Як оформити курсову роботу? Стандарти оформлення (2020-2021)

оформлення курсової

Зустрічають по одягу, а проводжають по розуму. Це правило можна сміливо застосовувати до курсових робіт, для яких одягом служить оформлення, а брендом – ДСТУ. У цій статті ми поговоримо саме про зовнішність, опустивши зміст.

 

Загальні положення про оформлення курсової роботи

 

Курсова робота повинна бути читабельною і зручно сприйматися. У цьому зв’язку творчі пориви молодих «креативників» обмежуються положеннями ДСТУ 3008-95. Ніяких червоних абзаців, графічних шрифтів і кольорових олівців.

 

Викладачі легко розпізнають так зване «добирання» тексту за рахунок невірного шрифту, надто великого міжрядкового інтервалу, хитрощів з полями. Краще не ризикувати репутацією з перших секунд. Практика, звичайно, нещадно показувала і курсові роботи, надруковані шрифтом FangSong, але жарт навряд чи буде оцінений.

Отже, загальноприйнятим вважається:

  • використання Times New Roman, 14, полуторний інтервал;
  • кольорові шрифти заборонені;
  • окремі фрази тексту можуть виділятися зміною жирності шрифту (наприклад, фраза «актуальність», «завдання та цілі» у вступі);
  • іноді допускається курсив окремих фрагментів (краще узгодити);
  • слайди, плакати, схеми та інші візуально-графічні матеріали допускається оформляти за допомогою кольору.

 

Будь-який відступ від норми має узгоджуватись з викладачем. Але тут виникає питання: навіщо зайвий раз витрачати свій, чужий час і винаходити велосипед заново?

 

Корисно! Готова курсова робота повинна займати від 25 до 40 друкованих аркушів належного оформлення.

 

Норми і стандарти

 

Ви не помилитеся, якщо при оформленні курсової роботи будете слідувати таким обов’язковим приписам:

 

  1. Лівий верхній кут кожної сторінки основного (підкреслюємо, тільки основного!) тексту повинен мати умовний квадрат-рамку зі вказівкою позначення документа, яку прийнято на конкретній кафедрі і відповідає обраній дисципліні. По розташуванню напис знаходиться протилежно основного тексту. Як правило, це напис: КР. 3 букви скороченої назви курсу. Цифра індексу групи, в якій навчається автор.

 

  1. Якщо курсова робота містить сторінку з текстом більшого формату, що вона розташовується горизонтально або вертикально за принципом залежно від змісту інформації.

 

  1. Якщо курсова робота присвячена технічній дисципліні, в межах рамки сторінки в нижньому куті повинен бути розміщений основний напис: на першій сторінці – форма 2а, на наступних – форма 2. На сторінки з анотацією таке правило не поширюється.

 

  1. Застосовується наступна розмітка: ліве бічне поле – 2 – 2,5 см, решта – 0,5 див. Якщо текст з технічних дисциплін необхідно обмеження суцільною лінією, товщина якої не може перевищувати 1,4 мл. Для робіт з гуманітарних дисциплін приміщення тексту в рамку не вимагається, якщо в матеріалі відсутні розрахункові залежності і формули.

 

Як бачите, є тонкощі. Їх дотримання може стати для викладача додатковим аргументом на користь відповідальності і сумлінності студента.

 

Корисно! Студенти наших вузів можуть орієнтуватися не тільки на ДСТУ, але і на ГОСТ 7.32-91, застосовний в РФ. Однак саме перший варіант максимально адаптований під міжнародні стандарти ISO 1966 та враховує рекомендації міжнародних провідних діячів науки й освіти.

 

Структура курсової роботи

 

Оформлення студентського завдання багато в чому визначається структурними елементами. У відповідності з національними стандартами курсова робота складається з таких пунктів:

 

  1. Титульного аркуша.
  2. Змісту.
  3. Вступної частини, яка в свою чергу поділяється на анотацію обсягів в одну сторінку, перелік скорочень і абревіатур (якщо вони не є загальновідомими) і вступу з актуальністю, прописаними завданнями і цілями, важливістю дослідження.
  4. Основною частиною, яка включає опис суті і практичної значущості, опису методик та інших використаних прийомів, результатів розрахунків та експериментів, висновків і рекомендацій, посилань на використані матеріали.
  5. Додатків з прикладами практичного застосування результатів, таблицями, схемами, іншими елементами візуалізації.
  6. Бібліографічного списку з електронними та друкованими джерелами.

 

Корисно! Рівень унікальності курсової роботи зазвичай встановлюється науковим керівником. Оптимальний варіант 90% і більше. Рекомендується використовувати декілька систем перевірки на плагіат.

 

Підсумовуючи всі тонкощі і вимоги, не можна не сказати, що оформлення курсової роботи – трудомістка і суто технічна задача. Якщо у вас немає часу або бажання цим займатися, компанія referat.kiev.ua виконає курсову роботу на будь-яку тему, яка обов’язково буде відповідати актуальним стандартам якості і оформлення.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon