Переваги та недоліки заочної форми навчання

«Вступати на стаціонар чи віддати перевагу заочному навчанню?» – питання, яке не втрачає своєї актуальності. При цьому воно актуальне як для випускників шкіл, так і для людей, які вже розпочали свою трудову діяльність.

 

Якщо зі школярами ще все більш-менш зрозуміло і розібратися зі вступом їм треба однозначно, то до чого тут дорослі люди? Все дуже просто, щоб бути конкурентоспроможним на ринку праці, вже недостатньо бути просто посереднім фахівцем у якійсь галузі. Потрібно постійно вдосконалювати навички та вміння та розвиватися не тільки у своїй сфері. Хороший юрист, який знається на тонкощах бухгалтерії або SEO спеціаліст, який вміє працювати з контекстною рекламою, або адміністратор ресторану, який знає основи медіації – люди, які без роботи точно не залишаться. Відповідно, треба проходити курси (що не так ефективно) або отримувати другу вищу освіту. У другому випадку можна поставити кар’єру на паузу і витратити кілька років на навчання, а можна поступити на заочку. Це дозволить отримати додаткові знання, навіть якщо весь час йде на роботу та якісь домашні справи. Але чи так однозначно? Спробуємо розібратися.

 

Відмінності заочного навчання від очного

 

Очна форма навчання – класичний варіант навчання, який є логічним продовженням шкільних занять. Вона має на увазі відвідування занять з ранку та до обіду, а також особистий контакт із викладачами. Термін навчання варіюється в залежності від рівня кваліфікації, який студент планує отримати (в діапазоні від 2 до 6 років). Тому треба розуміти, що в цей період про жодну повноцінну роботу не може бути й мови, хіба що про підробки на пару годин на день і то не завжди.

 

Заочна форма навчання має на увазі, що всі матеріали засвоюються студентами самостійно, і вони з’являються у ВНЗ лише на сесію. Зазвичай це буває 2-3 рази на рік. Сесія триває 2-3 тижні і передбачає складання іспитів, заліків та контрольних робіт.

 

Відмінними рисами денної форми навчання від заочного навчання є:

  • постійний контакт із викладачем на лекціях, семінарах та практичних заняттях, що дозволяє детальніше вивчати матеріал;
  • відсутність можливості працювати;
  • навчання у денний час протягом усього навчального року;
  • можливість завести корисні знайомства у процесі навчання;
  • можна спробувати себе практично, адже у процесі навчання це передбачено програмою;
  • можливість отримання таких пільг, як проживання у гуртожитку, стипендія тощо.

Заочне навчання – відмінний варіант для тих, хто вже має освіту та хоче перекваліфікуватися. В рамках здобуття першої освіти, заочне навчання підійде лише тим, хто відрізняється високим рівнем самоконтролю або не має змоги навчатися на стаціонарі.

Переваги навчання на заочному відділенні

 

Багато людей, після закінчення школи, технікуму чи коледжу, вступ до ВНЗ на денне відділення навіть не розглядають. Вони розпочинають свою трудову діяльність і продовжують здобувати освіту заочно. При такому підході студент отримує:

  • більше вільного часу. На жаль, на добу лише 24 години, встигнути все дуже важко. Адже хочеться і з сім’єю побути, і на роботу встигнути, і при цьому навчитися чогось нового. Саме заочна форма навчання допомагає навчитися правильного розподілу часу та розвиває здатність швидко реагувати на всі зміни;

  • навички самоконтролю. Вступати на заочку слід лише тим, хто впевнений у своїх силах. Слід розуміти, що стояти над душею і змушувати готуватися до семінарських і практичних занять ніхто не буде, як і контролювати правильність виконання кожного індивідуального завдання. Тому вийде студент із ВНЗ з багажем знань або ж лише скоринкою про освіту – залежить тільки від нього. Заочне навчання робить лише комфортнішим процес навчання, переводячи їх у режим 24/7;
  • навички фокусування уваги на головному. На заочці не буде поруч викладача, готового будь-коли прийти на допомогу. Відповіді на всі питання доведеться шукати самостійно, хочеш – не хочеш, а навчитися відбирати матеріал доведеться. Інакше є ризик загубитися у величезному масиві різних джерел. Самостійне навчання вчить знаходити найважливіше і цінне, інакше освоїти матеріал і успішно скласти іспит – майже неможливо;
  • можливість працювати. Навчання що на стаціонарі, що на заочній формі, сьогодні важко назвати дешевим. Студент, який поступив на денну форму, постійно працювати не може, відповідно, має бути інше фінансове джерело. Для сімей із невеликим рівнем доходу, маленькими дітьми тощо отримання необхідних знань і освоєння предметів можливе лише заочній формі. Адже тут перерозподіл навчального навантаження будується грамотно і дозволяє все поєднувати. Крім того, вартість контракту для заочної форми зазвичай є значно нижчою.

 

Також заочне навчання підходить для людей, які здобувають другу освіту і не хочуть повністю змінювати професію. Вище ми вже наводили приклади випадків, коли це може бути актуальним. Сказати начальнику, що доведеться взяти паузу на кілька років явно не вийде, а ось умовити його відпустити на пару тижнів на благо компанії – не важко. Звичайно, можна говорити про те, що за законом це й так належить, але ж у приватному секторі не все однозначно.

Відповідно, заочне навчання – відмінний варіант для тих, хто хоче працювати, цінує свій час і готовий з усією відповідальністю підходить до процесу навчання. Якість отриманих знань лежить повністю на студенті, “розжовувати” кожне слово ніхто не буде. 

Мінуси вступу на заочне відділення

 

Щоправда, не все так однозначно, навчання на заочці також має й мінуси, серед яких:

  • студент отримує менше теоретичних знань. Стежити за успішністю та контролювати студента ніхто не буде, все залишається, як мовиться, на совісті самої людини. Ефективно освоїти предмет за такого розкладу виходить далеко не у кожного. У багатьох починають з’являтися прогалини у знаннях. Виходить, що багато студентів “вчиться заради скоринки, а не заради знань”;
  • вчитися на заочці важче у тому плані, що раціонально організувати свій час вкрай важко, у результаті його на навчання виділяється дуже мало. Тому навіть якщо у планах було реальне здобуття знань, а не “кірочка”, то досягти мети буде непросто;

  • обмежена участь у суспільному житті ВНЗ та пропуск такого важливого ступеня соціалізації, як студентське життя. Студенти заочного відділення рідко навіть знають своїх одногрупників, а якщо й згадають, як вони виглядали, то тісні взаємини навряд чи будуть налагоджені. А в будь-якій сфері особисті знайомства все ж таки важливі. Адже завжди в такому разі можна порадитися з кимось із того чи іншого питання і не лише.

Тут варто відзначити і те, що для тих, хто хоче “злиняти від армії” заочка не підійде.

Причина вступу на заочне відділення може бути різною, поступати на очне або на заочне – питання суто особисте. До нього варто підходити виважено, адже від цього залежить кар’єра та майбутнє. Кожен із варіантів має як свої плюси, так і мінуси, тому важко сказати однозначно який варіант кращий. Але який варіант ви не б обрали, компанія «Диплом Центр» стане вашим надійним помічником на кожному етапі навчання. У нас можна замовити курсову роботу, реферат, звіт з практики та навіть диплом. Звертайтесь!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon