Відрахування з ВНЗ за власним бажанням

Закінчення школи – це не просто новий етап у житті людини. Це той час, коли людина визначає для себе вектор руху, робить вибір на користь нової професії і, власне кажучи, закладає основу для свого майбутнього (далеко не кожен ризикне перекваліфіковуватися або ж буде просто морально готовий до прийняття такого рішення). Однак, необхідно розуміти, що у віці 16-18 років далеко не завжди вдається зробити правильний вибір. Хтось піддається впливу батьків, хтось “копіює” рішення своїх однокласників і подає документи до вишу за принципом: “Хоч хтось знайомий”, тощо. Звісно ж у такому разі рано чи пізно приходить усвідомлення, що це “не моє” і з’являється бажання шукати нові шляхи.

У такому разі відрахування за власним бажанням є одним із найбільш очевидних і привабливих варіантів. Щоправда, воно може бути актуальним і в інших випадках – коли змінилися життєві обставини і більше немає можливості платити за контракт, коли навчатися виявилося складніше, ніж здавалося від самого початку, і не тільки. Насправді причини можуть бути абсолютно різні.

У цій статті ми розглянемо процедуру відрахування за власним бажанням, а також розглянемо наслідки таких дій. Хто знає, можливо після її прочитання, ви передумаєте обривати правовідносини зі своїм навчальним закладом.

 

Поняття та процедура відрахування

Відрахуванням є розрив правовідносин між такими учасниками освітнього процесу, як студент і ВНЗ. Він передбачає зняття з університету чи академії обов’язку надавати послуги освітнього характеру та відсутність необхідності виконувати студентом законні вимоги ВНЗ, які стосуються виконання навчальної програми, оплати контракту тощо. Варто зазначити, що відрахування може стати результатом не тільки волевиявлення студента, а й “статися” внаслідок поганої успішності студента тощо. У цій статті ми зупинимося на відрахуванні за власним бажанням. Так, щоб реалізувати дане бажання необхідно виконати низку умов:

  • підготувати заяви на ім’я ректора. Заява пишеться у довільній формі, у ній студент може як просто вказати “за власним бажанням”, так і розписати причини, через які він вирішив “піти” з університету. Про всяк випадок краще уточнити чи все ж таки немає ніякої форми заяви в деканаті;
  • пройти всіх і підписати обхідний лист. Обхідний лист покликаний підтвердити, що студент не має заборгованості перед університетом. Під заборгованістю розуміють необхідність оплати контракту, здачі підручників у бібліотеку тощо.

Заяву, обхідний лист, залікову книжку та проєкт наказу про відрахування методист подає ректорові, останній ухвалює рішення у термін до 2 тижнів. Зазвичай за дотримання всіх умов ректор підписує наказ без зайвих запитань, щоправда не виключено, що керівництво викличе студента для бесіди.

Особи, які не досягли 18-річного віку і контракт за яких оплачували законні представники, здійснюється за погодженням зі службою у справах неповнолітніх місцевих органів виконавчої влади.

Наслідки відрахування

Не варто  приймати подібні рішення зопалу, треба ретельно усе обміркувати і порадитися з родиною, друзями, викладачами. Адже наслідки ухвалення такого рішення складно назвати малозначними. Так, “відрахувавшись” студент:

  1. Втрачає гроші, які були витрачені за навчання (це важливо, навіть якщо це гроші його/її батьків, адже вони могли піти в інше, більш “корисне” русло). Якщо це перший курс, то не все так “сумно”, але ось студентам старших курсів точно варто все гарненько зважити, можливо, все ж є сенс потерпіти рік і отримати диплом. Хто знає, як доля складеться в майбутньому, а так диплом про освіту вже буде. А там ніколи не пізно отримати другу, третю і не тільки вищу освіту;
  2. Втрачає час. Точніше, виявиться, що він уже втратив його. А чи точно зараз усе обдумано? А точно обрана професія настільки погана? А може все ж таки не варто йти, адже роки, фактично, минули даремно? Це лише частина питань, над якими треба замислитися.

Повороти долі часом і зовсім непередбачувані, і ніколи не знаєш, що і як буде далі, і тому, звісно ж, якщо все ж таки матиме місце помилка, то її можна виправити. Щоправда, повернутися в разі чого “без наслідків” вийде не завжди. Так, якщо піти з першого курсу, то відновитися на нього не вийде. А ось якщо надумати повернутися через багато років, то програми можуть змінитися настільки, що наздоганяти академрізницю доведеться дуже довго.

 

Причини та мотиви відрахування

Розпрощатися з ВНЗ можуть спонукати різні причини. Серед них у тому числі:

  • зміна фінансового становища студента (його батьків) і відсутність можливості оплачувати контракт.

На жаль, така причина є найбільш популярною. Як показує практика люди не завжди готові просто втрачати гроші та час навіть через “перегорання” (що є доволі сумнівним з погляду правильності), а от вартість навчання зростає з кожним днем і сьогодні здобуття вищої освіти є доволі дорогим задоволенням;

  • “вигорання” до певного виду діяльності.

Вище вже йшлося про те, що абітурієнти далеко не завжди ухвалюють рішення, орієнтуючись на свої бажання та навички, тож рано чи пізно усвідомлення того, що обраний “шлях” хибний, прийде. І ось тоді студент вирішує все ж таки обірвати зв’язки з ВНЗ і зайнятися тим, що приносить йому задоволення;

  • змінився сімейний статус.

Заміжжя, народження дитини неминуче тягнуть за собою зміни у звичному укладі життя. Дуже часто в такому разі студенти вдаються до академвідпустки, а не відрахування, але ситуації можуть бути різні;

  • поява проблем зі здоров’ям.

Тут знову-таки все залежить від бажання студента повернутися і можливості перервати навчання. Часто тут також можна “обійтися” академвідпусткою і не приймати кардинальних рішень;

  • переїзд за кордон на ПМП.

Знову-таки заміжжя, рішення вступити до іншого ВНЗ або інші причини можуть “спровокувати” відрахування за власним бажанням;

  • неможливість виконувати навчальну програму.

І таке буває – професія подобається, ВНЗ подобається, а ось із навчанням не складається і все. У такій ситуації правда все набагато простіше, адже частину роботи можна делегувати фахівцям компанії “Диплом Центр”. Автори компанії з легкістю впораються з письмовою роботою будь-якої складності, адже компанія співпрацює з фахівцями з різних галузей знань і всі вони є кандидатами або навіть докторами наук. Саме тому в компанії можна замовити реферат, доповідь, курсову або магістерську і бути впевненим у тому, що результат буде бездоганним. У такому разі студенту залишиться взяти на себе лише семінарські та практичні заняття і належно готуватися до них.

Далеко не завжди варто йти з ВНЗ відразу ж, як з’являються якісь проблеми – можливо, є сенс піти в академвідпустку або ж перевестися на іншу спеціальність (тут теж доведеться складати академрізниці). Процедура переведення в інший ВНЗ або ж просто на інший факультет нескладна і насправді менш проблематична, ніж це може здатися на перший погляд.

 

Консультація з керівництвом ВНЗ

Перш ніж ухвалити остаточне рішення – йти чи все ж таки залишитися, необхідно порадитися не лише з родиною та рідними, а й із керівництвом університету чи академії. Люди, які працюють у сфері освіти, обов’язково розкажуть про всі підводні камені, наслідки ухваленого рішення тощо, вони, як ніхто інший, є компетентними, і на їхні рекомендації та поради точно слід покладатися.

 

Наслідки відрахування: його вплив на академічну та професійну майбутність

Щодо наслідків відрахування, то тут усе неоднозначно, адже, фактично, наслідки залежать від справжніх причин такого волевиявлення. У разі, коли студент хотів якнайшвидше позбутися тягаря навчання через відсутність бажання пов’язувати своє життя з обраною професією, то наслідки будуть найрадісніші – йому більше не доведеться відвідувати пари, які не цікаві та є тягарем. До того ж у неї з’явиться час і можливість шукати щось нове для себе, розвиватися в обраному напрямку тощо.

Якщо причиною відходу став переїзд або ж фінансові труднощі, то відхід з університету чи академії може стати причиною навіть депресії. Тому батькам, чиїм дітям довелося ухвалити таке рішення, слід бути дуже уважними до них і максимально підтримувати їх у такій ситуації.

Але це про психологічний та емоційний аспект, а ось із погляду професійної реалізації, то й тут усе неоднозначно. Адже, з одного боку, відсутність диплому може стати причиною неможливості просування кар’єрними сходами (наприклад, у випадку з держ. службою), а з іншого – взагалі не матиме жодного значення (наприклад, якщо людина вирішила пов’язати своє життя зі сферою ІТ).

 

Поради для студентів, які замислюються про відрахування

Щоб не довелося шкодувати про прийняте рішення, необхідно все добре продумати. Насправді практично з кожної ситуації можна знайти вихід. Так, наприклад, якщо немає можливості оплатити контракт, то можна перевестися на заочну форму навчання – це дасть змогу знайти роботу й оплачувати менший контракт (заочка завжди дешевша). Якщо виникли стосунки з одногрупниками чи окремими викладачами, то можна звернутися до куратора, психолога чи керівництва. Якщо в процесі навчання виникли складнощі, пов’язані з неможливістю підготовки письмових робіт тощо, тоді варто делегувати частину завдань нам. Наші фахівці допоможуть з підготовкою письмових робіт (у них можна замовити курсову роботу, дипломну і не тільки) і тоді не доведеться перевертати все життя з ніг на голову.

 

  • Скільки коштує курсова робота на замовлення?

Ціна на курсову роботу від “Диплом Центр” залежить від безлічі факторів, серед яких: спеціальність, обрана тема дослідження, індивідуальні вимоги вишу до оформлення тощо. В цілому ж компанія може похвалитися максимально приємними цінами на ринку серед конкурентів.

 

  • Чи можна відкликати заяву, в якій зазначено бажання відрахування за власним бажанням?

Такої процедури немає, але поки наказ не буде видано, завжди можна поспілкуватися з керівництвом і врегулювати це питання (це актуально в разі, коли рішення було прийнято на емоціях).

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon