Об’єкт і Предмет Диплома

Написання дипломної роботи – процес складний, який може поставити в глухий кут навіть найрозумнішого студента. Особливо коли настає потреба розібратися з тим, що таке об’єкт і предмет дослідження. У цій статті ми розповімо, у чому полягає різниця між цими термінами і як уникнути помилок при їх складанні.

 

Що таке об’єкт у дипломі?

Перше, про що ми поговоримо – це, звичайно, об’єкт, який є однією з ключових частин дипломної роботи. Якщо коротко, то об’єкт – це все те, що підлягає дослідженню у межах вашої роботи. «Все» є досить широке поняття, через що в результаті і виникають помилки при оформленні та описі самого об’єкта, а тому давайте детальніше розберемо його особливості.

До об’єкта досліджень можуть належати:

  • процеси та явища, що стосуються фізики, техніки та інші;
  • люди та особистості, соціальні групи та осередки;
  • теорії, тенденції та певні закономірності;
  • закони не лише правові, а й економічні, фізичні;
  • ПЗ та промислові потужності на підприємстві;
  • правова база і не лише.

Інакше об’єктом дослідження називають межи, які дають змогу точніше позначити суть самої роботи. По суті, це рамка, яка визначає поле вашого дослідження.

Чим відрізняється предмет від об’єкту в дипломі?

Отже, ми розібралися з тим, що об’єкт – це щось велике, що охоплює велику кількість категорій та сфер життєдіяльності. Тепер важливо визначитися із тим, що таке предмет.

Предмет – це конкретна частина, яка випливає із самого об’єкта, його фрагмент чи певна особливість. Наприклад, якщо мова про зиму, то предметом буде морозна погода.

У цьому полягає основна відмінність – у ширині охоплення та можливості дослідження, адже предмет більш конкретний, позбавлений якоїсь абстрактності.

Особливості предмета дослідження:

  • більший рівень конкретики;
  • вузька сфера підбору;
  • високий ступінь деталізації;
  • лаконічність оформлення;
  • належить до тієї ж сфери, що й об’єкт.

Головна особливість об’єкта у тому, що без нього неможливо існування як дослідження у дипломі, так і самого предмета як такого.

 

Як визначити предмет у дипломі?

Щоб уникнути помилок при описі предмета та об’єкта, давайте глибше розглянемо цю тему і розберемося з тим, як правильно визначати об’єкт. Ми вже зрозуміли, що предмет – щось вужче, що входить у розуміння такої абстрактної величини, як об’єкт. Однак, як правильно вичленувати його серед решти нюансів?

Давайте розберемося на простому прикладі. Скажімо, об’єктом буде магазин, в який ви постійно ходите за покупками, і який знаходиться поблизу вашого будинку. Предметом у такому випадку буде будь-який товар або співробітник, який розташовується всередині цього магазину.

Або, наприклад, студентське життя також може стати об’єктом вивчення. При цьому детальнішим предметом буде якийсь окремий її аспект – мовний гурток, відвідування лекцій, здавання практичних робіт і не тільки.

Пам’ятайте, що ви повинні не тільки правильно сформулювати об’єкт і предмет, але й вибирати їх таким чином, щоб вони були актуальними та важливими в сучасному світі.

 

Що є об’єктом та предметом ВКР?

Продовжуючи тему про те, що таке предмет та об’єкт, а також якими вони бувають, давайте розберемося детальніше на прикладі випускних та кваліфікаційних робіт.

Наприклад, ви пишете дипломну з анатомії. При цьому ви хочете вивчити людське око. А якщо бути конкретнішим – те, як він улаштований, його основні функції та можливості. Об’єкт у такому разі – саме око, предмет ж – вивчення його функціоналу.

Ще один приклад – сфера лінгвістики, вивчення англійської. Ви хочете розглянути речення в англійській мові, як розташовуються в них слова, з яких причин вони відрізняються від стандартного українського розташування. У такому разі об’єктом будуть саме речення, а предметом – особливості розташування слів та частинок у них.

А щоб не помилитися з цим, ви можете звернутися до свого наукового керівника, який допоможе з формулюванням предмета та об’єкта роботи.

 

Що таке об’єкт дослідження своїми словами?

Все ще не дуже розумієте, що являє собою об’єкт дослідження в дипломній роботі? Давайте розберемося на пальцях. Простими словами, об’єктом може бути все, що оточує нас. Що стосується диплома – це певна сфера знань, якийсь матеріал, який ви берете за основу для навчання. Вас може заплутати те, що він може бути абстрактним, але не бійтеся: об’єкт – це завжди щось широке та масштабне, що дозволить вам розмірковувати про його особливості під час своєї роботи.

Підсумовуючи, відзначимо, що визначення об’єкта та предмета – не найскладніше завдання, якщо правильно розібратися з їх особливостями та призначенням. А ще – якщо дослідити це на прикладах, наведених у нашій статті.

Навалилося багато роботи та завдань в університеті? Ви завжди можете замовити дипломну роботу в компанії «Диплом Центр», щоб заощадити свій час та нерви!

 

  • Де потрібно вказувати об’єкт та предмет дослідження?

І об’єкт, і предмет зазначаються на початку дипломної роботи після актуальності.

  • Чим предмет відрізняється від об’єкта?

Об’єкт – абстрактна, широка величина, тоді як предмет – точніший, є частиною об’єкта.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon