Як отримати звання доцента?

Погодьтеся, що жодній людині не захочеться все життя прожити, не розвиваючись на професійній ниві і не досягаючи нових і нових цілей. Кожен хоче розвиватися, отримувати визнання серед колег, удосконалювати свої навички, вміння, ставати кращими і, що цілком природно, отримувати більшу винагороду у фінансовому плані. Для вчених одним із ступенів на шляху до визнання в науковому середовищі є здобуття вченого звання доцент. Якщо захистити кандидатську дисертацію та здобути науковий ступінь може не те, щоб кожен, але багато хто, то з ученим званням дещо складніше. У рамках цієї статті зупинимося на дослідженні питання щодо правил отримання вченого звання доцента в Україні.

 

Хто такі доценти?

Доцент – вчене звання викладачів вищих навчальних закладів, які є лекторами та виконують іншу роботу науково-педагогічного характеру. Про те, яким критеріям має відповідати людина, щоб отримати її, читайте далі.

Не варто плутати посаду доцента у ВНЗ із вченим званням. Щоб зайняти згадану посаду, достатньо мати науковий ступінь кандидата відповідного профілю.

Що дає звання доцента?

Звання доцента – це лише один із проміжних ступенів становлення вченого. Не можна відразу говорити про те, що, отримавши його, перед людиною відразу відчиняться всі двері. Зрозуміло, що шлях до його отримання складний і вимагає багато часу і сил, які звичайно ж не залишаться без уваги, але все ж таки це не буде схоже на чарівну паличку. Вчений буде пізнаваним, його поважатимуть у наукових колах, але не просто за те, що він отримав звання, а за його публікації у різних журналах, проходження міжнародних стажувань тощо. Отримання звання – логічна “винагорода” за працю.

Також не можна залишити поза увагою і той факт, що звання доцента – це збільшення до посадового окладу у розмірі 25%. Він важливий у наш час, до того ж наука сьогодні теж досить дороге “задоволення”. Публікації у журналах категорії “Б” (також відомі як журнали ВАК), публікації у журналах Скопус або WOS, заняття англійською мовою – все це потребує грошей. Не фінансуючи все це не вдасться досягти багатьох поставлених перед собою цілей. Все взаємопов’язане – щоб отримати звання доцента необхідно багато вкласти у свою самореалізацію, а досягнувши певного рівня, вже можна розраховувати на більш високу зарплату та статус.

 

Як отримати звання доцента?

Рішення про присвоєння вченого звання доцента та інших звань науковим та науково-педагогічним працівникам установ вищої освіти та наукових установ приймаються вченими радами вищих навчальних закладів, у яких вони провадять свою діяльність. Рішення про присвоєння вчених звань науково-педагогічним працівникам вищих духовних навчальних закладів може прийматися вченими радами вищих духовних навчальних закладів, статути (положення) яких зареєстровані в установленому законодавством порядку та пройшли процедуру ліцензування освітньої діяльності за умови дотримання вимог, встановлених цим Порядком присвоєння вчених та науково-педагогічним співробітникам.

Щоб вчений отримав потрібне йому звання, необхідно зібрати пакет документів та підтвердити свою відповідність вимогам, визначеним вищезазначеним Порядком.

 

Вимоги до вченого звання доцента в Україні у 2023 році

Вимоги, які пред’являються до майбутніх доцентів, можна знайти в Порядку присвоєння вчених звань науковим та науково-педагогічним співробітникам. Серед них:

  • наявність наукового ступеня кандидата наук (доктора філософії) чи доктора наук;
  • не менше 5 років стажу на посаді викладача, старшого викладача, доцента тощо;
  • наявність сертифіката В2 та вище, яким підтверджено володіння мовою з країни ЄС;
  • наявність публікацій у журналах категорії “Б”, а також виданнях, що індексуються наукометричними базами Скопус та WOS;
  • наявність документів, що підтверджують проходження стажування за кордоном та ін.

У випадках із діячами культури та мистецтва вимоги будуть інші.

Які документи потрібні для отримання звання доцента?

Атестаційна справа претендента вченого звання складається з наступних документів:

  • супровідний лист до атестаційної справи претендента;
  • копія першої сторінки паспорта, завірена відповідним чином;
  • копія свідоцтва про зміну імені, завірена в установленому порядку (у разі зміни здобувачем вченого звання імені);
  • рішення вченої (науково-технічної) ради щодо присвоєння вченого звання;
  • копії дипломів доктора наук, доктора філософії (кандидата наук), документів про нагородження відповідного почесного звання або інших нагород (для діячів культури та мистецтв) та інші документи, засвідчені підписом вченого секретаря вченої ради та скріплені печаткою закладу вищої освіти або наукової установи. Перелік документів найкраще уточнювати у своєму вищому навчальному закладі;
  • протокол засідання комісії;
  • список навчально-методичних праць та/або наукових праць;
  • копія сертифікату, що підтверджує досить високий рівень володіння іноземною мовою (крім осіб з інвалідністю І групи);
  • довідка з основного місця роботи та виписки з наказів про зарахування на посаду та звільнення з посади додатково для осіб, які працюють за сумісництвом;
  • довідка про науково-педагогічну, наукову діяльність на посадах у закладах вищої освіти, у тому числі закладах післядипломної освіти, наукових установах.

У багатьох ВНЗ додатково встановлюється вимога проведення відкритого лекційного заняття для студентів перед комісією та колегами. Під час нього претендент має продемонструвати всі свої навички та вміння доносити інформацію, відповідати на запитання студентів, подавати матеріал за допомогою цікавих презентацій і не лише.

Хто може зайняти посаду доцента?

Обійняти посаду доцента може кожен співробітник ВНЗ на кафедрі, який має науковий ступінь доктора філософії чи кандидата наук.

 

У чому різниця між професором та доцентом?

Вчений – та людина, яка не може зупинитися на якомусь етапі. Щоб бути конкурентоспроможним на ринку праці, необхідно постійно відповідати Ліцензійним вимогам до здійснення викладацької діяльності. Вибраний шлях – постійна робота над собою, вдосконалення себе та отримання винагороди за працю. Якщо наполегливо працювати, писати статті, брати участь у різних конференціях, то цілком реально отримати звання професора кафедри. Це почесно та статусно.

Незалежно від того, чи хочете ви отримати звання доцента чи професора, вам треба буде подбати про те, щоб підготувати статтю та опублікувати її в журналі, який індексується міжнародною наукометричною базою Скопус або WOS. У випадку професора вона потрібна буде не одна, але зараз не про це.

Якщо на підготовку статті немає часу або просто муза не відвідує, а терміни вже “підходять”, то варто замовити публікацію Скопус у компанії “Диплом Центр”. Її фахівці із задоволенням допоможуть вирішити питання будь-якої складності та за будь-якою спеціальністю. Адже статті такого рівня дійсно вимагають багато сил енергії, оскільки вимоги до них дуже високі. Кожен журнал, що індексується вищезгаданою базою, дуже дорожить своєю репутацією і тому приймає до розгляду лише якісні матеріали, які відрізняються високим показником унікальності, наукової новизни, мають практичну цінність і не тільки. До того ж не варто забувати і про те, що подаються всі статті лише англійською мовою і тут звичайним перекладачем точно не обійтися. Практично завжди доводиться вдаватися до послуг професійних перекладачів, оскільки вони можуть забезпечити високий рівень академічного перекладу.

При цьому компанія відрізняється пунктуальністю і може похвалитися найприємнішими цінами на ринку послуг інформаційного характеру. Коли йдеться про статті такого плану, то чинник ціноутворення важливий, оскільки дані публікації важко назвати дешевими, навіть якщо робота публікується у співавторстві.

 

  • Через скільки років після здобуття наукового ступеня можна отримати звання доцента?

Ці терміни пов’язані один з одним. Ви можете працювати на кафедрі як аспірант, а після отримання наукового ступеня протягом кількох місяців опублікувати 5 потрібних статей у різних журналах для відповідності вимогам, які висуваються до майбутнього доцента.

  • Чи є якийсь віковий ценз отримання звання доцента?

Ні, вік у цьому разі значення немає.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon