Що таке актуальність теми курсової роботи?

Курсова робота – самостійне письмове наукове дослідження, яке має характеризуватись науковою новизною, а також мати практичну та теоретичну цінність. Тема курсової роботи має бути актуальною і заслуговувати на увагу, інакше навіщо ми її піднімаємо в роботі? Якщо вона не має цінності, то робота над текстом роботи – марнування часу.

 

Визначення актуальності теми курсової роботи

 

Під актуальністю теми курсової роботи прийнято розуміти ту частину вступу, яка присвячена необхідності розкриття теми та визначення її значущості в науці. У процесі її розкриття студент повинен красиво та лаконічно відповісти на такі запитання:

  • Чому саме ця тема була обрана для дослідження?
  • Чому проблематика, яка визначена в роботі, має бути вирішена і вимагає уваги?
  • Яку значущість містить у собі досліджуваний об’єкт?
  • Чи була подібна проблема предметом розгляду вчених?
  • Які причини проблеми, якій присвячена робота?
  • Чи обумовлений вибір теми появою нових методів наукового дослідження та бажанням перевірки їх на практиці?

 

При формулюванні актуальності письмової роботи варто відзначити її своєчасність, значущість у наукових колах та затребуваність. Щоб розкрити значимість досліджуваного об’єкта слід навести цитати різних учених і посилання на їх праці. Це додасть авторитетності вступному слову і виглядатиме солідно. Якщо тема, що досліджується у роботі, навіть не зовсім “своєчасна”, то її завжди можна перевести в ретроспективу та зіграти на інших параметрах (значущості (у певний період часу) та затребуваності).

 

Також варто переконатися в тому, що тематика, що досліджується, корисна. Це означає, що інформація, що передається в різних джерелах, повинна бути правдивою і не “вирваною з контексту”. Ну і не забуваємо про відсутність плагіату і високу унікальність, якої треба буде досягти в процесі копіткої роботи над курсовою.

 

Зазвичай актуальність курсової пов’язана з:

  • наявністю колізій. Це досить часта “практика” у курсових з юриспруденції. Нормативно-правова база в Україні та інших країнах така величезна, що чимало норм суперечать один одному. Часом нестиковки зустрічаються навіть у одному законі;
  • наявність прогалин у дослідженні теми. Ситуація також більш характерна для гуманітарних наук;
  • бажанням аргументувати свою точку зору щодо дискусійних питань;
  • необхідністю проведення класифікації набутих знань;
  • виявлення нових дослідницьких методів;
  • поява нової інформації. В історії це можуть бути результати якихось розкопок, у юриспруденції – прийняття нового закону, у медицині – винахід нових ліків тощо.

 

Якщо ж студент планує не брати тему зі списку кафедри (хоча і він оновлюється далеко не завжди), і хоче запропонувати свою тему для дослідження, тоді необхідно проаналізувати кілька пунктів: чи є публікації на обрану тему, які датовані останніми кількома роками; чи висвітлюється тема у непрофільних ЗМІ; чи піднімається тема на різних сайтах, у блогах тощо.

Самостійність студента та суб’єктивний погляд на ту чи іншу проблему особливо цінуються викладачами. Варто гармонійно поєднувати їх з базою у вигляді авторитетних думок вчених, які проводили дослідження у цій галузі.

Способи обґрунтування актуальності теми курсової роботи

 

Для написання актуальності теми можна скористатися одним із наведених нижче варіантів:

  • написання актуальності у вступі. Для цього можна використовувати наступні конструкції: “Актуальність теми полягає в …”, “Ця тема є актуальною, оскільки …”, “Питання, пов’язані з цією темою, були висвітлені в роботах багатьох вітчизняних та зарубіжних учених, проте деякі моменти вимагають пояснень … і тому тема є актуальною”, “На актуальність курсової роботи вказують такі чинники, як…” тощо;
  • написання актуальності у висновку курсової роботи. У цьому разі слід використовувати якийсь із варіантів: “На основі проведеного дослідження, можна дійти невтішного висновку про актуальність теми…” тощо.

 

А що робити, якщо тема неактуальна?

 

Так, так, і таке, на жаль, буває! Не пощастило з темою курсової? Нічого страшного! І з такою проблемою можна впоратися. Треба лише розібратись у кількох деталях.

Якщо тема втратила свою актуальність і, що називається “морально застаріла” (а зі списку її помилково забули викинути), слід:

  1. Визначити важливість теми на різних етапах її існування.
  2. Визначити найбільш дискусійні моменти.

Не бійтеся звертатися по допомогу до наукового керівника. Слід розповісти йому про складнощі, що виникли у процесі роботи над курсовою та попросити дати пораду щодо пошуку джерел інформації.

Часті помилки під час формування актуальності теми

 

Незважаючи на те, що сьогодні існує величезний арсенал помічників у написанні письмових робіт, студенти все одно роблять багато помилок. Найбільш поширеними серед них є:

  • відсутність терміну “актуальність” у тексті роботи. Актуальність має бути конкретно визначена та не завуальована;
  • аргументація актуальності немає під собою наукової основи;
  • при написанні актуальності теми та самої роботи студенти використовують недостовірні дані;
  • відсутність кореляції між висновками та метою (із завданнями) роботи. Як відомо, актуальність пов’язана з метою та завданнями безпосередньо та по суті формує їх;
  • велика кількість “води” у тексті. Виклад актуальності теми має бути сформульовано в 5-7 реченнях. Не варто починати з часів Сократа (тільки якщо ваша тема не пов’язана з дослідженням цієї особистості або періоду його життя).

Якщо така можливість передбачена навчальним планом, студенту слід брати курсові за одним предметом та одним напрямком протягом навчання. Це дозволить заглибитися у тему та зібрати матеріал для написання диплома у майбутньому.

Курсова робота – це зовсім не страшно, якщо уважно вивчити всі деталі щодо її написання. Якщо самостійно не вдається провести дослідження та оформити його на належному рівні, тоді варто делегувати завдання професіоналам. Це дозволить заощадити і нерви, і час. Зробити це варто не лише тим, хто не справляється з поставленим завданням, а й просто дбайливо ставиться до свого часу і не хоче витратити кілька тижнів свого життя на підготовку курсової роботи. У компанії «Диплом Центр» можна замовити курсову роботу та не перейматися актуальністю теми або оформлення списку літератури. Все буде на найвищому рівні.

 

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon