Актуальність теми дипломної роботи: особливості та приклади

Під актуальністю дипломної роботи слід розуміти її важливість, значущість для науки і практики, насущність. Здається, що тут немає нічого складного, адже тему обрано, як мінімум, зі списку тем, які пропонує кафедра вищого навчального закладу. Однак, насправді це не так просто. Адже далеко не завжди викладачі кафедри з усією відповідальністю підходять до перегляду тем дипломних і курсових, і тому натрапити на складну тему або тему, яка вже не зовсім актуальна, дуже легко й просто. Тому спробуємо розібратися у всіх нюансах та тонкощах прописування актуальності теми дослідження.

 

Особливості визначення актуальності теми дипломної роботи

 

По суті, під актуальністю варто розуміти стислий виклад причин, які пробудили інтерес автора до дослідження теми випускної кваліфікаційної роботи. Зазвичай на це відводиться 2-3 абзаци у вступі роботи. Щоб вам було простіше прописати цю частину роботи, поставте собі просте запитання: “Чому саме ця тема була обрана для дослідження?”

Новизна та актуальність дипломної роботи – різні речі. Під новизною слід розуміти те, що було вперше застосовано, доведено, зроблено, відкрито у роботі. Актуальність – це про фактори, які стали рушійним елементом для розробки обраної тематики.

Щоб можна було говорити про актуальність теми, необхідно оцінити її з погляду її важливості для науки і практики (необхідності вивчення), і маловивченості (адже якщо вже все вивчено, то немає сенсу в тому, щоб обрана тема була предметом розгляду в інших роботах). Розглянемо ці 2 аспекти детальніше:

  • необхідність вивчення. Вибрана тема дослідження має вирішувати важливу проблему, а її результати мають бути впроваджені у практику та теорію. Наприклад, якщо у дипломній роботі досліджуються питання адміністрування місцевих податків і зборів у країні, то варто запропонувати варіанти вдосконалення законодавства у цій галузі. Якщо у ВКР розглядаються питання економії енергоресурсів, то доцільно навести варіанти нових нагрівальних елементів тощо;
  • маловивченість. Як правило, йдеться про те, що треба “розкопати” те, що ще не було вивчено, і що ще можна вивчати в роботі. Тема не повинна бути такою, щоб на сторінках дослідження переливалося все з пустого в порожнє.

 

Як просто написати актуальність дипломної роботи?

 

Щоб не витратити на написання кількох абзаців тексту цілий день і при цьому виконати роботу на високому рівні, варто уважно вникнути в тему. Якщо відштовхуватись від теми диплома, яка сформульована у списку кафедри, то все вийде швидко. Зазвичай, у назві тексту вже дається підказка. Наприклад, слова на кшталт “проблематика…”, “колізії…” тощо вказують прямо на проблему. Щоб її “докрутити” в актуальності, можна діяти таким чином: “Актуальність обраної теми обумовлена… (наявністю колізій тощо). Це причина… Для того щоб…”. Якщо ж тема більш загальна (містить слова “оцінка”, “загальні положення”, “критерії” тощо), то треба бути більш уважним. Щоб прописати актуальність, необхідно подумати, а до чого приведе вирішення проблеми, для кого вона важлива.

 

Етапи визначення актуальності

 

Щоб прописати аргументацію актуальності ВКР, необхідно:

  • знайти “слабке місце” об’єкта (предмета) дослідження та позначити існуючу проблему;
  • здійснити прив’язку теми дослідження до життєвих реалій. В ідеалі, варто лаконічно викласти факти та послатися на проведені раніше дослідження;
  • вказати позитивний результат, якого буде досягнуто у випадку, якщо сформульовані на сторінках диплома висновки та ідеї втілити у життя.

 

Варто зазначити, що для кожної спеціальності та дисципліни критерії актуальності будуть свої. Це можуть бути:

  • потреби суспільства або окремого прошарку населення (необхідність прийняття законів, які підвищать соціальні виплати малозабезпеченим верствам населення);
  • інтерес вчених із усього світу до вирішення наукового питання (боротьба з раком);
  • відсутність практичного досвіду у вибраній сфері (тренди дизайну інтер’єру);
  • зміна кліматичних умов, що потребують модернізації різних процесів, підходів, механізмів (аграрна сфера).

Не варто прописувати актуальність одразу, як ви сіли за написання роботи. Спочатку треба підібрати актуальну літературу на тему дослідження, після – проаналізувати її, узагальнити, вибрати найвагоміші фактичні дані та оперувати ними, прописуючи актуальність.

 

Актуальність дипломної роботи: приклад написання

 

Щоб вам було зрозуміло, розглянемо кілька варіантів написання актуальності дипломної роботи.

Наприклад, під час написання теми: “Генезис місцевого оподаткування за часів незалежної України” актуальність можна прописати так: “Неодмінною умовою існування суверенної, незалежної держави та виконання її завдань та функцій є наявність фінансових ресурсів, основним джерелом яких виступають податкові надходження. Висока питома вага податкових надходжень характерна лише для загальнодержавного рівня, місцеві бюджети формуються переважно завдяки трансфертам, субвенціям та іншим надходженням, визначеним законом про Державний бюджет України. Проте за часів незалежної України спостерігається тенденція до збільшення частки податкових надходжень у структурі місцевих бюджетів. Саме тому реформування та удосконалення механізму адміністрування місцевих податків та зборів у напрямку накопичення більшої кількості фінансових ресурсів у місцевих бюджетах є надзвичайно актуальним”.

 

А ось розкриваючи тему: “Особливості забезпечення публічної безпеки та порядку Національною поліцією України в період воєнного стану” актуальність можна викласти так: “Забезпечення публічної безпеки та порядку є одним із пріоритетних завдань національної безпеки України. Крім того, воно входить до кола основних завдань Національної поліції України. Його важливість обумовлена ​​створенням стану захищеності права і свободи громадян, їх життя і здоров’я, попередженням злочинів і провин, повагою до честі та людської гідності, дотриманням норм суспільної моралі та порядку. При цьому актуальність забезпечення публічної безпеки та порядку сьогодні значно збільшується за умов широкомасштабної військової агресії…”

 

Сподіваємося, що стаття була корисною для вас і більше потреби прописування актуальності теми ВКР не введуть вас у ступор. Однак, якщо ви все ж таки сумніваєтеся у своїх силах або ж зовсім не бачите сенсу в тому, щоб займатися дипломною роботою, залишайте заявку нам. Ми з радістю підготуємо дипломну роботу на замовлення для вас. Повірте, дипломна, підготовлена ​​нашими авторами, буде унікальною, не міститиме плагіату, матиме практичну та теоретичну цінність. Крім високої якості робіт, ми можемо похвалитися доступною ціновою політикою компанії та пунктуальністю авторів. Сумніваєтесь? Тоді скоріше залишайте заявку і переконайтеся в тому, що ми – найкращі на ринку інформаційних послуг!

 

  • Скільки часу потрібно на те, щоб написати актуальність теми?

“Прописати” актуальність можна за півгодини – адже це лише 2-3 абзаци тексту. Інша річ, що потрібно продумати концепцію і перед цим проаналізувати великий обсяг інформації та зробити логічні висновки.

 

  • Чим відрізняється новизна дипломної від її актуальності?

Під новизною дипломної роботи слід розуміти те, що було вперше застосовано, доведено, зроблено, відкрито у роботі (як правило, це більший рівень дисертаційного дослідження). Актуальність – це про фактори, які стали рушійним елементом для розробки обраної тематики (з актуальністю студенти зазвичай добре знайомі ще з часів підготовки курсової).

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon