Мета та завдання у дипломній роботі

Ви розумієте різницю між цілями та завданнями у дипломній роботі? Якщо так, значить, проблем із дослідженням не виникне. Якщо ні – високий ризик потрапити у глухий кут на захисті. Давайте разом розберемося, що та як.

 

Що таке мета?

Мета – це кінцевий результат, якого має досягти дипломна робота. І ми зараз говоримо не про довгоочікуваний успішний захист (це ваша особиста мета, а не вашого дослідження). Диплом пишеться, щоб що? Ось варіанти:

  • зробити теоретичні висновки;
  • довести чи спростувати гіпотезу;
  • отримати практичні напрацювання;
  • розробити рекомендації;
  • виявити закономірності;
  • допомогти вирішити проблему чи прояснити дискусію.

 

Список можна продовжувати ще довго. Якщо узагальнити, то ціль – це фініш. Якщо його не досягти, диплом стає нелогічним, безглуздим набором тексту. Якщо такого збігу немає, змінюйте мету або переписуйте розділи.

 

Що таке завдання?

Завдання – це етап просування до мети чи спосіб, з допомогою якого досягається. Така собі під ціль, маленький крок у великому марафоні. Умовно кажучи, не можна без конкретних дій довести гіпотезу або розробити рекомендації. Потрібно ж прийти до цього, правильно?

Так формуються завдання – проаналізувати, розглянути, вивчити, досліджувати, скласти графік. Задач може бути багато. Щоб не йти в нетрі, досить дотримуватися такого підходу – на кожне завдання відводиться підпункт розділу. Це ідеальне поєднання.

 

Мета та завдання – у чому різниця?

Мета – це загальне, масштабне, головне, підсумкове. Завдання – частина одного цілого, шлях до мети, проміжний етап та дія. Вони співвідносяться як спільне та приватне. Як правило, у дипломній роботі мета одна. Дві – максимум. А завдань може бути 5-6-7-8, залежно від складності мети, тематики, розмаху дослідження.

 

Завдання легше змінити. Вони мобільніші, можуть частково «підлаштовуватися» під мету дослідження. Завдання завжди пов’язані між собою і формують ланцюжок послідовних кроків, роблячи дипломну логічною, правильно структурованою. Ціль же проходить червоною ниткою через кожен етап.

 

Як формулювати цілі та завдання?

Мета – це те, що досліджується, діагностується, виявляється, вивчається, розробляється. Універсального алгоритму, якою вона має бути – немає. Це залежить від теми, дисципліни та думок самого автора. Що важливо:

  • обов’язковий зв’язок із темою;
  • вказівку на те, який передбачається результат;
  • чітке співвідношення із проблемою дослідження;
  • на відміну від засобів її досягнення.

 

Сформульовані завдання не можуть в точності повторювати мету. Але вони завжди працюють на її досягнення. Важливо, щоб завдання:

  • відповідали структурі дослідження;
  • були пов’язані між собою та послідовно йшли один за одним;
  • не замінювали методи;
  • не суперечили цілі та темі;
  • були дозволені.

Не потрібно ніякої фантастики при формулюванні. Принцип реальності та логічності ніхто не скасовував.

 

Основні відмінності мети від завдань

Ціль – одна (дві максимум). Вона унікальна і може бути досягнута одномоментно. Завдань завжди кілька, вони не такі значні і всі працюють для досягнення мети. Щоб було зрозуміло, розберемо поняття на життєвому прикладі. На Новий рік потрібно купити подарунки. Це ціль. Як отримати результат у вигляді готових подарунків? Розпланувати вихідний, вибрати магазин, перерахувати гроші, особисто поїхати та знайти потрібний варіант, організувати доставку, запакувати. Це завдання.

У компанії «Диплом Центр» ви можете замовити дипломну роботу на будь-яку тему та не переживати за якість. Ми надаємо гарантії та супроводжуємо до самого захисту!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon