Найкращі ВУЗи України (2023-2024)

Люди, які хочуть досягти успіху в житті, не сумніваються в тому, що треба вступати до ЗВО і отримати “традиційну” освіту. Сьогодні є величезна кількість різноманітних курсів, що мають бездоганну репутацію і славляться просунутим викладацьким складом, актуальними програмами тощо, проте вони не здатні замінити освіту в повному її розумінні. Звісно, коли йдеться про спеціальності у сфері ІТ або ж професії на кшталт контент-менеджер без вищої освіти можна обійтися. Однак, як правило, диплом про вищу освіту – це свідчення того, що людина має навички пошуку інформації, комунікації з людьми, має базові знання з різних галузей знань. Це свого роду “пропускний квиток”, який відкриває перед людиною широкі перспективи – кожен роботодавець хоче бачити в колі своїх співробітників людину, яка досягла певних цілей у житті. Саме тому вибір ЗВО – те, з чим стикається у своєму житті практично кожна людина.

Навіть в умовах війни на території України функціонує величезна кількість ЗВО, тому зробити вибір на користь одного чи іншого вкрай складно. У цій статті ми розглянемо найважливіші чинники, які впливають на вибір ЗВО, а також рейтинги ЗВО України за 2023 рік, представлені на освітньому порталі osvita.ua.

 

На що звернути увагу, обираючи ЗВО?

Обираючи ЗВО, слід дуже уважно оцінювати його за такими критеріями:

  • місце в рейтингу. Цей параметр є ключовим, особливо це стосується тих, хто не має великої кількості друзів і знайомих, які можуть розповісти про той чи інший навчальний заклад, що називається “зсередини”. Далі ми розглянемо різні рейтинги та критерії, які лежать в основі їхнього формування;
  • вартість контракту. Цей параметр є одним з найбільш ключових, оскільки ціна контракту зростає з кожним днем і для багатьох сімей деякі суми є справді не підйомними;
  • місце дислокації ЗВО. Цей момент необхідно враховувати за кількома напрямами: переїхати за межі міста може бути складно з психологічних причин (перебування далеко від дому, від рідних і близьких людей далеко не завжди й усім комфортне, хоч спочатку може здатися, що все цікаво й захопливо), а також може бути пов’язане з певними фінансовими складнощами (оплата гуртожитку або ж оренда квартири може бути доволі накладною, особливо коли йдеться про великі міста);
  • прохідний бал. Звісно, кожен хоче навчатися в престижному ЗВО, а якщо вдасться отримати місце на бюджеті, то й зовсім – життя вдалося, але далеко не всі зможуть реалізувати свої мрії. Дуже важливо задовго до вступу уточнити прохідний бал у ЗВО – це дасть змогу бути готовим до всього й одразу визначити свої сили та можливості. Можливо, треба буде відвідувати додаткові курси, займатися з репетитором, а можливо доцільніше буде все ж таки пошукати себе в чомусь іншому.

Це лише частина критеріїв, які важливо враховувати, обираючи виш – у кожного різна ситуація і тому для когось основними будуть зовсім інші пункти.

 

Консолідований рейтинг ЗВО України 2023

Інформаційним освітнім ресурсом “Освіта.ua” складено консолідований рейтинг закладів вищої освіти України у 2023 році. Для складання цього рейтингу закладів вищої освіти України було використано дані найавторитетніших серед експертів та засобів масової інформації національних рейтингів закладів освіти України: “Топ-200 Україна”, “Scopus” та “Бал НМТ на контракт”, кожен з яких використовує різні критерії оцінювання ЗВО. Розглянемо для початку кожен із цих рейтингів, а точніше особливості його формування:

  1. “Топ-200”.

Рейтинг вишів 17-й рік поспіль розробляє Центр міжнародних проєктів “Євроосвіта” спільно з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. За визначенням укладачів рейтингу, у процесі складання рейтингу враховано важливі тенденції розвитку вищої освіти, що зазнали докорінних змін унаслідок військового вторгнення Росії та пандемії COVID-2019.

Експерти брали до уваги напрацювання міжнародних конференцій IREG 2022, IREG 2023 та Берлінські принципи, затверджені учасниками другої наради IREG. Спираючись на висновки цих конференцій, автори рейтингу використовували багатокритеріальні підходи до оцінювання діяльності ЗВО країни на основі опрацювання великих масивів даних, які розміщені у відкритих джерелах. Оцінювання діяльності українських університетів у 2023 році здійснювалося на основі використання 6 міжнародних та 4 національних показників.

2. Скопус.

Результати рейтингу ґрунтуються на показниках цитованості наукових статей, опублікованих закладами освіти або їхніми фахівцями. Рейтинг складено за результатами проведення наукометричного моніторингу суб’єктів науково-видавничої діяльності за показниками бази даних SciVerse Scopus у квітні 2023 року. База даних Scopus постійно індексує понад 20 тисяч наукових видань з технічних, медичних та гуманітарних наук. До цієї бази також потрапляють публікації наукових журналів, матеріали конференцій та книжкових видань.

3. Бал НМТ на контракт.

Середній бал сертифікатів НМТ розраховано серед усіх осіб, зарахованих на навчання за контрактом на 1-й курс для здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування) на основі повної загальної середньої освіти за денною та заочною формою навчання. Через те, що кількість вступників варіюється в різних закладах освіти, для розрахунку рейтингового балу та ранжування закладів у рейтингу застосовано коефіцієнт довіри до середнього балу НМТ (15% рейтингового балу).

Нижче в таблиці представлений сам рейтинг ЗВО України.

Обираючи ЗВО, у якому варто пройти навчання, можна орієнтуватися не лише на цей рейтинг. Портал пропонує абітурієнтам та всім зацікавленим особам ознайомитися також і з іншими, більш деталізованими, рейтингами.

Рейтинг щороку оновлюється, проте, як показує практика, перші позиції лише міняються місцями, що свідчить про те, що освіта в нашій країні розвивається належним чином і науково-педагогічні кадри постійно розвиваються в обраній професії.

Найкращі аграрні заклади вищої освіти

Сьогодні аграрні професії не користуються особливим попитом у абітурієнтів, а даремно, адже випускникам ЗВО такого спрямування знайти роботу буде легко, а розвиток вітчизняного с/г забезпечує постійне зростання зарплат. Якщо ви все ж таки розглядаєте для себе таке майбутнє, як робота агроінженером, агрономом тощо, тоді радимо ознайомитися більш детально з нижченаведеним рейтингом.

Найкращі педагогічні ЗВО

Система освіти завжди приваблювала вас? Мрієте про те, щоб присвятити своє життя передачі знань наступному поколінню? Тоді педагогічний університет – саме те, що вам потрібно. Тут можна буде здобути якісну освіту відповідного профілю та здійснити свою мрію. Щоб не помилитися з вибором і не просто отримати бажану корочку, а й щиро насолоджуватися процесом радимо ознайомитися з Рейтингом найкращих педагогічних закладів освіти України. У ньому представлені навчальні заклади чиї освітні програми та рівень розвитку матеріально-технічної бази не викликає жодних нарікань.

Найкращі медичні ЗВО України

Медицина є сьогодні однією з найцікавіших галузей у плані роботи. Адже тут не скоро ще роботи замінять людину (та й навряд чи вони взагалі це зроблять коли-небудь). А це означає, що випускники медичних спеціальностей ніколи не мають проблем із працевлаштуванням та рівнем оплати праці. Якщо ви мрієте пов’язати своє життя з хірургією, фармацевтикою, гінекологією тощо, тоді наступний рейтинг для вас.

Ми навели лише деякі рейтинги, які розміщені на платформі. Насправді є ще безліч інших рейтингів, зокрема із сортуванням за областями. Проте, незалежно від того, який ЗВО ви оберете, необхідно розуміти, що здобуття вищої освіти – нелегка праця і заради бажаної скоринки доведеться потрудитися чимало. Якщо колись виникне необхідність скористатися сторонньою допомогою, наприклад, замовити курсову роботу, то найкраще робити це у нас.

Наша компанія “Диплом Центр” має бездоганну репутацію на ринку надання послуг інформаційного характеру і наші автори з легкістю впораються з роботою будь-якої складності. Перевагами співпраці з нами є не тільки висока якість, а й дотримання обумовлених термінів написання робіт, а також доступні ціни на весь спектр послуг.

 

  • Скільки коштує навчання в педагогічному виші на контракті за рік?

Вартість контракту варіюється в різних ЗВО, до того ж усе залежить ще й від освітньо-кваліфікаційного рівня. Середня вартість навчання на бакалавраті становить 25 тис. грн на рік. Однак це дуже приблизна ціна.

 

  • Який мінімальний прохідний бал під час вступу до аграрного ЗВО?

Прохідний “поріг” слід уточнювати у членів приймальної комісії. Він може змінюватися з року в рік, особливо це актуально сьогодні, коли за вікнами йде війна.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon