Як правильно оформити дипломну роботу?

оформить дипломную работу

Оформлення диплома не менш важливо, ніж написання. Хоча б з тієї причини, що відверто неналежний «зовнішній вигляд» стане причиною не допуску до захисту. Крок вліво, крок вправо – праці як не бувало. Але ми з вами ризикувати не будемо і уважно вивчимо всі ключові положення.

Де закріплені вимоги щодо оформлення дипломної роботи?

В українському освітньому сегменті орієнтиром для оформлення наукових робіт служить ДСТУ 3008-95. Прийнято вважати, що він максимально адаптований під європейські стандарти і наближений до світової ISO. У нас немає підстав у цьому сумніватися. До того ж, документ досить детально все роз’яснює.

Країни близького зарубіжжя керуються державних стандартів, зокрема ГОСТ 7.32-2001. Можна з упевненістю стверджувати, що більшість його положень також підходять. Однак наш ДСТУ вважається більш суворим і конкретним.

І, звичайно ж, головним орієнтиром для кожного студента-дипломника повинні стати методичні рекомендації кафедри. Тут вже значущості не відняти. Вивчайте і звіряйте за пунктами кожен сегмент. Якщо виявили розбіжності між загальними і спеціальними вимогами – перепитайте у наукового керівника.

Важливо! Роздатковий матеріал до дипломної роботи – це підстраховка на випадок, якщо доповідь або презентація не задалася. Тому важливо проявити креативність і підготувати цікавий матеріал, що розкриває тему.

Універсальні рекомендації щодо оформлення диплому

Незважаючи на обов’язковість (повторимося – обов’язковість) вивчення методичних рекомендацій, є загальні положення, актуальні для оформлення всіх дипломних робіт:

  1. Шрифт – Times New Roman, 14 кегль, інтервал 1,5, чорний колір;
  2. Стандартний папір для друку А4, щільність 80 г/кв. м.
  3. Ілюстрації та об’ємні таблиці дозволено розміщувати на папері формату А3;
  4. Розмір шрифту скрізь однаковий, крім заголовків (допускається більше на 1-2 позиції або всі великі літери) і наповнення таблиць (менше на кілька позицій);
  5. Односторонній друк, нумерація сторінок;
  6. Листи орієнтовані тільки вертикально. Горизонтальне розміщення як виняток допускається, якщо потрібно відобразити об’ємну таблицю або план;
  7. Стандартне поставлення абзацу, вирівнювання тексту по ширині;
  8. Початок кожного нового розділу з нового аркуша;
  9. Рідкісне проставляння акцентів шляхом використання курсиву, напівжирного шрифту;
  10. Дотримання полів – 3см зліва, 1 см праворуч, по 2 см з боків. Якщо пишеться дипломний проект з технічних дисциплін зі вмістом формул, розрахунків, таблиць – сторінки обрамляються в рамку шириною 0.8-1,4 мл чорного кольору.

Важливо! Необхідна унікальність дипломної роботи – від 80%. Якщо показник буде нижче діапазону в 55% – тема знімається, а захист з попередньою підготовкою диплома з нуля переноситься на наступний рік.

Правила нумерації, формули і таблиці

Для оформлення дипломної роботи використовується наскрізна нумерація сторінок. Вона включає титульний аркуш, але на ньому сама цифра не прописується. Крапки в кінці номерів не проставляються. Сама цифра може бути розташована внизу сторінки ліворуч або праворуч. Аналогічне правило поширюється на нумерацію додатків до диплому.

Кожна таблиця, формула або малюнок також повинні бути пронумеровані. Числова комбінація залежить від розділу і пункту, в якому розташоване зображення. Так, якщо малюнок розміщений у другому пункті другого розділу і є першим в цьому сегменті, він пронумеровується так: 2.2.1. За аналогією потрібно виконати оформлення кожної формули і таблиці.

Неприпустимі промахи

У дипломній роботі не можна допускати наступне:

  • граматичні, стилістичні, орфографічні, фактичні, інші помилки;
  • оформлення заголовків без використання спеціальної функції програми, штучно;
  • хаотичне розміщення списку літератури без дотримання хронологічного і алфавітного порядку;
  • низька унікальність, використання заборонених прийомів підвищення оригінальності, як то синонімайзинг, спотворення цифр і назв;
  • відсутність посилань, цитат;
  • неправильне оформлення посилань, цитат, посилань;
  • дублювання проміжних висновків по розділах наприкінці роботи;
  • недоведеність гіпотези;
  • відсутність конкретних цілей і завдань;
  • неактуальність обраної тематики;
  • невідповідність теми і змісту.

Цей перелік можна розцінювати як своєрідний чек-лист для перевірки себе як автора і роботи на критерії відповідності.

Якщо самостійна підготовка дипломної роботи для вас виявилася непосильною задачею – компанія «Диплом-Центр» прийде на допомогу. Ми працюємо на ваш успіх, тому в найкоротші терміни за привабливою ціною виконаємо дипломну роботу на замовлення з будь-якої дисципліни. Не сумнівайтеся – ваша захист диплома пройде на висоті!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon