Як стати маркетологом та де навчатись?

Розробка та просування продуктів та послуг, а також їх подальша реалізація – це основні завдання, які бере на себе сфера маркетингу. Фахівець, який виконує зазначені роботи, називається маркетологом. Професія передбачає комплексний підхід до вивчення товарів у різних сферах, галузях та напрямках. Інтерес до навчання зростає в осіб молодого віку, переважно, від 15 до 25 років, проте вибір ВНЗ із відповідною спеціалізацією викликає труднощі. У зв’язку з цим пропонується обговорити одну із ключових тем – де навчатись на маркетолога в Україні.

 

Хто такий маркетолог і чим займається?

 

Коли компанія має потребу рекламувати товар, підвищити впізнаваність бренду чи послуги, її представники вдаються до послуг маркетолога. Спеціаліст у сферах офлайн або онлайн маркетингу, перш за все, відноситься до розряду “універсального солдата”, оскільки його навички надзвичайно широкі. Наприклад, маркетолог може контролювати та покращувати репутацію, аналізувати процеси та подавати звітності, а також планувати. До обов’язків експерта також входять такі завдання:

  • стеження за лояльністю покупців (клієнтів) та робота зі збільшення цього параметра;
  • планування бізнес-процесів, спрямованих на покращення ефективності його діяльності;
  • організація та участь в івентах та конференціях з метою підвищення впізнаваності бренду в офлайн-середовищі;
  • продажі – безпосередні прямі: доведення від початку спілкування із замовниками до результату;
  • онлайн просування послуг та продуктів за допомогою майданчиків, сервісів, сайтів.

Маркетолог обов’язково повинен мати відповідну освіту та кваліфікацію. Професія вкрай цікава для тих, хто бажає допомагати у розвитку сучасного бізнесу в Україні, особливо з урахуванням поточної ситуації. Для отримання ефективних навичок та досвіду рекомендується закінчити університет чи пройти спеціалізовані курси. Самостійний підхід до навчання навряд чи призведе до серйозних результатів, при цьому фахівець не матиме документа, який би підтверджував наявність освіти.

 

Чому професія “маркетолог” набула популярності в останні 5 років?

 

Маркетинг – затребувана сфера діяльності за рахунок різноманітності, великого інтересу та безмежних можливостей розвитку. Упродовж п’яти останніх років абітурієнти все частіше вступають на відповідні факультети в українських вищих навчальних закладах. Причинами цього вважаються перспективи внутрішнього зростання та можливість стати першовідкривачем у певних економічних сенсах. Студенти, які добре вчаться, можуть отримати запрошення на престижну роботу, а також отримати ще більше переваг:

  1. Спробувати себе у ролі справжнього лідера на фоні великої кількості конкурентів.
  2. Вийти на новий рівень для формування нової ніші чи розвитку існуючої.
  3. Прогнозувати, аналізувати та здійснювати подальший контроль за подіями внутрішнього ринку в Україні.
  4. Здобувати хороший дохід, забезпечуючи фінансову незалежність вже на етапі навчання.
  5. Координувати та керувати процесами реклами, сучасних PR підходів, а також вивчати нові інструменти для створення особистого бренду.

Безумовно, одна з головних відповідей на питання “чому останніми роками “маркетолог” стає дедалі популярнішою професією”, є фінансовий аспект. Вже за два-три роки навчання у ВНЗ студент отримує можливість почати заробляти, співпрацюючи з успішними компаніями або розвиваючи власну.

 

Рейтинг зарплат маркетолога в Україні

 

За даними Work.ua, Робота.юа та інших аналогічних ресурсів, середня зарплата спеціаліста сфери, що описується, становить 18-20 тис. грн. Однак йдеться про співробітника, який справляється з впровадженням стратегій на 100%. Як правило, це досвідчений професіонал, який знає особливості ведення та розвитку бізнесу. Співробітник-початківець, у свою чергу, отримує до 15 тис. грн. з перспективою швидкого зростання кар’єри.

 

Для відображення актуального рейтингу зарплат рекомендується розглянути таблицю окладів за містами України.

Місто

Середнє значення (оклад) в грн

% вакансій із зазначеної з/п серед загальних пропозицій

Дніпро 21.500 16.7%
Київ 20.000 28.5%
Одеса 20.000 32.8%
Запоріжжя 20.000 27.3%
Запоріжжя 17.500 50%
Вінниця 17.500 25.9%
Тернопіль 17.000 33.3%
Хмельницький 15.000 36.4%

 

Можна зробити висновок, що найбільш високооплачувані компанії знаходяться в містах Дніпро, Київ, Одеса та Запоріжжя. Інші населені пункти рідко можуть запропонувати конкурентні умови роботи. При цьому слід додати один нюанс: маркетолог, який працює на віддаленій основі, має середній оклад від 25 до 28 тис. грн. Це пов’язано з відсутністю потреби у забезпеченні місцем в офісі та іншими операційними витратами.

 

ВНЗ, де можна здобути спеціальність “маркетолог”

 

Традиційно рейтинг найкращих Вищих навчальних закладів починається зі столиці України. Однак в умовах ситуації, що динамічно змінюється, не кожен ВНЗ функціонує в повному обсязі. Пропонується розглянути ТОП-найкращих пропозицій університетів країни в Києві та інших містах.

  1. Національний університет “Києво-Могилянська Академія”. Професію можна отримати, вступивши на економічний факультет із вибором програми “Маркетинг”. Термін навчання стандартний – бакалаврат до 4 років з можливістю отримання магістра (+2 роки).
  2. Університет імені Тараса Шевченка. Являє собою один із найкращих ВНЗ країни, і цінується на території Європейських країн. Є можливість навчання азам продаж як на внутрішній, так і зовнішній ринок.
  3. Держуніверситет інфраструктури та технологій. Відомий серед українських компаній диплом цього вищого навчального закладу пропонує комплекс програм з маркетингу. Вибрати буде з чого.
  4. Київська політехніка імені Сікорського. У закладі навчають професії на факультеті менеджменту та маркетингу. Тривалість стандартна, як й інших програм.
  5. ВНЗ інших міст країни: Харківський економічний університет, Тернопільський національний економічний інститут, а також Сумський університет та Одеський інститут (кафедра маркетингу).

 

Курси та компанії, де можна навчатися маркетингу

 

Якщо немає можливості вступити до університету для здобуття вищої освіти, варто розглянути хорошу альтернативу – курси з подальшим працевлаштуванням та видачею сертифікату. Кращі компанії, що пропонують комплексний підхід до навчання, представлені в таблиці нижче.

Назва компанії

Умови вступу (потрібні навички) Цінова політика

Переваги

WebPromoExperts відсутні або мінімальні від 2500 грн та вище Широкий вибір напрямків, знижки, програми лояльності, репутація
Школа lvl 80 відсутні 5000-7500 та вище Реальні проекти на етапі навчання, практика, доступна ціна
SEO Akademiya відсутні або мінімальні Програма “керування репутацією 000 бренду” – 12 грн Програми лояльності, цілісний підхід до навчання, сертифікація
Онлайн-університет Choice 31 з досвідом або з нуля (залежно від обраного напряму) від 4000 грн та вище 4 курси маркетингу, реальні проекти, постійна підтримка

*інформація, зазначена в таблиці, має виключно ознайомлювальний характер

 

Висновки

Чи надають онлайн та офлайн формати навчання професії “маркетолог” на даний момент? Виходячи із зазначеної публікації, стає зрозуміло, що незважаючи на складну ситуацію, в Україні функціонують найкращі Вищі навчальні заклади країни, а також представлені якісні онлайн курси. Вибрати програму і почати навчання може не тільки молодий абітурієнт, а й спеціаліст-початківець старшого віку.

А якщо вам знадобиться допомога з підготовкою студентських робіт будь-якої складності, можете сміливо звертатися до компанії «Диплом Центр». У нас можна замовити курсову роботу, реферат, практичну та лабораторну, а також диплом. Ми робимо всі роботи на найвищому рівні та в обумовлені терміни, щоб ваше навчання проходило легко і з задоволенням.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon