Як знайти літературу для дипломної роботи?

Kak-oformit-spisok-literatury-v-diplomnoj-rabote

Давайте будемо відверті: хіба є щось складніше у студентському житті, ніж пошук і оформлення списку літератури? Звичайно, з компанією «Диплом-Центр» це питання для вас не стане проблемою. Але якщо абстрагуватися і перейти на більш доступну мову – це запара. Є секретики, які допоможуть, як мінімум, не заплутатися. Нам не шкода, тримайте Лайфхаки.

 

Зверніться до викладача і / або наукового керівника

Давайте почнемо з найпростішого. Якщо пощастить – це невичерпне джерело інформації. Деяким тільки дай волю, вуха припухнуть. Бери та записуй. І це справжній порятунок. Повірте, ви заощадите багато часу, покажете, як відповідально підходите до питання, продемонструєте важливість і незамінність старшого наставника – бонуси очевидні. Звичайно не виключений сценарій, при якому з вами не захочуть возитися, але на ні й суду нема. Ви нічого не втрачаєте.

 

Буржнет

Відмінний варіант для студентів, які володіють іноземною мовою. Матеріалу тут предостатньо на будь-який смак, в тому числі і тих, які ще не перекладалися на російську / українську мову. Оцінили, наскільки такий підхід може спрацювати? Адже унікальність фактично гарантована. Системи Антиплагіат явно не виділять такі пункти. Але, повторюся, це доля обраних, тобто тих, хто явно не обмежився програмою англійської мови в школі.

 

Бібліографічні довідники

Стандартний шлях особливо упоротих ботаніків (хай вибачать мене відповідальні студенти, які насправді молодці). Це подвиг на кшталт пробіжок о 5 ранку. Є і хороша новина: в більшості (!) випадків при написанні дипломних робіт такі нетрі не потрібні. Але варіант фактично незамінний, якщо ви змушені, наприклад, шукати мемуари царя епохи імперської Росії. Мемуаристика перераховується саме в бібліографічному довіднику, і не потрібно перегортати всі каталоги.

 

Бібліотечні каталоги

Не можна не згадати. Навіть якщо ви належите до тих щасливчиків, які і в очі такого не бачили, доведеться дізнаватися, що й до чого. Це по факту невичерпне джерело інформації, але шлях до відомостей відверто нудний і вимагає великих витрат часу. Хоча, зачекайте!

Увага, лайфхак: фактично будь-яка бібліотека надає таку послугу, як підбір матеріалів по темі.

Це платне задоволення, але воно того варте. Ризики є. Наприклад, бібліотекарі, що цілком очевидно, не володіють достатньою компетенцією в темі і можуть в силу незнання або нерозуміння упустити важливе джерело, яке ви самі неодмінно б взяли на замітку. Але, як то кажуть, хто не ризикує, той сам перериває бібліотеку.

 

Електронний зал спеціалізованої вченої ради

Відмінний варіант. Оптимально, якщо ваша тема буде співзвучна з будь-яким більш значним дослідженням. Тоді питання фактично вирішено. Відкриваєте список літератури і «стягаєте» ідеї. Якщо дисертації вже захищені, в якості літератури можна не сумніватися. Але є одне але! Важливо стежити за актуальністю матеріалу, адже багато пунктів можуть просто не відповідати часу. Але це дрібниці в порівнянні зі справжнім скарбом такого списку використаних джерел.

 

Чужі дипломи та курсові

Абсолютно аналогічний сценарій попереднього пункту застосуємо до чужих дипломних робіт, наукових статей, монографій. А чому ні? Адже ймовірність, що ви знайшли ті ж самі джерела, що і в іншій роботі, максимально велика – теми адже схожі. Переваги: ​​вам не доведеться зариватися в назви видань і наукових статей, шукати потрібні сторінки, якщо грамотно ознайомитися з посиланнями. Та й посилання, до слова, також можна просто-напросто скопіювати.

Ну, звичайно послідовність міняйте обов’язково і список літератури пункт в пункт не смійте копіювати. Ще один важливий момент – в наукових статтях, особливо якщо це Скопус, халтури в літературі не буде. А ось за чужі дипломи можна і переживати. Тому сумнівні джерела завжди потрібно перевіряти на справжність.

 

Довідкові та енциклопедичні видання, підручники, посібники

Є такі собі чарівні палички. Це відмінний спосіб отримати загальну інформацію, теоретичну базу. Ви отримаєте деяку основу, кістяк, на який вже зможете наростити м’язи. Звичайно, для повноцінних і єдиних джерел вони не підходять, але як підмога і основа – цілком відмінний, а, головне, перевірений варіант.

 

Власні роботи

Якщо тема вашої дипломної роботи перегукується з раніше написаними курсовими, науковими статтями, доповідями – підійміть власні архіви. Адже це відмінний спосіб спростити собі задачу і не витрачати зайвий час на перевірку даних. До речі, з аналогічною ідеєю можна звернутися і до друзів-товаришів. Але цей варіант є скоріше допоміжним і навідним, але ніяк не основним.

 

Старі джерела

Відразу відсівайте в рамках пошуку джерела, які старше 3-5 років. Так ви звузите коло літератури до потрібного часового відрізку. І, звичайно ж, в пріоритеті повинні бути офіційні і авторитетні джерела. Наприклад, наукові статті журналів, що рецензуються WoS і Scopus.

 

Використовуйте необмежені можливості Інтернету.

Це ваше головне і необ’ємний знаряддя. І перш ніж звинувачувати мене в банальності і очевидності, запам’ятайте, що користуватися потрібно не стандартними пошуковими системами, а спеціалізованими сайтами і пошуковими системами. Приклад – Академія Google. А ще не варто відкидати допомогу спеціалізованих електронних бібліотек. Тим більше, останнім часом багато хто з них відкрили безкоштовний доступ або істотно полегшили умови.

Так, а скільки ж шукати? Залежно від теми і профілю дипломної роботи джерел повинно бути 50 і більше, аж до півтори сотні позицій. З них третя частина обов’язково – електронні ресурси. Незважаючи на вік інформаційних технологій, саме з цим пунктом бувають найбільші складності.  Доведеться вчитися робити посилання і підтвердження, що на момент написання диплома вони були актуальними і відкривалися. Адже на дату захисту ситуація може вже змінитися. ращим варіантів буде замовити дипломну роботу в компанії “Диплом Центр”, і тоді переживати з приводу оформлення взагалі не доведеться.

Найкращим варіантів буде замовити дипломну роботу в компанії “Диплом Центр”, і тоді переживати з приводу оформлення взагалі не доведеться.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon