
  5. Можливість співпрацювати з досвідченими та іменитими колегами;
  6. Додатковий бонус у портфоліо публікаційної активності.

Формулювання «колективна монографія» зустрічається лише теоретично. Готові матеріали, написані у співавторстві, підписуються словом «монографія». Слово «колективний» на роботі говорить про неграмотність редакції або про обман у статусі наукової роботи.

Використання результатів за допомогою апробації

 

Критерієм істини дослідження вважається практика. Монографія публікується, зокрема, з метою допомогти впровадити результати дисертації у реальний сегмент. У процесу є кілька етапів. Перший – ознайомитися з результатами роботи якнайбільшого кола осіб. Монографія відмінно для цього підходить, оскільки тиражується і набуває поширення в електронних бібліотеках.

 

Другий – зародження позитивного інтересу до висновків дослідження. Цей аспект багато в чому залежить від способу подачі матеріалу. Третій етап – навчання аудиторії використовувати нові методи, способи, ідеї. Монографія у цьому плані завжди під рукою.

 

Наступний крок полягає у вивченні вимог щодо активного практичного впровадження напрацювань та контроль правильності їх застосування на конкретному об’єкті або у певній сфері. Позитивна рецензія та відгук на монографію є підтвердженням, що проведена якісна та корисна робота.

 

Якщо вам потрібна апробація результатів дисертації, підготовка монографії до дослідження або надійний співавтор для колективної монографії, звертайтесь до компанії «Диплом Центр». Вже багато років ми є головними помічниками вчених та готові ділитися своїми знаннями, досвідом, професіоналізмом.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon