Оформлення рисунків у дипломі

Для детального розкриття теми дослідження, а також візуалізації деяких об’єктів використовується рисунок або зображення. Не можна уявити наукову роботу без рисунків, проте його значення не дуже велике. Розуміти ілюстрації можна у різних сенсах: креслення різного характеру, графіки, фото, діаграми і навіть малюнки, створені власноруч. Дипломна робота має бути оформлена відповідним чином за єдиним стандартом, інакше навряд чи буде задовільно оцінена комісією. У цій публікації читач дізнається про основні принципи оформлення рисунків.

 

Як оформити рисунки у дипломі?

Від теорії до практики: насамперед студенту необхідно розглядати стандарти ДСТУ та враховувати єдині вимоги щодо складання документації. Деякі ВНЗ та кафедри можуть мати індивідуальні методики, що відрізняються від стандартів. Але все ж таки для грамотного оформлення необхідно відповісти на такі питання:

  1. Як розмістити рисунок на сторінках?
  2. Як зробити посилання?
  3. Як оформляти підписи?
  4. Як нумерувати та переносити ілюстрації в дипломі?

Перш ніж відповісти на зазначені запитання, необхідно вивчити одне правило: розташування ілюстрації має здійснюватися лише після згадування на сторінці тексту. Також, якщо необхідно використовувати рисунок великого розміру, допускається перенести його на інші сторінки, але при цьому даний елемент не повинен бути завершенням розділу або його початком. Матеріал обов’язково повинен мати відповідний коментар чи підпис – це залежить від конкретних особливостей обраної теми.

 

Як зробити посилання на рисунок?

При формуванні дослідження та ілюстрацій до нього необхідною умовою є посилання. Після того, як об’єкт був розташований у правильній послідовності, необхідно звернутися до вимог ДСТУ. Існує два основні методи оформлення посилань: “… відповідно до рис. 5″ (за наявності наскрізної нумерації; “…відповідно до рис. 2.5” (якщо нумерація в розділах). Нерідко для вказівки використовуються дужки круглого типу (рисунок 10). Таким чином, оформлення посилання не займає багато часу.

 

Як оформляти підписи до малюнків у дипломі?

Правильне оформлення підписів до ілюстрацій – ще один ключовий пункт, на який звертає увагу комісія під час перегляду дипломної роботи. За прикладом це може виглядати так:

Рисунок 4 – Процес будівництва Ейфелевої вежі

Як можна побачити, оформлення здійснюється посередині документа – з вирівнюванням по центру. Слово “Рисунок” обов’язково з великої літери, після чого вказується нумерація. Далі – довге тире та найменування ілюстрації у суворій відповідності до авторства. При оформленні підпису в рамках певного розділу оформлення виглядатиме майже однаково:

Рисунок 4.2 – Процес будівництва Ейфелевої вежі

 

Нумерація ілюстрацій у дипломному проекті

Оформлення нумерації здійснюється за допомогою арабських цифр. Має бути враховано стандартний порядок. При цьому зазначається, що під нумерування не підходять примітки чи таблиці. У розділах чи підрозділах дипломної роботи процес нумерації може здійснюватися окремо. Також, якщо візуальний об’єкт має невеликі розміри та відсутні посилання, нумерацію можна не здійснювати. Як здійснюється стандартна нумерація – можна побачити у таблиці:

Місце

Приклад

Стандарт Рисунок 5, Рисунок 4, Рисунок 3…
Розділ або підрозділ Рисунок 1.1, Рисунок 1.2.
Примітка або додаток Рисунок Б1 (де Б – сама примітка)

 

Перенесення малюнків

Найчастіше кафедри та ВНЗ вимагають переносити об’ємні зображення до окремих додатків. Однак, що робити студенту, якщо зображення є важливим для теми, і потрібно в тексті? З цією метою існують певні правила перенесення. Важливо знати, що назва ілюстрації пишеться перед картинкою. Коментарі щодо ілюстрацій мають бути написані на всіх сторінках дипломної роботи. Після пояснень вказується як назва, так і нумерація рисунка. Також не обійтися без номера аркуша, на якому зображено описуваний об’єкт.

 

Висновки та рекомендації

Оформлення рисунків у дипломі – не складний, але витратний процес. Завдання вирішується швидко, якщо студент має навички, а також детально вивчив правила. Немає можливості самостійно розбиратися? Потрібно заощадити час? Тоді краще замовити дипломну роботу. Ця послуга гарантує:

  • значну економію часового ресурсу;
  • правильність виконання роботи;
  • високу оцінку та захист.

Залишайте сумніви позаду та звертайтеся до компанії «Диплом Центр». У нас можна замовити дипломну роботу та не переживати за нюанси оформлення рисунків та таблиць у дипломі. Умови співробітництва та формат виконання робіт обговорюються в індивідуальному порядку.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon