Висновок звіту з практики – особливості написання та оформлення

Zaklyuchenie-otcheta-po-praktike

 

Захист практики не відбудеться, якщо відсутній висновок звіту по ній. Це фінальний етап роботу, з якому потрібно приділити особливу увагу. Чим якісніше складені висновки, тим менше питань виникне у викладачів. Уже, хоча б, тому варто приділити час вивченню нюансів і тонкощів.

 

Висновок звіту по практиці: розбираємося з поняттям

 

Практична діяльність в рамках навчання повинна підсумовуватися. Це оформляється у вигляді коротких підсумків всього, що сталося за період роботи студента в компанії, організації, установі. Важливо довести, що ви не просто просиджували і пили каву, а виконали цілий спектр завдань, застосували свої знання на практиці, отримали безцінний досвід.

 

Що потрібно знати?

  • Висновок має обсяг 6-12 речень. Не більше. Це коротка витримка головного, а не переказ всього побаченого, зробленого, почутого.
  • Основою підготовки цього фрагмента є щоденник з практики. Так-так, його потрібно вести і розглядати як план-орієнтир і тезовий опис.

 

Висновок має певну структуру і обов’язкові пункти, а саме:

  1. Як правильно називається організація, компанія, установа, в якій проходила практика?
  2. Які терміни були відведені на цей етап?
  3. Які функціональні обов’язки покладалися на практиканта?
  4. У чому полягають основні результати пройденої практики? Який їх короткий аналіз?
  5. Що можна зарахувати до переліку досягнень практиканта за період трудової діяльності?
  6. Які висновки і рекомендації за підсумком практичної роботи?

 

На підставі висновку звіту викладач буде робити висновки про результати, значущості та корисності роботи. Куратор від університету і від організації ставить певні завдання і цілі – ви їх відповідно, досягаєте / виконуєте. Результат – потрібний бал, захист дипломної роботи, напрацювання зв’язків для майбутнього (тут вже дивлячись, яка практика).

 

Особливості складання висновків з навчальної практики

 

Це найпростіший етап практичного життя студента першого (іноді другого) курсу. В рамках навчальної практики вам забороняють що-небудь робити своїми руками, особливо на виробництві – виходить такий собі студент-спостерігач. Але, прошу помітити, уважний спостерігач (!), якому буде що розповісти на захисті.

 

Таким способом формується уявлення про функціонування певної сфери. Запорука успіху – налагоджений коннект з куратором. Якщо знайдена спільна мова – у вас є шанс отримати роз’яснення, відповіді на всі питання і навіть взяти участь в чому-небудь цікавому. Так практика перестане бути «томної» і принесе реальну користь.

 

Для виконання будь-яких доручень і завдань обов’язково потрібне схвалення куратора. Наприкінці слід зазначити, які знання з теоретичної площини в нагоді в практичній діяльності і що нового ви дізналися на конкретній фірмі або компанії.

 

Рекомендації для висновків по виробничій практиці

 

Це вже зовсім інший рівень, який настає після другого-третього курсу. Старт навчання позаду і багаж знань так і виривається назовні. Потрібно їх застосовувати на практиці шляхом особистої участі в процесі.

 

Висновки по такій практиці є вже більш значний документ. Ви не просто описуєте, що, як і де, а формулюєте власні висновки на своєму досвіді. Обов’язково складаються рекомендації щодо поліпшення роботи підприємства, установи або системи в цілому.

 

Іншими словами, на цьому етапі доведеться «порозумувати», але в межах розумного.

 

У висновку звіту з виробничої практики важлива конкретика і факти. Наприклад: я написав 3 статті в газету, надав 5 консультацій з подальшим укладенням договору про співпрацю, підготував і подав від імені компанії 8 заяв тощо.

 

Специфіка підготовки висновків з переддипломної практики

 

Це найвідповідальніший етап всього циклу навчання. На кону – вручення довгоочікуваного диплому, і права на помилку немає. Теоретично висновок з переддипломної практики багато в чому схожий з виробничою. Також важлива чіткість, конкретика, фактаж, демонстрація своєї особистої участі в процесі.

 

Відмінною особливістю висновків такого типу є обов’язкова прив’язка до теми диплому. Практика повинна бути доречною стосовно наукової роботи студента, а не просто пройденою заради галочки. Тобто ви формулюєте гіпотези і проводите дослідження в рамках дипломної роботи, а на практиці підкріплюєте, підтверджуєте, частково спростовуєте результат.

 

Якщо є сумніви, що висновок звіту з практики можна виконати власними силами, звертайтеся в компанію «Диплом-Центр». Не сумнівайтеся, висновки по вашій практиці, як і вся інша документація, будуть бездоганні і не викличуть зайвих питань.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon