Як написати вступ дипломної роботи (2020-2021)

введение дипломной

Візитна картка будь якої дипломної роботи – введення. У ньому відбивається вся глибина і значущість дослідження. Якщо вже зовсім пафосно порівнювати, сам вступ створює перше враження. Добре, якщо воно позитивне. Якщо ні, для допуску до захисту потрібно буде докласти багато зусиль.

Яким повинен бути обсяг вступу дипломної роботи?

Все залежить від тематики та спрямування. Проте крайнощі у вигляді двох речень або поеми на 10 аркушів також неприпустимі. Рекомендується розмістити вступ на 1,5 аркушах друкованого тексту, присвятити йому максимум 10 тисяч символів.

Звичайно, це приблизні цифри. Якщо нічого писати за змістом, не варто лити воду і демонструвати свої таланти «я поет звуть Незнайко». Однак якщо всі елементи ведення не поміщаються у зазначений обсяг, хоча ви впевнені в їх стислості й лаконічності, перевищення норми не стане помилкою.

Вступ не повинен розцінюватися як сухий виклад фактів. Важливо відобразити експертну думку автора, і навіть у такому невеликому обсязі показати його індивідуальний підхід.

Що повинно включати введення?

Дипломна робота завжди структурована, і вступ не є винятком. У ньому обов’язково повинні відображатися всі наступні частини:

  1. Опис актуальності. Це перше, з чого починається введення. Автор пояснює, чому їм обрана така тема, в чому її гострота/значущість/недоробка/інтерес/корисність (потрібне підкреслити).
  2. Позначення цілей і завдань. Мета – це запланований результат, а завдання – це спосіб її досягнення. Все просто, але чомусь саме в цьому питанні студенти часто плутаються.
  3. Опис об’єкта і предмета. Йдемо від загального до приватного. В даному випадку об’єкт – це глобальні відносини, явища, групи, які досліджуються, предмет – це конкретні, вузькі питання. Наприклад, макроекономічні показники – об’єкт, економічне зростання – предмет (один з макроекономічних показників).
  4. Перерахування використовуваних методів. Їхній діапазон дуже широкий і залежить від безлічі факторів, включаючи обрану наукову сферу. Автор у своїй роботі може використовувати аналіз, синтез, дедукцію, індукцію, моделювання, інтерв’ювання, узагальнення тощо.
  5. Обґрунтування наукової та практичної значущості. Це один з найскладніших елементів вступу. Студент повинен описати, як результати його праці здатні вплинути на рішення якої-небудь проблеми, доповнити або оновити теорію, знайти практичне застосування у виробництві тощо. Тобто цей фрагмент присвячується гаслу – «все зроблено не дарма».
  6. Конкретизація наукового припущення. Іншими словами – висунення гіпотези. Отут треба зібрати всю волю в кулак і змістовно викласти, що передбачається отримати за результатами диплому. Головним орієнтиром служать фрази: «якщо…то», «можливе за умови…», «стане доступно при наявності…», «дозволить забезпечити…» і тощо.

Мета дипломної роботи має бути одна. А ось рекомендована кількість завдань – 4-5. Вони обов’язково прописуються у вступі, та кожному із завдань повинен відповідати конкретний підрозділ або розділ.

Крім того, що кожен з цих елементів обов’язково повинен бути присутнім у вступі до дипломної роботи, всі вони повинні відповідати реальному змісту і максимально відображати його суть. Тобто неприпустимий дисонанс (якщо що, це невідповідність, суперечність) між введенням, розділами диплому і висновками.

Як правильно писати вступ до дипломної роботи?

Скільки дипломів – стільки й думок. Тому оперуйте фактами і не здійснюйте чужих помилок. Вступ потрібно писати в кінці. Так-так. Для новачків такий алгоритм може здатися дивним і недоречним, але досвід – річ уперта. І схема довела свою оптимальність.

microsoft-word-2019-96

 

Завантажити безкоштовно приклад Вступу до магістерської дипломної роботи

 

Чому? У процесі написання дипломної роботи часто початковий план змінюється. Автор дізнається щось нове, і навіть з’ясовує, що намічена ним гіпотеза не підтверджується. Для дипломних робіт варіант не стикування неприпустимий, тому краще писати введення під дослідження – так легше, швидше і менш ризиковано заплутатися в поставлених самому собі оковах.

У студента завжди є можливість звернутися за консультацією до наукового керівника. Він підкаже, направить і зорієнтує. Не варто ігнорувати методичні рекомендації. Якщо кафедра поставилася відповідально до розробки методички, в ній детально буде описана структура вступу.

Топ 5 помилок при написанні вступу

1) використання заплутаної, незрозумілої термінології;

2) перевищення допустимих параметрів обсягу в кілька разів;

3) порушення логічної послідовності елементів структури;

4) невідповідність основного тексту диплома;

5) не унікальність, порушення вимог щодо перевірки на плагіат.

Якщо ви стурбовані, як краще написати вступ до дипломної роботи, пам’ятаєте, у компанії «Диплом-Центр» можна замовити будь-яку студентську роботу.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon