Секрети написання дипломної роботи

Дипломна робота – це письмове наукове дослідження, яке покликане продемонструвати глибину знань студента у певній сфері, його вміння критично мислити та аналізувати отриману інформацію, систематизувати її та пропонувати вирішення проблем, які існують у науці. Успішний захист дипломної роботи – мрія кожного студента. Однак її необхідно ще написати, а це далеко не легка наукова праця. У нашій статті ми розкриємо секрети як швидко та успішно її написати.

 

Порядок написання дипломної роботи

 

Тут є кілька важливих моментів:

  • час. Не варто відкладати написання диплома “на потім”. Адже потім можуть виникнути форс-мажорні обставини, які стануть на заваді якісно написати роботу. Чим більше часу ви приділите науковій праці, тим краще буде вивчений матеріал, а це збільшує шанс написати цікаву та захоплюючу роботу та повністю розкрити тему. Тому, як тільки з’являється можливість закріпити тему і розпочати наукові дослідження, варто відразу це робити;
  • вибір теми. До вибору та формулювання теми поставтеся відповідально. Саме з неї починається у викладача інтерес до вашої наукової праці. У процесі написання роботи можливо тема змінюватиметься. Це відбувається коли студент більш скрупульозно вивчає тему, використовуючи різні джерела. Варто зазначити, що такі зміни можуть відбуватися лише з гуманітарних дисциплін. Формулювання теми має бути таким, щоб озвучивши її відразу було зрозуміло, про що йтиметься далі мова. Тема має бути актуальною.

Вибрати тему варто уважно, вона не повинна бути надто “заїждженою” і в той же час надто рідкісна теж не підійде. У першому випадку буде важко вигадати щось нове, у другому – знайти оптимальну кількість джерел для формулювання власних ідей.

  • вибір наукового керівника. Щоб не помилитися у виборі, варто порадитися з тими, хто вже пройшов етап захисту диплома у ВНЗ на тій же кафедрі;
  • добір джерел. Збирайте інформацію з різних джерел. Тут варто пам’ятати, що кожне джерело має бути не старше 5 років (що більше їх, тим легше буде вивчити тему). Такий часовий проміжок є цілком обґрунтованим. Якщо питання піднімалося в якійсь статті або монографії раніше, то напевно за 5 років уже чимало вчених проаналізували це джерело і сенсу “переливати з пустого в порожнє” просто немає. У той же час за стільки років актуальна тема явно піднімалася в роботах різних науковців і проблеми, як відсутність літератури, точно не буде;

Якщо у вашого керівника є наукові праці з вашої теми дипломної роботи, вам необхідно обов’язково включити їх у джерела. Оскільки дипломна робота приймається комісією, краще в список використаної літератури включити по можливості роботи всіх її членів.

  • вивчення вимог ДСТУ, а також методичних рекомендацій ВНЗ.

 

Вимоги до написання дипломної роботи

 

Обсяг дипломної роботи стандартно становить 75–90 сторінок. За правилами, робота ділиться на 3 розділи. Також робляться проміжні висновки. Розділ “Вступ”, як і “Висновок”, повинен бути невеликим та займати не більше 4 друкованих сторінок. Обов’язковим вважається включення до списку використаної літератури. При цьому ВНЗ можуть включати додаткові вимоги та самостійно визначати необхідний відсоток унікальності. У середньому показник унікальності наукової роботи має бути не меншим за 60-70%. Т

 

акож не можна забувати про те, що не допускається у дипломній роботі наявність плагіату у будь-якому його вигляді. Саме тому є певні вимоги, які бездоганно потрібно виконувати. Йдеться про те, що:

  • не можна копіювати частково або повністю чужу роботу. На всі цитати та запозичення необхідно робити виноски, які треба оформляти за всіма правилами;
  • не можна видавати чужі думки та напрацювання за свої особисті, унікалізувати текст за допомогою перефразу або синонімайзерів і включати його в дослідження.

 

Правила (методика) написання дипломної роботи

 

Після того, як буде зібрано необхідну літературу з обраної теми дослідження та затверджено план у наукового керівника, настає найцікавіша частина – безпосереднє написання тексту роботи. Насамперед необхідно написати “Вступ”. У цій частині формулюється актуальність обраної теми (її важливість для наукової спільноти та світу), визначається мета та завдання дослідження, викладається ступінь наукової розробленості. Ця частина випускної кваліфікаційної роботи має бути написана красиво і жваво, тому рекомендується використання різних цитат тощо.

 

Основна частина дипломної роботи складається з 2 частин: теоретичної та практичної. Вони мають доповнювати одне одного. Саме в них полягає вся “сіль” роботи. Говорячи про теоретичну частину, вона повинна містити в собі пертинентну інформацію (такою інформацією прийнято вважати ту, що має безпосереднє відношення до обраної вами теми. Тут повинні бути присутні раніше видані фундаментальні роботи, які мали значення для проведення вашого дослідження). Практична частина передбачає проведення різних досліджень, аналіз статистичних даних тощо.

Для опису практичних результатів дослідження рекомендується по можливості використовувати різні графіки, таблиці та малюнки. Це прикрасить роботу та додасть їй жвавості.

Висновки у роботі мають бути чіткими та лаконічними. Найголовніше, щоб вони корелювали з поставленою метою та завданнями роботи.

Не завжди є бажання та можливість написати дипломну роботу самостійно. Тут на допомогу студенту приходить альтернатива – замовлення роботи у спеціалістів. Так як це дуже відповідальна наукова робота, від якої залежить отримання заповітної “кірочки”, краще довірити її написання фахівцям, тим самим перекласти цю ношу на чужі плечі.

Замовляючи дипломну роботу в нашій компанії, ви отримуєте не тільки професійний підхід до написання, але й дотримання обумовлених термінів здачі готової роботи, а також доступні ціни на послуги. Ми чудово розуміємо, що можливості студента аж ніяк не безмежні.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon