Як писати висновок до дипломної роботи

 

Висновок диплому без перебільшення можна вважати головним структурним елементом. Він читається завжди, навіть коли члени комісії на захисті не особливо захоплені в процес. Більш того, за допомогою якісно підготовленого висновку можна приховати і підкоригувати недоліки основного тексту і сформувати загальне позитивне враження про автора і його ВКР.

 

Що таке висновок в дипломних роботах?

 

Це обов’язковий структурний елемент випускної кваліфікаційної роботи. Він пишеться відразу за основною частиною і передує бібліографічному списку. За змістом – найзначніша і ємна частина, яку читають усі члени комісії на захисті. Якщо в розділах будь-яка інформація може прослизнути повз очі, то заключні 4-5 сторінок – ні.

 

Тут відображається:

  • висновок по кожному теоретичному і практичному аспекту проблеми, з яким автор зіткнувся в процесі написання;
  • короткий опис і оцінка проведених емпіричних досліджень;
  • основні положення дослідження, які вигідно відрізняють від напрацювань інших авторів;
  • пропозиції і рекомендації по реальному втіленню на практиці – якщо є практична частина диплому;
  • авторська позиція щодо можливостей започаткування та подальші перспективи теми;
  • загальні підсумки, узагальнення про підтвердження гіпотези, досягнення поставлених у введенні завдань і цілей.

 

Висновкам відводиться приблизно 5% загального обсягу диплома. Цей фрагмент також повинен відповідати критерію унікальності

 

Структура висновків дипломних робіт

 

Основні елементи висновку вторять вступу. Умовно кажучи, має бути дана відповідь по кожній позиції у вступній частині. У цього тексту також є своя структура. Не можна починати прямо в лоб, як-то «Проведене дослідження підтвердило гіпотезу …». Потрібен:

 

  1. Вступ. Кількома реченнями введіть читачів в курс справи, окресліть проблематику, розкажіть, чому присвятили свою роботу.
  2. Основна частина. Тут відображаються ключові висновки та підсумкові узагальнення. Вони повинні віддзеркалювати напрацювання по кожній частині, проте ні в якому разі не дублювати слово в слово проміжні підсумки по розділам. У викладі важлива послідовність і логічність. Заключним акцентом є констатація доведеності гіпотези і досягнення на початку поставленої мети.
  3. Прикінцеві абзаци. Головне підведення підсумків всього попереднього служить фінальною крапкою. Тут йдеться про практичні рекомендації.

 

Написання висновків, як і вступу рекомендується відкласти на останній момент. Тобто начерки, звичайно ж, повинні бути. Але оформити остаточну версію потрібно тоді, коли повністю готове основне тіло диплома. Так усувається ризик що-небудь упустити або спотворити інформацію

 

Секрети, як зробити простіше написання заключення диплому

 

Три складові, на яких базується підсумкова частина диплома – ємність, ґрунтовність, стислість. Перша порада – уважно вичитуйте текст і прибирайте кожне речення або слово, яке не несе смислового навантаження. Тобто якщо його прибрати, нічого в змісті і значенні не зміниться.

прикол диплом

Друга рекомендація – згрупуйте всі проміжні висновки по розділах, кожен висновок і результат. Потім, в тій же послідовності, при збереженні сенсу опишіть матеріал іншими словами. Кожен пункт повинен бути пов’язаний з наступним і перегукуватися зі вступом.

 

Третє – формулюйте думки за допомогою усталених вступних фраз. Наприклад, на завершення хотілося б відзначити …, в роботі використані …, ми прийшли до висновку …, в ході експерименту з’ясовано … тощо. По-четверте – орієнтуйтеся на вдалі приклади. Візьміть кілька успішно захищених дипломів і перевірте оформлення, специфіку структури, формулювання в елементах.

 

Помилки при написанні висновків в дипломних роботах

 

Висновок диплому – як вишенька на торті. Від нього залежить загальне враження і фінальний результат. Значить, саме в цій частині потрібно особливо ретельно виключити помилки:

 

  • Граматика, пунктуація, синтаксис. Класика. Звичайно, відсутність однієї коми ролі не зіграє, але суцільні помилки можуть не дозволити вникнути в суть і зіпсують враження про автора. Це, як мінімум, недбалість.
  • Унікальність. Плагіат – як і раніше поширена помилка. Тому важлива всебічна перевірка за ключовими сервісами, і, звичайно ж, ніякого сліпого копіювання, копіпасту.
  • Відповідність основним розділам дипломної. Дуже часто заключні сторінки виглядають «як з іншої опери» – відрізняється подача, стиль, змістове наповнення. Це результат недбалості або написання матеріалу не одним автором.
  • Послідовність, логічність. Кожен висновок повинен займати своє місце, а всі вони – створювати закінчену думку.

 

Неприпустимо у висновках використовувати фактаж і результат, якого немає в тексті диплома. І, навпаки, тут повинні відображатися всі ключові аспекти, викладені в дослідженні

 

Коли починати писати висновок дипломної роботи?

 

Начебто все очевидно – в кінці. І так і ні. Пояснимо. У дипломній роботі є певна концепція. Корисна навичка – прораховувати кілька кроків наперед. Оформляючи розділи і підрозділи, виділяйте кожен проміжний висновок, узагальнюйте ключове і зберігайте таку інформацію. Це своєрідна чернетка або заготовка.

 

Другий лайфхак – написання висновку потрібно супроводжувати паралельно підготовкою вступу і тільки після того, як готові всі розділи. Чому? Так мінімізується ризик щось упустити, допустити фактичні помилки або написати зайве. Адже дослідження може піти по іншому руслу, ніж спочатку задумано.

 

Практика показує, що переробити матеріал складніше, ніж заново його написати. Тому все робиться вчасно. І ніколи не відкладайте підсумковий елемент дипломної на останній момент. Форс-мажори, непередбачені обставини, і елементарну втому ніхто не відміняв. Кращий метод гарантувати високу якість роботи – замовити дипломну роботу в компанії «Диплом Центр».

 

диплом прикол

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon