Наукова новизна в дипломі

новизна

Одна з обов’язкових вимог до дипломної роботи – наукова новизна. І тут фантазія студента увійшла в чат. Що писати, де шукати цю саму новизну, чому це відбувається саме зі мною і ще долає багато інших думок. Але захист на носі, тому потрібно діяти. Давайте розберемося разом.

 

Наукова новизна: що криється за цим поняттям?

 

У курсових роботах таке не потрібно. Але ви вже без одного кроку дипломований фахівець, тому ставки підвищуються. Наукова новизна – це новий, раніше ніким не отриманий результат дослідження. Винаходити літаючий велосипед? Зовсім ні. Все не так погано. Якщо пишеться:

 

  • дипломна робота бакалавра або спеціаліста – потрібно інтерпретувати по-новому вже отримані знання або використовувати ті матеріали для дослідження, які раніше не були задіяні;
  • магістерська дисертація – потрібно вказати два критерії (більше можна, менше ні) наукової новизни.

 

Губитеся в здогадах? Порадьтеся з куратором. Тільки підходьте до нього вже з наявними задумами по темі і прогалинами в її висвітленні. Так він легше зорієнтує, тому що побачить старання. А може навіть порадиться з колегами. Ще є методичні посібники та рекомендації – кілька наводок можна взяти звідти.

 

Критерії: за допомогою чого можна визначити наукову новизну?

 

Щоб переконатися, чи є та сама наукова новизна, потрібно відповісти на кілька запитань. Для зручності об’єднаємо їх в міні чек-лист:

  • методи, за допомогою яких пропонується вирішувати конкретні завдання, які раніше не використовувалися;
  • має місце вдала комбінація декількох способів і методів;
  • вже існуючі і висловлені кимось висновки переглянуті;
  • в ході проведення дослідів отримані і виявлені нові результати;
  • звичні способи застосовуються нестандартним чином;
  • відомі явища і процеси докорінно переглянуті і заново інтерпретовані;
  • в ході дослідження сформована нова теорія.

 

Ще раз важливо повторити, що глобальний характер не обов’язковий, якщо мова йде про дипломні роботи. У дисертаціях – інша справа. Але про це не сьогодні. Новизна важлива в ракурсі конкретної наукової галузі, а точніше її окремого профілю, і на певний, поточний момент часу.

 

Правила формулювання: як можна прописати наукову новизну?

 

Наукова новизна – структурний елемент вступу. Вона розміщується після обґрунтування актуальності, перед цілями і завданнями. Для цього досить використовувати пару абзаців. Правила зводяться до ємності і однозначності трактування доводів. У наукової новизни повинна бути чітка аргументація і докази. Це не факти, взяті з повітря, а логічно обґрунтовані, підтверджені теорією і практикою, актуальні і своєчасні висновки. Ще один критерій – доречність.

 

Незалежно від теми і дисципліни, за якими пишеться дипломна робота, формулювання починається приблизно однаково: «Наукова новизна дослідження полягає в тому, що …». А далі вже вказується, в чому саме, яка дія. Наприклад:

  • розроблено;
  • змодельовано;
  • розраховане;
  • виявлено;
  • визначено;
  • встановлено.

 

А далі вже предметно описано, що саме – ситуація, процес, механізм, результат, явище чи щось інше. Готові мовні звороти можна використовувати як шаблони, і тоді точно не буде проблем з формулюванням.

 

Чи повинна наукова новизна бути авторською і унікальною? Так. Інакше ви вже не будете першовідкривачем або випробовувачем. Ще один важливий аспект – ємність, лаконічність, достовірність. Крім того, до цього фрагменту роботи пред’являються ті ж вимоги, що і до всього диплому в частині наукового стилю.

 

Помилки та неточності: як не зіпсувати опис наукової новизни?

 

У числі найпоширеніших помилок – незв’язність. Часто студенти виривають з контексту іншої роботи окремі фрагменти і намагаються «приплести» їх як новаторський аспект своєї роботи. Це впадає в очі і спотворює сприйняття. Дипломне дослідження має бути цілісним, а наукова новизна розкриватися не тільки у вступі, але і по тексту.

 

Крім того, важливе смислове навантаження в прив’язці до диплому. Так, наукова новизна може бути сформульована бездоганно і дійсно бути грамотною і актуальною, але не мати ніякого відношення до конкретного дослідження. Тобто в наявності помилка невідповідності новизни і теми.

 

Занадто розпростерті полотна тексту теж не потрібні. Пари абзаців досить. Однак у висновках обов’язково слід відобразити, в чому саме проявлена ​​новизна, яке вона знаходить втілення в теорії або на практиці, як поліпшить, оптимізує, спростить або врегулює конкретне питання, якщо ці нові знання застосувати.

 

Зрозуміло, що нічого не зрозуміло? Тоді поспішайте на сайт компанії «Диплом Центр». До виконаних нашими авторами дипломних робіт на замовлення питань не виникає. А якщо раптом – доопрацювання безкоштовні. Ми орієнтовані тільки на бездоганний результат.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon