Як оформити посилання та виноски у дипломній роботі: ключові рекомендації

Написання дипломної роботи передбачає обробку десятків різних джерел. Нерідко автору доводиться враховувати від 50 до 100 одиниць, до кожної з яких має бути прикріплене посилання та виноска. Правильне оформлення цих параметрів гарантує високу оцінку викладача. Деякі вимоги до оформлення можуть відрізнятися залежно від ВНЗ, однак існує єдиний стандарт, про який необхідно поговорити детальніше.

 

Виноски та посилання: у чому різниця?

На перший погляд автору може здатися, що ці два поняття аналогічні між собою. Проте практично все зовсім інакше. Терміни використовуються з метою оформлення тексту у дипломній роботі. Головним завданням посилань і виносок є якість ідентифікації даних. Щоб оцінити, у чому особливості цих понять, рекомендується розглянути таку таблицю:

Посилання

Виноска

Призначається для посилання на матеріал, який використовувався під час написання роботи. Текст-додаток, який використовується внизу сторінки (під основним текстом) або поруч із блоком.
Приклад: назва джерела, авторство, кількість сторінок та решта інформації. Приклад: примітка, виділення цитати, переклад та ін.

 

Як правильно оформити посилання у дипломній роботі?

Традиційно існує два типи посилань: підрядкові та з квадратними дужками.  наукових працях у 99% випадків використовується перший варіант, що потребує відповідного оформлення. Бібліографічний компонент може бути оформлений усередині текстовим або підрядковим способом. Для правильного змісту рекомендується використовувати такі аспекти:

  • авторство та назва;
  • доповнення до найменування посилання (якщо потрібно);
  • інформація щодо відповідального джерела;
  • обсяг, значення, місце випуску, рік та ін. дані;
  • інші види приміток (за вимогами викладача ВНЗ).

Як правило, стандартне бібліографічне посилання вимагає застосування спеціальних знаків. Вони виділяються вище за лінію основного шрифту. У документі нерідко застосовується нумерація та арабські значення. За необхідності вказати на електронне джерело, дозволяється застосування e-mail адреси. Якщо виникає потреба, дипломна робота може мати повторні посилання.

 

Оформлення посилань на джерела у дипломній роботі: види

Під час написання наукової роботи студенту слід знати про різновиди посилань, що застосовуються у дипломі. Крім підрядкових елементів та посилань, що виділяються квадратними дужками, важливо виділити комплексні компоненти. Вони зустрічаються в дипломній роботі не часто, проте можуть відігравати ключове значення, коли потрібно оформити кілька джерел бібліографії.

 

  1. Комплексне посилання

Як правило, посилання, що входять до комплексу, відокремлюються за допомогою точки та коми. При цьому необхідно використовувати пробіли, щоб виділити елементи. Оформлення посилань у комплексі здійснюється за єдиним стандартом. Можна використовувати елемент із посиланням на об’єкт, закон, газету чи інше джерело.

 

  1. Алфавітний порядок

Оформлення посилань має здійснюватися у суворій відповідності до вимог. Для цього застосовується алфавітний порядок (рідше – хронологія). Такий підхід дозволить гарантувати високу оцінку, а для викладача отримати швидкий доступ до джерела, який використовувався при написанні диплома. Грамотне оформлення компонентів безпосередньо впливає на ключові параметри унікальності.

 

Вплив посилань та виносок на Антиплагіат та унікальність тексту

Виноски та посилання вказують на походження цитати чи іншої інформації, проте зловживання може значно знизити унікальність дипломної роботи. У зв’язку з цим рекомендується використовувати оптимальний рівень посилань, щоб отримати високий бал. При цьому в процесі перевірки викладачем може бути виявлено низький показник унікальності за Антиплагіатом, і роботу доведеться переробляти кілька разів. При необхідності кількість доповнень і цитат можна зменшити, але не більше ніж на 5%.

 

Висновки та рекомендації

Виходячи із зазначених даних стає ясно, що оформлення посилань та виносок – складний процес. У зв’язку з цим студенти часто не бажають витрачати час на самостійний розбір понять, термінів та визначень. Набагато краще замовити дипломну роботу та отримати наступні переваги:

  • висока швидкість виконання;
  • професіоналізм;
  • доступність.

Залишилися додаткові питання щодо оформлення? Чи немає можливості для самостійного аналізу? Не варто витрачати час. Рекомендується звернутись до компанії «Диплом Центр», щоб замовити дипломну роботу під ключ. За потреби кожному студенту надаватимуться консультації на всіх етапах виконання роботи.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon