Тези, план, конспект – суть, подібності та відмінності

Тезисы, план, конспект – суть, сходства и отличия

Важке і непоказне життя студента. Плани, конспекти, тези – форматів стільки, що можна заплутатися. Ці поняття у кожного на слуху, але не завжди ми розуміємо відмінності. А разом з тим всі вони можуть стати в нагоді і в бізнесі, і в професійній діяльності в майбутньому.

План і тези: у чому різниця?

Під планом прийнято розуміти зміст роботи по пунктах, щоб розкрити її зміст. Це ми знаємо ще зі шкільної лави. По ідеї саме планування є першим етапом написання будь-якого студентського завдання, від курсача до диплому.

Якщо брати більш широко, план – це ще й певний алгоритм дій. Таке поняття завжди нерозривно звучить в рамках тайм-менеджменту. Як правило, план являє собою певний нумерований перелік. Список може бути простим, тобто складатися просто з пунктів, або складним, що включає підпункти.

Характерні риси:

  • стислість;
  • лаконічність;
  • логічність;
  • послідовність;
  • чітка відповідність змісту тексту.

Тези можна назвати розширеною варіацією плану. Це такий собі детально розкритий план, що відображає основну ідею і суть всієї роботи. В цілому у тез є два значення:

  • відображають ключові аспекти наукової роботи;
  • викладають короткий зміст.

Найчастіше ці дві іпостасі поєднуються. Такий собі план з подробицями або «вижимки» головного з об’ємного матеріалу. Для чого потрібні тези? Передати ключову думку, презентувати роботу, обґрунтувати аргументи.

Тези можуть бути у вигляді цитат (при такому варіанті вони дослівно передають слова автора), вільними (авторський текст викладається у вільному стилі із збереженням суті) або змішаними (комбінується перший і другий варіант).

Важливо! У науковій діяльності використовується поняття «план-графік», що припускає, що автор чітко ставить час, коли повинен бути підготовлений той чи інший пункт. Часто цей формат застосовується при написанні дисертацій та інших об’ємних дослідних робіт.

Відмінність тез від конспектів

Якщо ми пишемо конспект, значить, стоїть завдання – коротко переказати джерело. Як правило, то лекція. І головне на лекціях – зуміти вловити суть і деталі. Ні, звичайно, такий варіант як виспатися на лекції теж ніхто не відміняв, але ми зараз по ідеї пишемо, як повинно бути.

У чому ж відмінність від тез? По-перше, в повноті інформації. Для тез достатньо, щоб вони відбили головні загальні, ключові ідеї, висновки, напрацювання. Конспект повинен відобразити весь хід думки, вибудувати логічний ланцюжок. Це не висновки, а послідовність аргументів для висновків. Часто вони являють собою форму «питання-відповідь». Іншими словами, тези – це витримка головного, а конспект – витримка всього істотного, щоб в подальшому сформулювати головне.

План і конспект: зіставимо

З цими двома поняттями все більш очевидно. Конспект – це щось більш масштабне і змістовне.  Тобто форма і обсяг – головні критерії відмінності. Конспект послідовно викладає інформацію і повинен бути максимально ідентичний першоджерелу. План – це назви структурних частин без їх опису.

Обсяг конспекту обмежується тільки лише першоджерелом. Тези для публікації займають приблизно 2-3 друкованих аркуша, а план, як правило, вміщується в 1 сторінку. Іноді, наприклад, в дисертаціях – 2-3 аркуші.

З компанією «Диплом-Центр» вам не доведеться розбиратися в незрозумілій ситуації. Просто задайте формат замовлення і в обумовлений термін отримаєте на руки план, конспект, тези, курсову або будь-яку іншу студентську роботу. Ми – ваш надійний помічник протягом усього навчання.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon